PRIMĂRIA MASLOC

32557 Vizualizări
Masloc
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 95(Cod poștal: 307270), Județ: Timis,Romania
Prezentarea Localității
b_117675_w25bzg.jpeg

Persoane din institutie

Primar: Lupu Ionel
Viceprimar:
Secretar General: Szigeti Cornel
Contabil: Iliescu Monica

  • Suprafață: 7206,03 ha
  • Intravilan: 321,03 ha
  • Extravilan: 6885 ha
  • Populație: 2151
  • Gospodării: 842
  • Nr. locuințe: 842
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 2
Numele localităților aflate în administrație:

Alioş, Maşloc, Remetea Mică

Așezarea geografică:

COMUNA MAȘLOC este situată la 35 km de Timișoara, pe drumul DJ 691 Timișoara- Lipova și se învecinează cu teritoriul comunei Bogda la E-SE, teritoriul comunei Fibiș la S, teritoriul comunei Orțișoara la V, teritoriul comunei Șagu (județ Arad) la V-NV, teritoriul comunei Fântânele (județ Arad) la N și teritoriul comunei Zăbrani (județ Arad) la E-NE.

Activități specifice zonei:

Agricultura este activitatea de bază a comunei.
Terenul arabil al comunei este de 5.150 ha – acesta este cultivat cu: grâu (65 – 70% din suprafața totală cultivată), porumb, orz, orzoiacă, sorg zaharat, mei, floarea-soarelui.
Suprafața pomicolă a comunei - 1.630 ha – este acoperită în principal de pruni
Pășunea comunei are o suprafață de 502.600 Ha
Pădurea, una dintre cele mai importante resurse are o suprafață de 802 ha, și este compusă din: salcâm alb, stejar, cer, frasin, arțar, jugastru, carpen, ulm de câmp, gorun, paltin. Iazurile particulare - 2 ha luciu de apă.
Pe teritoriul comunei funcționează o Bază de recepție a produselor agricole, în localitatea Alioș; aceasta are 4 magazii cu o capacitate de 3 500 tone/ magazie, 2 șoproane de 350 mp și 6 interspații
​Creșterea animalelor este de asemenea un domeniu major de dezvoltare al comunei – la nivelul comunei există peste 20 de crescători cu peste 10.000 de ovine; iar creșterea bovinelor este încă o îndeletnicire a multor familii din comună, chiar dacă în scădere în ultimii ani.

Activități economice principale:

Activitatea economică este în principal localizată tot în zona agriculturii și procesării produselor agricole. La nivelul comunei activează 44 firme (SRL) și în jur de 10 Inteprinderi Individuale și Persoane Fizice Autorizate. Ele ajung la o cifră anuală de afaceri estimată la peste 22 milioane lei. Domeniile în care activează acestea sunt: cultivarea cerealelor, porumbului și a altor plante; comerț cu amănuntul; activități în ferme mixte; activități de servicii anexe agriculturii; activități de servicii pentru creșterea animalelor; comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor și furajelor; activități referitoare la sănătatea umană; activități de asistență spitalicească și sanatorială; activități veterinare; lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; baruri și alte activități de servire; fabricarea bijuteriilor de fantezie; comerț cu amănuntul prin standuri și piețe.
Oportunităţi:
Orașele municipii de județ Timișoara și Arad situat la 35 și respectiv 37 km – piață de desfacere pentru producători locali, locuri de muncă pentru locuitorii comunei etc.
Autostrada A1 – care trece la 20 Km de Mașloc – finalizarea ei va facilita legătura cu București (600 km) și Budapesta (270 km)
Buclele de centură la Timișoara și Arad care facilitează contactul cu zonele industriale
Fondurile structurale: PNDR și Axa LEADER – pentru dezvoltarea Agriculturii
POSDRU – dezvoltarea resurselor umane și a economiei sociale
POR – dezvoltarea infrastructurii
POS Mediu – protecția mediului
Programele transfrontaliere cu Serbia și Ungaria
Interesul investitorilor germani pentru zona banatului - șomajul scăzut în Timișoara – pentru forța de muncă locală
Poziționarea spațială – la descentralizare poate duce la extinderea teritorială
Magistrala de gaz trece în apropiere de comunitate
​Cursuri de râuri destul de aproape de comună (acces la resursele naturale).

Evenimente locale:

Evenimentele culturale organizate în satul Mașloc, sunt: Ziua satului Mașloc, Festivalul concurs ”Lada cu zestre” (faza zonală a concursului), Concurs de recitat – ”Izvoare tradiționale bănățene”, spectacole în care se sărbătoresc prin cântec, poezie, costume populare, tradiții și obiceiuri ale satului: Ziua Națională a României, Crăciunul, Ziua Unirii, Sfintele Paști și alte evenimente importante. În continuare urmează să descriem câteva din evenimentele importante ale satului Mașloc, care au loc în fiecare an:
Ziua satului, este o sărbătoare tradițională în zona Banatului, numită ”rugă”. În satul Mașloc este sărbătorită în fiecare an la Hramul Bisericii Ortodoxe, în ziua de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Acest eveniment începe prin slujba religioasă, oficiată de preotul din satul Mașloc împreună cu preoții din satele vecine, la care participă locuitorii satului. Conform tradiției, după ce este oficiată slujba religioasă și este tăiat colacul Rugii, toți participanții se îndreaptă spre locul unde se desfășoară petrecerea. În fiecare an sunt peste 450 de locuitori care petrec pe cinste, pe muzica unor îndrăgiți interpreți de muzică populară autentică, au plăcerea de a asculta ansamblul vocal instrumental ”Remețeanca” din satul Remetea Mică (comuna Mașloc), cu tradiție de peste 25 de ani, format din trei interpreți, doi soliști instrumentiști, un solist la vioară și un solist la nai, și un solist vocal. De asemenea, spectatorii mai au parte și de un ansamblu de dansuri populare, care i-a încântat cu un program autentic.
Festivalul concurs ”Lada cu zestre” (faza zonală a concursului) este organizat în fiecare an, în perioada martie-aprilie. În cadrul acestui festival, comuna Mașloc a fost reprezentată cu artiști amatori din satele aparținătoarei comunei și anume: Mașloc, Alioș și Remetea Mică, care au concurat la mai multe secțiuni. Spre exemplu, la secțiunea teatru popular, poezie în grai (subsecțiunea recitatori dialectali) pe scenă au evoluat cu mult talent și dezinvoltură, elevi ai Școlii Gimnaziale Mașloc, la categoria de vârstă 8-14 ani. La secțiunea muzicală (soliști vocali) a evoluat pe scenă fiica satului Alioș (comuna Mașloc), care ne bucură cu prezența sa la fiecare eveniment important al comunei. A fost prezentat și un dans tradițional, este vorba de soroc, de către grupul de dansatori sorocari din satul Alioș (comuna Mașloc), în cadrul aceleași secțiuni de coregrafie au urcat pe scenă un grup de feciori ai satului, pentru a prezenta un dans de băieți. La secțiunea expoziții, o săteancă a prezentat zeci de obiecte de îmbrăcăminte vechi de zeci de ani: poale cusute cu mâna, laibăre, bluze brodate cu fir, ștergare, măsaie de macrameu, etc., în timp ce tot la secțiunea expoziții, o altă săteancă a prezentat un pat de 100 de ani cu perini brodate și cu nieț, cearceafuri brodate cu mâna, ponevi, fețe de masă, prosoape pentru nuntași și multe alte obiecte deosebite deopotrivă prin vechimea și măiestria cu care au fost realizate. La secțiunea culinară, una din gospodinele satului a adus fasole bătută, pogăcele cu jumări și coroabe, așa cum se fac doar în comuna noastră. În cadrul secțiunii gastronomie, o altă gospodină a satului a adus sarmale, plăcinte cu mac și nucă și alte câteva bunătăți autentice așa cum se fac doar la noi în comună. Unul din săteni, în vârstă de 83 de ani a mai prezentat câteva costume populare autentice. După deliberările juriului, urmează ca o parte din cele expuse mai sus să participa la faza județeană ce are loc la Timișoara.
”Izvoare tradiționale bănățene” este un concurs de recitat poezie în grai bănățean, organizat în fiecare an cu ajutorul elevilor Școlii Gimnaziale Mașloc, alături de care sunt prezente și școlile generale din satele vecine și chiar din Timișoara sau din județ. În cadrul acestui concurs copiii (de la grădiniță și până la clasa a VIII-a) au recitat poezii ale autorilor bănățeni dintre care amintim: Ionel Iacob Bencei, Victor Vlad Delamarina, Sorin Olariu, Marius Munteanu, Sergiu Boian, Ion Văcariu, George Gârda, Boian Silviu și Aurel Ghirocean, reușind astfel să încânte atât juriul, cât și locuitorii satului prezenți la acest eveniment.
”Unirea Mică''– marcată la Școala Gimnazială Mașloc” – sărbătoarea Micii Uniri nu a trecut neobservată de elevii școlii noastre. Cu mic, cu mare, copiii care învață la Școala Gimnazială Mașloc s-au pregătit pentru un adevărat spectacol, cu ocazia Unirii Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Aceștia au prezentat scurte povești de istorie, în care au vorbit despre însemnătatea acestei zile și despre importanța ei pentru realizarea marii Uniri, din 1918. Au recitat poezii, au interpretat cântece, iar la final au încheiat cu o horă a unirii, în care s-au prins toți cei prezenți.
''Ziua Națională a României'' – în fiecare an este organizată o festivitate de sărbătorire a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Dascălii împreună cu elevii școlii noastre ne vorbesc despre semnificația și importanța Zilei Naționale a României, despre primul act de Unire – intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba-Iulia la 1600, despre ”Mica Unire” a lui Alexandru Ioan Cuza (sărbătorită în fiecare an de comunitatea noastră) de la 24 ianuarie 1859, despre importanța Unirii de la 1 decembrie 1918 – Unirea Transilvaniei cu Patria-Mamă, despre patrie și patriotism. Copiii intonează vechi cântece patriotice, în care slăvesc actul Unirii, recită poezii patriotice, vizitează Monumentul Eroilor din localitate unde depun flori și flutură cu mândrie drapelele tricolore. Pe lângă acest program, copiii confecționează cocarde tricolore, drapele tricolore, desene, picturi, compun cântece și povestiri pe această temă.
”A venit Moș Crăciun” – în fiecare an înainte de vacanța de iarnă, copiii Școlii Gimnaziale Mașloc, organizează serbarea de Crăciun, în care se îmbracă în haine ale personajelor din povești, în costume roșii ca a lui Moș Crăciun sau în cele tradiționale, populare. Apoi, emoționați cântă colinde, dansează, recită poezii pentru Moșul, iar la final sunt răsplătiți de Moș Crăciun cu diferite cadouri.
”A venit Iepurașul” – ca în fiecare an de Crăciun, și de Sfintele Paști elevii Școlii Gimnaziale Mașloc, organizează o serbare pentru ”Iepuraș”, de data acesta. Copiii recită poezii, interpretează cântece, pun în scenă povești, scenete, dansează, se costumează în diferite personaje din povești, în iepuraș, iar la final sunt răsplătiți de către ”Iepuraș” cu cadouri.
”Ziua Culturii Ucrainiene” este sărbătorită în fiecare an de către comunitatea de ucrainieni din Remetea Mică, comuna Mașloc. La acest eveniment este prezent președintele filialei timișene a Uniunii Ucrainienilor din România (UUR) și toți președinții organizațiilor UUR din județ. De asemenea, cu acest prilej, în comuna noastră vor ajunge renumite ansambluri folclorice ucrainiene din Timiș (Lugoj, Variaș, Timișoara, Petrosa Mare, Gottlob, Oravița) și Maramureș (Dragomirești), dar și alți invitați de onoare care vor interpreta muzică autentică bănățeană. Festivalul debutează cu o paradă a costumelor populare, ce are loc prin tot satul, iar apoi urmează spectacolul pregătit de ansamblurile folclorice prezente. După spectacol, toți participanții și invitații, rămân la masa festivă, după care urmează un bal cu muzică ucrainiană și românească.
​”Festivalul de colinde ucrainiene” este organizat în fiecare an odată cu sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi, cunoscut de comunitatea ucrainienilor din Remetea Mică, comuna Mașloc, drept Crăciunul Ucrainienilor. Și de această dată, ucrainienii noștri demonstrează că țin la tradiții și la obiceiurile moștenite din străbuni și sărbătoresc sfintele sărbători ale iernii așa cum se cuvine, organizând un festival al colindelor ucrainiene, la care este prezent președintele Uniunii Ucrainiene din Timiș împreună cu comitetul județean, locuitorii comunei și alți invitați importanți. Colindele sunt cântate de către copii, formația muzicală ”Trio Hrin” din Remetea Mică, comuna Mașloc, precum și de corul bisericesc de la biserica ucrainiană. Evenimentele prezentate mai sus sunt doar câteva din evenimentele culturale organizate în satul Mașloc, prin care se respectă și se duc mai departe tradițiile și obiceiurile locului.

Proiecte de investiții:

Proiecte finalizate:
Modernizare străzi în comuna Mașloc, județul Timiș – finanțat prin PNDL
Alimentare cu apă și stație de tratare în localitatea Alioș, comuna Mașloc, județul Timiș – finanțat prin PNDL
Alimentare cu apă și stație de tratare în localitatea Remetea Mică, comuna Mașloc, județul Timiș – finanțat prin PNDL
Proiecte în curs:
Construire corp Școala Gimnazială Mașloc, în comuna Mașloc, localitatea Mașloc, județul Timiș – finanțat prin PNDL
Depuse și aflate în evaluare:
”Achiziție buldoexcavator cu atașamente, comuna Mașloc, județul Timiș” – finanțat prin Măsura 3/6B – „Promovarea activităţilor sportive, culturale şi locale, precum şi sprijinirea capacităţii administrative a societăţii civile” , linie finanţată de Grupul de Acţiune Locală „ Colinele Recaş”
​“Dotarea cantinei sociale cu echipamente specifice, comuna Mașloc, județ Timiș” - prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală - P.N.D.R., submăsura 19.2 – Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală, Măsura 2/6B – „Infrastructură socială și medicală”, linie finanţată de Grupul de Acţiune Locală „Colinele Recaş”.

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...