PRIMĂRIA PEŞTIŞANI

32033 Vizualizări
Pestisani
Tip: Comuna
Adresa: Principală(Cod poștal: 217335), Județ: Gorj,Romania
Cuvântul primarului
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Pigui Cosmin
Viceprimar:
Secretar General: Bosoancă Adrian Constantin
Contabil: Logăscu Nicoleta

  • Suprafață: 21687,34 ha
  • Intravilan: 888,30 ha
  • Extravilan: 20799,04 ha
  • Populație: 3732
  • Gospodării: 2125
  • Nr. locuințe: 2125
  • Nr. grădinițe: 7
  • Nr. școli: 6
  • Nr. licee: 1
Numele localităților aflate în administrație:

Peştişani, Brădiceni, Frânceşti, Boroşteni, Gureni, Hobiţa, Seuca

Așezarea geografică:

Teritoriul administrativ al comunei Peştişani este situat în zona de nord a judeţului Gorj, pe direcţia drumului naţional (DN 67D) Târgu Jiu- Baia de Aramă (judeţul Mehedinţi) şi se învecinează: - la nord cu oraşul Uricani - judeţul Hunedoara; - la sud cu comunele Băleşti şi Teleşti; - la est cu comunele Runcu şi Arcani; - la vest cu oraşul Tismana şi comuna Godineşti. Comuna Peștișani este situată la 20 km de Municipiul Tg-Jiu, la aceasta ajungandu-se pe drumul național 67 D. Comuna Peștișani este poziționată în zona Subcarpaților Getici, astfel climatul local are un pronunțat caracter mediteranean. Teritoriul său pornește de la o altitudine de 2-300 metri și urcă în munți până în creasta Oslei care ajunge până la 1946 metri. Este amplasată în jurul latitudinii nordice de 45°04′50" și pe meridianul estic 23°03′10". Suprafața totaă este de 216,87 kmp, cu toate acestea pădurile reprezentând cea mai mare parte din suprafața comunei. Densitatea locuitorilor este de 19.74 loc./kmp, fiind răspândiți în 7 sate: Peștișani, Boroșteni, Brădiceni, Frâncești, Gureni, Hobița, Seuca. Reședința administrației publice locale a comunei se află în localitatea Peștișani, având codul poștal 217335. Din drumul național (centrul comunei), se crează condiții cu posibilitatea de accces prin drumuri județene, comunale și forestiere, spre localitățile Lupeni și Uricani, precum și de pe marginea Jiului de Vest.

Activități specifice zonei:

Exploatarea și prelucrarea lemnului Exploatarea materialelor de constructii, piatra de rau, de calcar, de granit, balast, nisip, sorturi Agricultură Zootehnie Apicultură Piscicultură Tamplarie Turism.

Activități economice principale:

Prelucrarea lemnului Creşterea animalelor

Obiective turistice:

Comuna Peștișani este renumită în primul rând pentru marele sculptor Constantin Brâncuși care s-a născut în satul Hobița din comuna Peștișani. Vizitatorii sunt impulsionați de Casa memorială Constantin Brâncuși, care se află în localitatea sa natală (sat Hobița) la 3 km de centrul comunei Peștișani. Este clasificată ca monument istoric, sub denumirea de "Casa-Muzeu Constantin Brâncuși". Este monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului. Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea lui Constantin Brâncuși. Este prezentat mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea. În al doilea rând în comuna Peștișani există 9 biserici amplasate în satele: Peştişani, Brădiceni, Hobiţa, Seuca, Frânceşti, Boroşteni, Gureni. Printre acestea, cele mai vechi biserci sunt construite din lemn și aparțin de Arhiepiscopia Craiovei, fiind biserici ortodoxe. Vechimea lor, după anul scris pisanii: Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" - Peștișani, ctitorie 1735; Biserica de lemn "Intrarea în Biserică" - Hobița, ctitorie 1822; Biserica de lemn Seuca - ctitorie 1888; Biserica de lemn "Sfântul Gheorghe" - Frîncești, ctitorie 1823; Biserica de lemn Boroșteni - ctitorie 1935. În al treilea rând, PEȘTERA CIOAREI din satul Boroșteni, așezare paleolitică, în care au fost descoperite urme ale existenței milenare a poporului român și strămoșilor acestora pe aceste meleaguri. De asemenea, Valea Bistriţei râul străbate masivul muntos Vâlcan și curge, la vale, pe lângă Hobița. În munte, regăsim două baraje hirdorneregetice, Barajul Vaja și Barajul Clocotis. Pe Valea Bistriței se află Cascada Dracilor, "preferată de necurați". De sute de ani, o legendă spune că oamenii au văzut dracii scăldându-se în miez de noapte și uscându-se, apoi, în jurul focului.

Evenimente locale:

Sărbătoarea viilor Sfântul Trifon, Seuca - Frâncești - 31 - 1 ianuarie Manifestări literar- culturale dedicate lui "Constantin Brâncuși"- 18-19 febuarie. Constantin Brâncuși, la el acasă 16 martie este ziua în care a dispărut dintre cei vii marele sculptor al omenirii Constantin Brâncuși Concurs și expoziţie de ouă încondeiate - (perioada Sărbătorilor Pascale) Sâmbăta Luminată - (perioada Sărbătorilor Pascale) Festivalul Portului Popular - 11 mai Zilele Comunei Peștișani 24-29 iunie, incluzând Festivalul Iei - Romania Autentică și Bâlciul de Sfântul Petru Festivalul Național de Poezie "Serile la Bradiceni" - 09-10 septembrie Festival Național de Film - 22 septembrie Festivalul Răciturilor „Radu Ciobanu” - ediția a XX-a  -21 octombrie Datini și obiceiuri de iarna, colinde și şezători - 15 - 25 decembrie Pitaraii- obicei local păstrat cu drag în comunitatea locală - 24 decembrie Miracolul Crăciunului, Noul An - 25 - 31 decembrie.

Facilități oferite investitorilor:

Utilități telefonie fixă și mobilă electricitate internet cablu TV rețea apă Drumuri asfaltate Asigurare căi de acces Forță de muncă cu calificare Pământ de mare productivitate. Terenuri disponibile pentru dezvoltare activități agricultură Posibilitati de închiriere și concesionare terenuri
Oportunități: - programe de finanțare în domeniul infrastructurii - sprijin din partea autorităților județene - surse de finanțare externe, program de finanțare - oportunitatea de amenajare a unor pensiuni s.a. - valorificarea superioară a produselor agro-alimentare - valorificarea plantelor medicinale și a fructelor de pădure

Proiecte de investiții:

1. Amenajare și modernizare Parc Turistic "Constantin Brâncuși" Hobița.
2. Înființare Centru Multifuncțional "Constantin Brâncuși".
3. Realizare sistem de canalizare cu stație de epurare și extindere sistem de alimentare cu apă în Comuna Peștișani.
4. Modernizare drumuri locale, Comuna Peștișani - 14,7 km.
5. Modernizare drum comunal Peștișani - Hobita - 5,2 km.
6. Reabilitare și extindere Școală Primară și Grădiniță Boroșteni, sat Boroșteni.
7. Reabilitare și modernizare Școală Primară și Grădiniță Peștișani, sat Peștișani.
8. Reabilitare Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" Peștișani.
9. Construire dispensar - Centru de Permanență, sat Peștișani.
10. Modernizare lacuri pentru agrement în satul Peștișani.
11. Reabilitare rețea de drumuri sătești și realizare pod la Hobița și Frâncești - Drumul lui Brâncuși.
12. Amenajare obiectiv turistic Peștera Cioarei, sat Boroșteni.
13. Modernizare Cămin Cultural Brădiceni.
14. Constuire After School și Grădiniță cu Program Prelungit, sat Peștișani.
15. Construire Centru de Zi Pentru Bătrâni, sat Brădiceni.
16. Construire Punte Pietonală, sat Gureni.
17. Reabilitare Școală Primară Gureni.
18. Reabilitare clădire Fosta Primărie, sat Frâncești.
19. Construire magazie lemne Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" Peștișani.
20. Finalizare lucrări la sediul SVSU Peștișani.
21. Pietruire drumuri sătești și de exploatație agricolă - 7 km.

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...