PRIMĂRIA MOGOŞOAIA

37485 Vizualizări
Mogosoaia
Tip: Comuna
Adresa: Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, nr. 138(Cod poștal: 077135), Județ: Ilfov,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Precup Paul Mihai Nicu
Viceprimar:
Secretar General : Bute Cristina Roxana
Contabil: Cernat Ionuţ
Administrator public: Staicu Mihail George

  • Suprafață: 2627 ha
  • Intravilan: 870 ha
  • Extravilan: 1757 ha
  • Populație: 7685
  • Gospodării: 2600
  • Nr. locuințe: 2670
  • Nr. grădinițe: 5
  • Nr. școli: 1
Așezarea geografică:

Nord-vestul Municipiului Bucureşti

Activități specifice zonei:

Comuna Mogoșoaia este caracterizată de o activitate preponderentă în sectorul terțiar în mod specific în sectorul comercial, de construcții și farmaceutic, ținând cont că acestă comună se învecinează direct cu Municipiul București.
Sectorul primar cuprinde agricultura și extragerea și producerea de materii prime. În sectorul primar activează 19 agenți economici, ce angajează 5 % din numărul total de salariați din Mogoșoaia, dar acest sector contribuie cu numai 0,7 % la cifra de afaceri totală realizată de agenții economici rezidenți.
Sectorul secundar cuprinde industria (transformarea materiilor prime în bunuri) și construcțiile.
85 de agenți ecomici (16% din total) activează în acest sector, agajând aproximativ 15 % din numărul total de salariați ai agenților economici înregistrați în Mogoșoaia.
Sectorul terțiar ( servicii), implică prestarea de servicii pentru consumatori sau companii. Din punct de vedere economic, comuna Mogoșoaia este caracterizată de un sector terțiar dezvoltat, foarte bine reprezentată în cadrul teritoriului datorită raportului de învecinare directă cu Municipiul București care reprezintă cea mai mare piață de desfacere la nivel național, stabilind astfel premisele pentru activitățile comerciale. Mediul de afaceri caracteristic județului Ilfov este dominat de întreprinderile active în domeniul serviciilor care reprezintă 80% din totalul întreprinderilor din cadrul teritoriului județean. Aproximativ 80% din agenții economici din Mogoșoaia activează în sectorul terțiar, angajând de asemenea în jur de 80% din salariați. Volumul de activitate economică este generată în principal de avest sector de activitate, cu aproape 97% din cifra de afaceri totală. În cadrul sectorului terțiar, majoritatea cifrei de afaceri generată în acest sector provine din comerț cu ridicata și cu amănuntul (97%), agenții economici activi în activitatea de comerț reprezentând aproximativ 39% și angajând aproximativ 83%b din totalul sectorului terțiar.
În mod particular, în cadrul activităților comerciale, predominant este comerțul (atât cu ridicata cât și cu amănntul) cu produse farmaceutice. De altfel, în volumul total al activității economice generate în comuna Mogoșoaia, comerțul cu produse farmaceutice generează 78% din cifra de afaceri, angajând 66% din numărul total de salariați prin intermediul celor 14 operatori di acest sector înregistrați în Mogoșoaia.

Activități economice principale:

Societăţi comerciale cu capital privat, cu diferite domenii de activitate
Firme reprezentative:
SC LOGISTIC CONTRACTOR SRL
SC MEDIPLUS EXIM SRL
SC IPSO SRL
SC BERGERAT MONNOYEUR SRL
SC TIMPUL ARMONIEI SRL
SC ROM OIL SA
SC ROMPETROL DOWNSTREM SRL
SC SENSIBLU SRL
SC A&D PHARMA HOLDING SRL

Obiective turistice:

1. Centrul Cultural "Palatele Brâncovenești" - situat ăe malul râului Colentina într-un superb parc secular, centrul este mărturia a peste 300 de ani de istorie. 
Palatul în prezent găzduiește la etaj Muzeul Tradiției Aulice. Sălile aflate la parter s-au transformat în spații de exploatație dedicate artiștilor contemporani. Aici sunt găzduite anual peste 10 expoziții temporare ale celor mai importanți artiști români ai perioadei 
Cuhnia, fosta bucătărie domnească, tipică pentru arhitectura curților domnești de la începutul secolului al XVIII -lea, dă măsură rolului pe care complexul l-a avut în epocă.
Ghețăria, fostul depozit de gheață al palatului este dedicat artelor focului: ceramică, sticlă și metal. Anual au loc aici numeroase expoziții semnate de artiști români și străini de prima mână.
Lapidarium, este deschis expozițiilor de pictură, sculptură, arhitectură, instalații, artă digitală și performence.
Turnul Porții, care datează dinainte de 1702 și Poarta Târgoviștei sunt obiective valorificate în noul discurs artistic pe care centrul și l-a asumat: centrul de artă contemporană.
Vila Elchingen, construită la mijlocul secolului al XIX -lea de prințul Nicolae Bibescu poartă numele soției sale Hélène Louise Ney d'Elchingen, este asăzi centru de conferințe și rezidențe la care se adaugă propriul restaurant.
Parcul Englezesc, cu grădini în stil italian. Amenajarea peisagistică a fost realizată sub îndrumarea prințesei Martha Bibescu între anii 1921-1922.
Paraclistul Domnesc, Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe a fost rdicată de Constantin Brâncoveanu în 1688
Capela Gh. Bibescu, datează din secolul al XIX-lea și este o necropolă de familie care adăpostește mormintele ultimilor proprietari al Mogoșoaiei și ale rudelor lor.
Serele N. Bibescu, sunt în prezent utilizate pentru diverse culturi floricole rare și ateliere de educație plastică pentru copii.
2. Parcu Mogoșoaia în parc se organizează Festivalul Kulturestock Mogoșoaia, festival de teatru, muzică și film care a început în vara anului 2013, scena fiind amplasată sub Stejarul Artei, este un proiect exclusiv al comunei Mogoșoaia. Este un parc care are o oferă variată atât pentru tineri cât și pentru familii. Locația perfectă pentru o plimbare cu bicicleta de familie, pedalând un kart sau din barcă și hidrobicicletă. De asemenea se desfășoară numeroase picnicuri pe gazon.
Sporturi nautice - lacul Mogoșoaia este printre cele mai curate din țară, aici având loc periodic competiții sportive de mare anvergură.
3. Monumentul Eroilor din primul război mondial.
4. Zumbaala Wake Parc, este primul wake parc cu cablu din România.
5. Acvamania - bază nautică, este un concept unic în România, respectiv un parc de distracții pe apă, ce a fost transformat într-o adevărată bază nautică.
6. Ambasada Moșului - pe toată perioada lunii decembrie, Moș Crăciun alături de elfii săi își stabilesc ambasada în parcul Mogoșoaia.
7. Hotel Martha.
8. Târgușorul Brâncovenilor, un parc cu atracții pentru toate vârstele, unde Moș Crăciun și-a inaugurat Ambasada oficială în România.
9. Restaurantul Hanul Boierilor.
10. Academia Ecvestră, complex echitație în Mogoșoaia, la margine de București, ofertă servicii specializate de echitație și turism rural.
11. Hotel Rider Club.
12. Centrul Național de Fotbal, împreună cu hotelul și stadionul Federației Române de Fotbal.
13. Domeniile Ostrov, un prilej pentru oricine să parcurgă trasee turistice, locuri care amintesc de un trecut în care trei culturi li civilizații - cea geto-dacă, cea greacă și cea romană - s-au intersectat, au interacționat și au furnizat într-o sinteză unică. Au loc evenimente culturale și degustări de vinuri.
14. Autocross Arena Mogoșoaia, un loc în care se dezvoltă, cultivă și/sau perfecționează tehnicile de condus sportive.

Evenimente locale:

Februarie - Valentine's Day, 14 februarie ora 12
Fuga lui Dragobete, 27 februarie, Parcul Mogoșoaia
Martie - Fuga lui Mărțișor, 5 martie, Parcul Mogoșoaia
Aprilie - Picnic la Palatul Mogoșoaia
Mai - No Stress triathlon Mogoșoaia, 28 mai
Mai-Noiembrie - Kulturestock Mogoșoaia este un festival de teatru, muzică și film ce a început în vara 2013 la scena amplasată sub Stejarul Artei
Iunie - Crossul Nopții de Sânziene - 24 iunie, Parcul Mogoșoaia
Cântec, Joc și Voie Bună, Târgușorul Brâncovenilor din parcul Mogoșoaia
Iulie - Vespa Scooter Movie Night, în parcul Mogoșoaia la o proiecție de filme în aer liber
Noiembrie - Poteca Dovlecilor Fermecați în Parcul Mogoșoaia, la Târgușorul Brâncovenilor, sunt așteptați cei care vor să sculpteze dovleci și să îi transforme în ''cele mai haioase personaje''
Decembrie - Mogoșoaia Magica - Ambasada lui Moș Crăciun

Facilități oferite investitorilor:

Sunt 31,4 km de străzi asfaltate, 2,4 km în lucru, 5,3 km în licitație, 1,9 km în proiectare și s-au terminat de asfaltat toate străzile din comună care au minim o casă pe ele
Extindere rețea de apă la 42.000 metri
Extindere rețea de canal menajer la 29.000 metri
Extindere rețea curent electric - 90% din suprafața localității
Drumul Național DN1A București-Ploiești
Linia de cale ferată București-Urziceni-Constanța
Transport călători oferit de firme particulare pe ruta București-Mogoșoaia-Buftea
Linia RATB 460 București-Mogoșoaia
Oportunități:
a) Economia regiunii este dominantă în cea mai mare parte de funcțiile capitalei, populația activă a regiunii fiind legată de unitățile care își desfășoară activitatea în comuna Mogoșoaia. Zona industrială este în continuă dezvoltare, în principal pe partea de logistică, având în vedere și caracteristicile demo-geografice. Activitățile de depozitare, distribuție, administrație, gospodărie comunală, construcții au avut o evoluție rapidă, astfel încât localitatea se distanțează ca nivel de dezvoltare de celelalte regiuni.
b) Dezvoltarea economică și socială din utimii ani a capitalei a condus la o nevoie acută de spații pentru amplasarea de noi cartiere rezidențiale. Mai mult, având în vedere situarea Comunei Mogoșoaia, cadrul natural variat cu lacuri și păduri și infrastructură dezvoltată, au facilitat creșterea numărului de locuitori prin construirea de noi spații locative.
c) Localitatea Mogoșoaia deține un potențial turistic specific, reprezentat de capacitatea de atracție exercitată de Ansamblul Palatului Brâncovenesc, la care se adaugă valorile culturale și de mediu ale zonei. De asemenea, pădurile, parcurile, lacurile, obiectivele turistice, festivalurile, reprezintă un prilej pentru recreere și petrecerea timpului liber.

Proiecte de investiții:

Bucharest Distribution Park - complex industrial de depozite şi birouri, investiţie de aproximativ 80 milioane euro
Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov, Adia Ilfov
Grupului de Acține Locală (GAL) Cociovaliștea, va contribui la realizarea unuei dezvoltări dinamice, sprijinită de o strategie de dezvoltare locală elaborată și implementată local și administrată de reprezentați ai GAL-ului, care vor reprezenta interlocutorii populației din teritoriile respective, în vederea îmbunătățirii continue a stategiei și a acțiunilor ce vor fi implementate.

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...