PRIMĂRIA SÂMBĂTA DE SUS

31390 Vizualizări
Sambata de Sus
Tip: Comuna
Adresa: Lisei, nr. 150(Cod poștal: 507266), Județ: Brasov,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Morariu Nicolae
Viceprimar:
Secretar General:Hașu Mariana
Contabil: Folea Adriana

  • Suprafață: 4687 ha
  • Intravilan: 310 ha
  • Extravilan: 4377 ha
  • Populație: 1581
  • Gospodării: 580
  • Nr. locuințe: 580
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
Numele localităților aflate în administrație:

Sâmbăta de Sus, Zona turistică Sâmbăta

Așezarea geografică:

Sâmbăta de Sus este o comună din Ţara Făgăraşului, judeţul Braşov, Transilvania, România, situată în Depresiunea Făgăraş, la poalele nordice ale Munţilor Făgăraş la o distanta de 90 km de Municipiul Brașov și 20 km de Municipiul Fagăraș, se învecinează la nord cu comuna Voila, la vest cu comuna Dragus și la est cu comuna Lisa.
Ocolind înălțimile uriașe ale Carpaților, în Podișul Transilvaniei se găsește comuna Sâmbăta de Sus la o altitudine de 430 m la nivelul mării, cuprinsă între meridianele 250 și 240 longitudine estică și între paralele 450 și 5’ și 460 latitudine nordică, fiind situată la aproximativ jumătatea distanței dintre munte și albia Oltului. Clima este temperată și pare a avea două anotimpuri, primavară și toamnă fiind aproape inexistente de multe ori.
Sâmbăta de Sus, ca aprope cele câteva mii de sate din Ardeal este așezat pe un râu care îâi are izvorul în Vârful Moldoveanu (cu altitudinea de 2400 m). Aici au trăit Brancovenii și neamurile lor, ei fiind cei care au clădit cele doua bisericii din localitate, Mănăstirea Brâncoveanu din zona turistică, castelul din localitate. 
La 3 aprilie 2003, satul Sâmbăta de Sus a devenit reşedinţa noii comune Sâmbăta de Sus, care s-a separat de comuna Voila.

Activități specifice zonei:

La Sâmbăta de Sus, localnicii se ocupă cu cultivarea plantelor - cartofi, porumb, grâu și alte cereale, legume, creşterea animalelor (vaci,bivoli, oi, capre etc), apicultură, lacuri de pești, agroturism. O parte din localnici lucrează în localitate dar și în întreprinderi şi instituţii din localităţi apropiate: Victoria, Făgăraş, precum şi la Zona Turistica Sâmbăta.

Activități economice principale:

În comuna localnicii beneficiază de îngrijire la dispensarul uman dotat cu aparate moderne unde își desfășoară activitatea medicul de familie, există centru de permanență medicală, farmacie, cabinet de stomatologie, supermarket și mai multe magazine mixte, 2 fabrici de mobilă, 2 ateliere de termopane, pensiuni, mai multe joagare, depozit de materiale de construcții, brutarie, păstrăvării, apicultură, agroturism, prelucrarea lemnului.
Microhidrocentrală pe Valea Sâmbetei, este construit un drum de acces în zonă și s-a îmbunătățit un drum montan de 3 km, spre cabana Valea Sâmbetei. Accesul la cabana Sâmbata, care se află în apropierea Chiliei Părintelui Arsenie și la Fereasta Mare va fi mai ușor.
Exista în comună o bază sportivă de tip II.

Obiective turistice:

Atracția zonei este Mănăstirea BRÂNCOVEANU SÂMBĂTA DE SUS - loc de pelerinaj pentru mulți credincioși, Istoria Mănăstirii Brăncoveanu începe din secolul al XVII-lea. În anul 1654 satul și moșia din Sâmbăta de Sus au intrat în stăpânirea lui Preda Brâncoveanu, boier de loc din sudul Carpaților, care a construit o bisericuță din lemn pe valea râului. Pe locul acesteia, în jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești între anii 1688-1714, a zidit în piatră o mănăstire. 
MUZEUL MĂNĂSTIRII SÂMBĂTA,
Muzeul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus deține astăzi una din cele mai bogate colecții de picturi vechi pe sticlă, aparținând secolelor XVIII-XIX, icoane pe lemn, predominant fiind stilul brâncovenesc, vesminte preotești și arhierești, o colecție unică de carte veche, manuscrise, pergamente, scrisori, precum și o valoroasă colecție de obiecte de cult
Academia de la Sâmbăta - este vorba de o clădire cu aproximativ 70 de camere, un amfiteatru în care pot fi primiți, găzduiți și serviți oamenii din afară, care în dorința lor de studiu și retragere să se poată bucura de condițiile oferite de mănăstire, de materialul științific necesar studiului pus la dispoziție de nou amenajată biblioteca, precum și de atmosfera propice studiului oferită de cadrul natural.
Academia este proiectată ca un loc unde să se desfășoare diferite conferințe pe teme religioase, culturale, științifice și artistice.
Atelierul de pictură al Mănăstirii Brâncoveanu, este cea mai importantă școală de pictură din țară, școală condusă de Părintele Arhidiacon Calinic Morar. Acest atelier a adus un mare renume mânăstirii. Atelierul de pictură realizează într-o maniera nouă picturi tradiționale pe sticlă și creații noi ce respectă vechiul stil impus de meșterii din secolele trecute. Toate picturile sunt realizate manual și expuse într-o aripă a muzeului mănăstirii.
Zona Turistică Sâmbăta, unde deși suntem în faza de dezvoltare avem 5 hoteluri, peste 20 de pensiuni și vile, 7 case de vacanță, mai multe restaurante și terase unde turiștii pot servi masa, plus în contrucție mai multe pensiuni și case de vacanță.
Cabana VALEA SÂMBETEI - priveliștea este deosebită, hotelurile și pensiunile oferă multiple oportunități : piscină, fitnes, spa, plimbări în aer liber, mâncăruri tradiționale etc, iar iubitorii de natură pot folosi traseele montane pentru a ajunge la Cabana Valea Sâmbetei, Chilia părintelui Arsenie Boca, Fereastra Mare, Lacul Urlea, Piatra Caprei, Vistea Mare, Balea.
Castelul Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus - situat în sectorul apusean al satului Sâmbăta de Sus este o atracție turistică a localității, totodată fiind și un monument istoric valoros. Primul castel a fost construit în 1708 de Constantin Brâncoveanu, care s-a degradat în timp și a fost și s-a construit un nou castel de către Grigore Brâncoveanu, nepotul domnitorului în anul 1800.
Biserica Sâmbăta de Sus Apuseană
Biserica, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, a fost construită în 1784 în stilul brâncovenesc, în formă de navă, fără abside laterale. Zidurile sunt masive, de o grosime apreciabilă, făcute din piatră de râu. Ferestrele sunt cu specific de cetate, largi în interior şi îngustându-se spre exterior.
Biserica din Sâmbăta de Sus Răsăriteană - ctitorie a lui Brâncoveanu a fost constuita în anul 1786 de către egumenul Visarion la puțin timp după prigoana din anii 1761-1762 când hazburgii catolici au distus bisericile din Ardeal. Lucrări de reparații s-au făcut în anii 1954-1957.

Evenimente locale:

6 decembrie - 7 ianuarie obiceiuri și tradiții:
Ceata de feciori
Ceata de irozi
15 august - Sfânta Maria
Izvorul Tămăduirii - în prima vineri după sărbătorile de Paşti

Facilități oferite investitorilor:

Cei interesați să investească în zonă beneficiază de utiliăți ca apă, curet electric, gaze naturale, telefonie fixă și digitala, internet, acces la DN1, drumul de acces în zonă se realizează ușor, forță de muncă, terenuri în zona turistică, facilitațile prevăzute în codul fiscal.
Infrastructura oferă reţele de curent, telefonie fixă şi internet, gaze naturale, televiziune prin cablu, reţele de apă curentă, în curâd vor începe lucrările la rețeaua de canalizare și stația de epurare a apei menajere, două şosele de interes judeţean (Perşani, Victoria şi Sâmbăta de Jos - Zona Turistica Sâmbăta).

Proiecte de investiții:

Rețeaua de canalizare
Dezvoltarea ZONEI TURISTICE
Dezvoltare și modernizare iluminat public
Dezvoltarea infrastructurii

Galerie
bgallery_5n2xx_primar andreas vasile.jpg
bgallery_1cq5q_cabana valea sambetei.jpg
bgallery_m810k__Valea_Sambetei_Cabana-Sambata_Muntii_Fagaras_Toprural_201105004.jpg
bgallery_wiufu_manastire abrancoveanu sambata de sus.jpg
bgallery_afv5o_Manastirea_brancoveanu de la sambata 1.jpg
bgallery_bfrvx_manastirea sambata_de_sus_interior.jpg
bgallery_l20jh_manastirea de la sambata iarna.jpg
bgallery_ddatl_in drum spre zona turistica sambata.jpg
bgallery_b31gg_drumul_spre_manastirea_sambata-de_sus_fagaras_brasov_romania_celendo.jpg
<
>
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...