PRIMĂRIA TÂRGU NEAMŢ

10385 Vizualizări
Targu Neamt
Tip: Oras
Adresa: B-dul Ştefan cel Mare, nr. 62(Cod poștal: 615200), Județ: Neamt,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Harpa Daniel
Viceprimar:
Secretar General: Isabela Sabin
Administrator public: Geanina Fedeleș
Director economic: Ecaterina Iosub

  • Suprafață: 4269,66 ha
  • Intravilan: 2004,981 ha
  • Extravilan: 2291,679 ha
  • Populație: 21942
  • Gospodării: 5155
  • Nr. locuințe: 7952
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 2
  • Nr. licee: 3
Numele localităților aflate în administrație:

Humuleşti, Humuleştii Noi, Blebea

Așezarea geografică:

Orașul Târgu-Neamţ este aşezat în partea central- estică a României, în Depresiunea Neamţ, pe cursul mijlociu al râului Ozana, la o distanţă de 45 km de municipiul Piatra Neamţ, 120 km de municipiul Iaşi şi 60 km de municipiul Suceava. Cu o populatie de 21.942 locuitori, Târgu- Neamţ are rolul de placă turnantă a căilor rutiere şi a turismului, asigurând legături cu mănăstirile nemţene şi cu cele din nordul Moldovei, cu Lacul Izvorul Muntelui, cu Parcul Natural Vânători- Neamţ, cu masivul Ceahlău şi Cheile Bicazului sau cu staţiuni balneoclimaterice – Băile Oglinzi, Băile Bălţăteşti.
​Documentul istoric în care apare pomenit pentru prima oară Târgu-Neamţ este "Lista rusă de oraşe", întocmită între anii 1387 – 1392 și din acelaşi secol apare şi prima atestare documentară a Cetăţii Neamţ.

Activități specifice zonei:

Principalul domeniu de dezvoltare economică dezvoltat în oraşul Târgu- Neamţ este industria de exploatare şi prelucrare a lemnului, datorită reliefului format în principal din munţi şi dealuri, care oferă materia primă necesară. Alte ramuri ale industriei ce se regăsesc în localitate sunt: industria textilă şi a produselor textile, industria alimentară si de prelucrare a laptelui, agricultura si cresterea animalelor, comerţ, turism, artizanat.
Firme reprezentative
SC.SOFIAMAN IMPEX SRL
SC INKO INDUSTRY SRL
SUPERCOOP SOCIETATE COOPERATIVĂ
SC MODA ELISSA SRL
AG SAN INVEST SRL
SC AZO SRL
SC IKOSAR SRL
SC ROM PONOARE SRL
SC ACHISEB IMPEX SRL
TCE MOBILE DRYERS
SC GILTEX SRL
SC MAPI SRL
Oportunitati locale
potential turistic :
- cultural-istoric
- religios
- balneoclimateric si profilactic
- eco-turism
vânătoare poziție geografică excelentă

Activități economice principale:

Servicii şi alimentaţie publică
Turism
Agricultură
Creşterea animalelor
Industrie uşoară
Prelucrarea lemnului

Obiective turistice:

Oferta turistică a oraşului este complexă, un rol deosebit având peisajul natural submontan de o mare frumuseţe şi tradiţiile etnofolclorice. La acestea se adaugă obiective aparţinând patrimoniului istoric (Cetatea Neamţului, Monumentul Vânătorilor de Munte), cultural (Casa Memorială “Ion Creangă”, Casa Memorială “Veronica Micle”, bisericile, Muzeul de Istorie și Etnografie) şi balneoclimateric (Băile Oglinzi, Băile Bălţăteşti) – unele cu caracter de unicat determinând includerea lor în fluxul turistic care poate avea motivaţii diferite: de vacanţă (recreativ, familial, sportiv), religios (pelerinaj la mănăstiri, sărbători religioase), cultural (de studii, de instruire, de informare) sau pentru îngrijirea sănătăţii (tratament balneoclimateric, profilactic).
Târgu-Neamţ, un ţinut cu o istorie fabuloasă, centru de inspiraţie pentru scriitorii români, cu Valea Ozanei străjuită de Cetatea Neamţ şi cu satul Humuleşti în vecinătate, a format o comunitate puternică, omogenă prin tradiţii pitoreşti şi obiceiuri vechi. Dintotdeauna aici au fost vestite meşteşugurile cele mai diverse, de la confecţionarea sumanelor, până la realizarea pânzei de in şi a cusăturilor naţionale cele mai rafinate, în culori vii, naturale. Tradiţia se păstrează şi în domeniul altor meşteşuguri, precum prelucrarea lemnului. Sculptura în lemn este bine reprezentată. Casele au ornamentaţii bogate, de la cerdac şi până la poartă. Cu prilejul Zilei oraşului, are loc vestitul târg al meşterilor lemnari, care adună toţi meseriaşii din zonă, într-o adevărată competiţie de creativitate şi talent. Târgu-Neamţ este binecunoscut prin vestigiile sale arheologice, care provin din perioada neolitică şi din epoca bronzului. Cele mai vechi urme de locuire pe aceste meleaguri s-au găsit în aşezările de la Lunca-Poiana Slatinei, Oglinzi-Cetăţuia şi Băi, care se află situate în preajma izvoarelor de apă sărată din sud-estul Culmii Pleşului. Aici s-a descoperit un bogat material ceramic care aparţine culturii Starcevo-Criş, din perioada mileniilor VI-V î.d.Hr.
O destinație premiată la nivel mondial:
Destinația eco-turistică Bison Land (Ținutul Zimbrului)-Parcul Natural Vânători-Neamț
Destinația turistică Bison Land (Ținutul Zimbrului)-Parcul Natural Vânători-Neamț a fost inclusă 2 ani consecutiv în Sustainable Destinations Top 100, competiție organizată la nivel global de către Green Destinations în cooperare cu alte 10 organizații internaționale ce sunt interesate de turismul sustenabil.
Bison Land reprezintă o locaţie preferată pentru practicarea turismului durabil bazat pe valorificarea şi protejarea patrimoniului local, natural, cultural, spiritual şi pe distribuirea uniformă a fenomenului turistic prin promovarea legăturii indisolubile dintre natură şi spiritualitate. Turiștii interesați de întâlnirea cu cel mai mare erbivor din Europa în condiții similare cu cele din libertate și să cunoască habitatul natural al zimbrului pot face o programare la sediul Administrației Parcului Natural Vânători-Neamţ. În momentul de faţă, Parcul este sigurul loc din România în care zimbrul se întâlneşte în captivitate, în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători-Neamţ, în semilibertate la Centrul de Management al Zimbrului şi în libertate, în zona comunelor: Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători-Neamţ, Răuceşti, Pipirig, Hangu şi până în Ceahlău.
Date de contact :
Parcul Natural Vânători-Neamţ Strada Zimbrului nr. 2, comuna Vânători-Neamţ, jud. Neamţ.
Tel. 0233.206.001 sau 0233.251.060

​Ţinutul Neamţului duce mai departe, neobosit, tradiţiile şi obiceiurile vechi, ca un ecou al formei primordiale a vieţii. Aici regăseşti vatra culturii populare româneşti, în care mărturiile lăsate de călători au avut şi au o valoare inestimabilă.
Cazare si masă în oraş
Unităţile de cazare și masă din Târgu-Neamţ sunt reprezentate de :
Hotelul “Doina”- este situat în centrul orașului și are o capacitate de 30 de camere dispuse pe 2 nivele, 1 restaurant, sala de conferințe, 2 terase, 1 salon de petreceri. Hotelul este cotat “trei stele”
Motelul “Casa Arcaşului” – situat la poalele Cetății Neamțului, are 21 camere dispuse pe două nivele, un restaurant și o terasă de vară. Motelul este cotat “trei stele”
Hotelul ”Ozana”-are 30 de camere de cazare , restaurant, terasa.
​Hotelul este cotat cu “trei stele”. Pensiuni turistice: « Eden », « Aristocratis», « Belvedere », « La Cetate », ” Carol ”, „Bella”, ”Cassandra”, etc.

Evenimente locale:

Zilele Cetãții Neamț - începutul lunii iulie
Zilele Orașului Târgu- Neamț - 6-8 septembrie
Ziua Vânãtorilor de Munte- 3 noiembrie
Zilele "Ion Creangã" - 14-16 decembrie
Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou-2 ianuarie
Târguri:
Târg de mărțișor- 26 februarie – 1 martie
Târg de carte/Lansări de carte – aprilie
Târgul meșterilor populari (în cadrul Zilelor Orașului Târgu Neamț)-6-8 septembrie
Târg gastronomic(în cadrul Zilelor Cetății si Zilelor Orașului)- Primul weekend din luna Iulie și 6-8 septembrie
Târg de produse tradiționale, expoziție de animale mici și produse agricole (în cadrul Iarmarocului de toamnă) - A doua jumătate a lunii octombrie
​Târgul de Craciun -6-25 decembrie

Facilități oferite investitorilor:

Sprijin și facilități, spații în comunitate – acordate de administrația publică locală
Acces la rețele de utilități
Terenuri
Forță de muncă

Proiecte de investiții:

Reabilitări si modernizări de străzi 
Reabilitare termică blocuri de locuințe
Amenajarea spațiilor verzi și a parcărilor de reședință
Reabilitări și modernizări unități de învățământ
Realizarea unei zone de agrement, zona parc Cetate
Construirea de locuințe tip ANL pentru tineri și construirea de locuințe sociale

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...