PRIMĂRIA SATU MARE

11143 Vizualizări
Satu Mare
Tip: Municipiu
Adresa: 25 OCTOMBRIE, nr. 1(Cod poștal: 440026), Județ: Satu Mare,Romania
Prezentarea Localității
b_stema4.jpg

Persoane din institutie

Primar: Kereskényi Gábor
Viceprimar:
Viceprimar:
Secretar General:Mariana Suciu

 

Așezarea geografică:

Municipiul Satu Mare se află la intersecţia paralelei 47°47'30" latitudine nordică cu meridianul 22°52'30" longitudine estică. Situat la o altitudine de 126 m faţă de Marea Neagră, oraşul este aşezat pe o terasă constituită din lunca aferentă Someşului inferior.

Fiind un oraş de graniţă, are deschideri prin căi de comunicaţie rutieră cu Ungaria pe la vama Petea, şi feroviară cu Ucraina, pe la vama Halmeu. Legăturile interne principale sunt constituite de ruta care vine dinspre Oradea trecând spre Baia Mare şi Sighet (prin Ţara Oaşului), precum şi de cea dinspre Zalău. O altă poartă de intrare şi ieşire nu numai internă dar şi internaţională, este cea creată de linia aeriană Bucureşti - Satu Mare şi de liniile aeriene cu funcţionare temporară dinspre nordul Europei.

Obiective turistice:

Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril"

Adresa: str.1 Decembrie 1918, nr.4

Monumentala clădire a catedralei române a fost construită între anii 1932-1937, fiind aşezată pe locul vechii biserici româneşti din Satu Mare, construită între anii 1799-1803.

Catedrala Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului"

Adresa: Parcul - Bulevardul Dr. Vasile Lucaciu

Se oficiază slujbe religioase zilnic de la 8 la 9

Preot paroh Alexandru Tincu

A fost construită între anii 1932-1937.

Biserica Romano Catolică Calvaria

Adresa: str. Mihai Eminescu nr.3

A fost construită pe urmele bisericii vechii cetăţi Castrum - Zothmar, în anul 1844 dar fundaţia, din cauza nisipilui a cedat şi zidurile s-au crăpat. A fost reconstruită în întregime între 1908-1909 de catre fraţii Weszelovszky.

Biserica Reformată "cu lanţuri"

Adresa: P-ţa Păcii nr.8

Biserica reformată ,,cu lanţuri" reprezintă un monument semnificativ pentru imaginea arhitecturii oraşului în sec. al XVIII-lea.

Sinagoga

Adresa: str. Decebal nr. 6

Este construită în stil maur la începutul secolului; prezintă o faţadă tripartită cu avancorp central, alături se află casa de rugăciune cu templul.

Monumentul Ostaşului Român

Adresa: B-dul Vasile Lucaciu nr.2

Monumentul Ostaşului este ridicat în semn de omagiu soldaţilor Armatei a IV-a care au purtat lupte grele pe aceste meleaguri în octombrie 1944 pentru eliberarea teritoriului de nord al României.

Statuia Lupa Capitolina (Lupoaica)

Locație : Parcul Vasile Lucaciu

Statuia este o copie a celebrei Lupoaice Napocene, executată de sculptorul Radu Ciobanu, simbol al latinităţii românilor.

Catedrala romano-catolică

Forma definitivă de azi catedralei datează din timpul episcopiei lui Hám János.El a construit porticul împodobit înaintea faţadei, el a aşezat pe faţadă statuia Mântuitorului şi în dreapta lui statuia apostolului Sf.Petru şi în stânga lui statuia apostolului Sf.Paul , iar în nişele dedesubtul turnurilor statuile regelui Sf.Ştefan şi a regelui Sf. Ladislau.

Turnul Pompierilor

S-a construit în anii 1903-1904. Turnul are o înălţime totală de 45 m.

La bază turnul are secţiune rectangulară în exterior cu latura de 4,32 m, interiorul fiind realizat octogonal, grosimea pereţilor fiind de 80 cm

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...