PRIMĂRIA TEIUŞ

31447 Vizualizări
Teius
Tip: Oras
Adresa: Clujului, nr. 80(Cod poștal: 515900), Județ: Alba,Romania
Cuvântul primarului

Într-o lume dinamică în care timpul parcă nu mai ajunge se impune o lucrare de sinteză a administrațiilor locale, iar „Ghidul primăriilor” face din plin acest lucru. Este o modalitate adecvată de prezentare a gândurilor și preocupărilor, a conceptului de promovare și dezvoltare a localității noastre și nu numai.
Primarul orașului Teiuș,
Dr. Ing. Mirel Vasile Hălălai

Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: dr. ing. Mirel Vasile Hălălai
Viceprimar:
Secretar General: jr. Bara Maria
Contabil Raț Ramona

  • Suprafață: 4456 ha
  • Intravilan: 536,69 ha
  • Extravilan: 3088,59 ha
  • Populație: 6695
  • Gospodării: 2369
  • Nr. locuințe: 2358
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 2
  • Nr. licee: 1
Numele localităților aflate în administrație:

Beldiu, Căpud, Peţelca, Coşlariu Nou

Așezarea geografică:

Orașul Teiuș, situat în Podișul Transilvaniei, pe malul drept al râului Mureș și încadrat între câteva centre urbane mai vechi, este format din trei sate aparținătoare: Beldiu, Căpud, Pețelca și cartierul Coșlariu Nou. Prin oraș trece calea ferată, gara fiind al treilea nod feroviar important din România. Unul dintre reperele cele mai importante este și distanța egală între Aeroporturile Internaționale: Cluj și Sibiu. Orașul Teiuș ocupă o poziție centrală în cadrul județului Alba , pe coordonatele 46°12' latitudine nordică și 23°40' longitudine estică, având altitudinea de 208 m.d.m. Primele dovezi cunoscute ale vieții pe teritoriul Teiușului datează din epoca neolitică, o așezare neolitică aparținând culturii Turdaș fiind localizată pe terenul fostei ferme Müller. La marginea de est a localității, în zona grajdurilor fostului C.A.P. în urma săpăturilor executate s-au găsit morminte și ceramică aparținând culturii Noua de la sfârșitul epocii bronzului. Alte morminte de inhumație atribuite grupului scitic de la sfârșitul primei epoci a fierului, au fost descoperite tot în Teiuș, pe dealul numit Cetățuie. Ultimele cercetările din arhivele patrimoniului au indicat faptul că în atestarea documentară din anul 1269, Teiușul era menționat sub numele de Ratka. Numele orașului se „plimba” între un ținut cu o vegetație de tufișuri (Villa Spinarium), până la "Satul cu trei biserici" (Dreikirchen). Denumirea maghiară a localității provine de la numele unuia dintre membrii familiilor vechi, cei care au avut în posesie cetatea de la Teiuș și moșia ce-i aparținea și anume Antonius de Thyvys.

Activități specifice zonei:

Din punct de vedere economic, agricultura reprezintă o funcție dominantă.

Activități economice principale:

Prefabricate beton
Depozit producții petroliere
Materiale de construcții
Firme reprezentative
Somaco Grup Prefabricate Teiuș
Semmelrock Stein+Design SRL Teiuș
Imcop SRL
Baumit Romania Com SRL Teiuș
Unicom Holding SA – Depozit Teiuș
Miragiulia SRL Teiuș
Supermarket Profi România – Teiuș
Penny Market România – Teiuș.

Obiective turistice:

"Biserica Reformată" a fost ridicată în secolul al XIII-lea ca o bazilică romană și refăcută ulterior cu elemente caracteristice stilului gotic. Clopotnița și pereții navei centrale și rozeta fac parte din prima fază a construcției. Urmele zidurilor s-au păstrat până la jumătatea secolului al XIX lea când urmele unor bastioane erau încă vizibile. Tavanul și pereții au fost cândva pictați iar urmele picturii se mai păstrează și astăzi.
Biserica "Romano-Catolică" a fost ctitorită în anul 1449 de către marele voievod, Iancu de Hunedoara. Se păstrează în forma originală pereții laterali și unele forme arhitectonice interioare, fiind realizată în stil gotic târziu în care se remarcă și intruziuni ale stilului romanic. O atracție a monumentului este frumosul portal (intrarea) care încadrează un chenar cu stema Huniazilor: "Corbul cu inel în cioc".
Biserica Română Unită "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" a fost edificată în secolul al XVI-lea, de către familiar nobiliară de origine română, Racz de Teiuș, care a deținut și titlul "De Galgo" (Galgău, județul Sălaj). Este o construcție în stil bazilical, numit și stilul vechi creștin. Partea veche, turnul, clopotnița și naosul original sunt construite din piatră, adaosurile au fost zidite numai din cărămidă. Mărturie despre ctitori, stă tabloul votiv, care îl înfățișează pe Petru și Zamfira, stră-stră nepoții reginei Elisabeta a II-a, îmbrăcați în frumoase straie boierești ținând pe palme macheta bisericii.
Gara C.F.R. este una dintre cele mai monumentale clădiri de călători ale căilor ferate din Transilvania. Prima gară din Teiuș a fost construită în anul 1871 de către Societatea Căilor Ferate Ungare de Est. La început clădirea era una tip, dar aspectele cu relevanță deosebită (creșterea numărului de călători) au început să recunoască importanța acestei gări, construcția cu aspectul său monumental începând din anul 1905. Trei corpuri principale erau legate între ele prin două corpuri mai scunde, fiind adăugate două aripi de parter, fiind realizate cu elementele arhitectonice neo-romanice.
Biserica "Sfânta Treime" a fost edificată între anii 1925-1926, fiind construită în stil neo-bizantin, având format de catedrală din beton armat și planul în formă de cruce, suprafața bisericii fiind de 640 mp, fiind pictată în tehnica fresco.
Biserica "Sfântul Nicolae" a fost ridicată în anul 1926, în stil bizantin, cu planul în formă de cruce. Pictura s-a executat în tehnica "tempera" în stil neo-bizantin, icoanele fiind executate in ulei pe placaj, cu fond din foiță de aur.
Parcul Feroviar conține automotorul construit în 1938 la uzinele Malaxa din București (permite vizitarea în interior ), drezina camion construit în anul 1953 la Uzinele de Autocamioane din Brașov și coloana hidraulică construită în perioada interbelică în Atelierele CFR, pentru alimentarea cu apă a locomotivelor cu abur. Lângă parcul feroviar se mai găsesc următoarele locomotive clasate în patrimoniul Cultural Național Român la categoria "Tezaur": Locomotiva cu abur utilizată pentru remorcarea trenurilor de călători și coletărie rapidă, a fost cumpărată împreună cu alte locomotive între anii 1907-1930 de la diferite firme din Germania, fiind adusă în anul 2013 de la Lugoj. Locomotiva cu aburi utilizată la remorcarea trenurilor grele de marfă, a fost ultimul tip de locomotivă fabricată în România, adusă în anul 2013 din depoul de locomotive din Lugoj.
Expoziția Etnografică a orașului Teiuș se află în incinta Liceului Teoretic Teiuș, fiind amenajată cu obiecte reprezentative de port popular, ceramică, țesături de interior și mobilier, tradițional, utilaje agricole vechi, obiecte gospodărești și bisericești.
Expoziția Etnografică din Beldiu, s-a deschis în anul 2013 și conține cele mai interesante costume populare, obiecte de mobilier, ceramică și țesături. Interiorul expoziției conține trei camere, printre care și o bucătărie veche. Se pot vedea poze și cărți bisericești din secolul al XIX-lea.
Expoziția Etnografică din Pețelca, conține diferite obiecte, printre care, cele mai interesante sunt utilaje agricole foarte vechi și vasele ceramice, fiind deschisă din anul 2014.
Expoziția Etnografică din Căpud este amplasată în interiorul Școlii Generale, fiind deschisă din anul 2014. Se pot vedea țesături manuale, obiecte ceramice, utilaje agricole dar și mobilier tradițional. Monumentul eroilor – a fost ridicat de către familia eroului Popa Grigore, căzut în al doilea război mondial, fiind amplasat în cimitirul ortodox din orașul Teiuș.

Evenimente locale:

Mai – "Întâlnirea ceferiștilor" – Tradiționalul eveniment se desfășoară anual în Parcul Feroviar, peronul gării CFR din Teiuș și debutează cu o expoziție cu specific feroviar, urmând apoi un moment comemorativ, alocuțiuni, premieri și distincții. Programul se încheie anual cu un program artistic realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic Teiuș.
Mai – "Ziua eroilor" – în parcul central din Teiuș, evenimentul anual este marcat prin comemorări, depuneri de coroane, alocuțiuni, premierea veteranilor de război, alături de un scurt program dedicat memoriei eroilor.
Iunie – "Ziua Internațională a copilului" – este realizată anual în parteneriat cu Liceul Teoretic Teiuș, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și Crucea Roșie
Iulie – "Fiii satului" sau ”Întoarcerea la rădăcini” sunt evenimente anuale August – "Zilele Orașului Teiuș" - Artiști consacrați, soliști renumiți de muzică populară, concert de muzică sacră, dar și scurte momente care se vor desfășura pe parcursul celor trei zile. În cadrul acestui eveniment este inclus și marșul pentru sănătate "Erich Lehnen"
Septembrie – Evenimentul anual "Belșug Teiușan" este realizat în piața Agroalimentară Teiuș, un târg cu expoziție și vânzare. Programul artistic este susținut de Liceul Teoretic Teiuș și ansamblul folcloric "Dor Teiușan"
Noiembrie – Prinderea Postului Nașterii Domnului este un eveniment anual realizat în incinta Casei de Cultură Teiuș, fiind realizat pentru a marca tradițiile autentice românești
Decembrie – anualul "Concert de colinde" realizat de Primăria și Consiliul Local Teiuș.  

 

Facilități oferite investitorilor:

Teren pentru construcţii
Utilităţi: energie electrică, gaz metan, apă potabilă, telefonie, canalizare
Acces la DN 14B
Cale ferată
Zonă propice dezvoltării economice, localitatea fiind situată la şoseaua DE 8
Traversarea localităţii de drumul european E60
Important nod de cale ferată
Drumul expres Sebeş-Turda
Oportunități:
Parc industrial zonă specială Beldiu Utilități: apă, curent, gaz, canalizare
Acces DN1/E81, A10
Cale ferată

Proiecte de investiții:

Reabilitare școala primară Căpud, sat Căpud, oraș Teiuș – termen de finalizare 2019
Modernizare străzi în orașul Teiuș (23 străzi) – termen de finalizare 2020
Pod peste râul Mureș – termen de finalizare 2020
Reabilitate energetică clădiri Liceul Teoretic Teiuș - termen de finalizare 2020
Branșamente noi de canalizare în orașul Teiuș - termen de finalizare 2020
Reabilitare rețele de apă potabilă - termen de finalizare 2020
Modernizare sistem de iluminat - termen de finalizare 2020

 

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...