PRIMĂRIA GEACA

28183 Vizualizări
Geaca
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 91(Cod poștal: 407300), Județ: Cluj,Romania
Prezentarea Localității
b_47597_pq50gl.jpeg

Persoane din institutie

Primar: Moldovan Șofronie Mihail
Viceprimar:
Secretar General: Balogh Georgeta
Contabil: Romanţi Viorica

  • Suprafață: 6868 ha
  • Intravilan: 432 ha
  • Extravilan: 6436 ha
  • Populație: 1554
  • Gospodării: 706
  • Nr. locuințe: 820
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 2
Numele localităților aflate în administrație:

Geaca, Legii, Lacu, Sucutard, Chiriş, Puini

Așezarea geografică:

Resedință de comună, Geaca, este menționată încă din anul 1228, la acea vreme purtând numele de Cilla Gyeke. Geaca, este situată pe ambele maluri ale lacului Geaca având o dezvoltare liniară pe direcția N-S. Suprafața este de 112,56 ha, reprezentând 1,6 % din teritoriul administrativ. Teritoriul comunei a fost cercetat de catre arheologi și descoperirile lor dovedesc existența comunei încă din epoca bronzului.
Alte dovezi ale trecutului istoric al comunei Geaca le constituie monedele străine care au circulat pe teritoriul satului Geaca în diferite perioade istorice (monede emise în timpul Mariei Tereza în anul 1762-1764, în timpul lui Iosif al II-lea în 1781, în timpul lui Francisc, rege al Boemiei și Ungariei în 1800-1816), monede românești din anii 1910, 1924, 1938, 1942, 1944, 1947, 1953 sau bancnote străine și românești, diverse documente scrise (carte de alegător din 13 mai 1931, adeverințe emise de Primăria Geaca în 10 octombrie 1926, contract de vanzare-cumparare din 1927, carte de membru al Frontului Plugarilor din 23.04.1950, titluri de proprietate de la înfăptuirea reformei agrare din 1945, ceremica veche, oale din lut ars și smalțuite, diferite unelte (mașini de tors, fus).
Localitatea Lacu, sat aparținător comunei este menționat din anul 1329 sub denumirea de Laak este situată în zona de est a comunei pe versantul dealului Nargheș unde se ridică pana la altitudinea de 350 m. Suprafața satului este de 85,82 ha, reprezentând 1,3% din teritoriul administrativ.
Localitatea Legii, sat aparținător comunei Geaca, menționat din anul 1329 cu denumirea de Legen, este situat în zona de vest a comunei pe Valea Legiului la 3 km de reședința de comună de care este legat direct prin DC 30. Suprafața satului este de 75,40 ha, reprezentând 1% din teritoriul administrativ.
Localitatea Puini, sat aparținător comunei Geaca, menționat din anul 1315 cu denumirea de Pujon, este situat la limita de vest a comunei pe Valea Puini la 4 km de satul Sucutard de care este legat direct prin DC 34. Situat de ambele parți ale văii, satul este mic, cu gospodării grupate într-o vatră a cărui teritoriu intravilan ocupă 51,12 ha reprezentând 0,8% din teritoriul comunei.
Localitatea Sucutard, sat aparținător comunei Geaca, menționat din anul 1321 cu denumirea de Szent Gothard, este situat pe malul lacului Sucutard, ridicandu-se pe versantul dealului Curmatura, pâna la 370 m altitudine. Satul se află la 5 km de reședința comunei și este străbătut de DJ 109C. Suprafața satului este de 84,35 ha reprezentând 1,2 % din teritoriul administrativ.
Localitatea Chiriș, sat aparținător comunei, este situat în zona de vest a comunei pe Valea Fizeșului, la 2 km de satul Sucutard. Suprafața localitații este de 22,21 ha.
Comuna Geaca se află situată în partea de est a judeţului Cluj, în zona de nord-vest a Câmpiei Transilvaniei.

Activități specifice zonei:

Agricultură
Zootehnie
Piscicultură
Apicultură

Activități economice principale:

Comerţ
Pescuit sportiv pe toate lacurile din comună
Moară
Creșterea animalelor
Cultivarea cerealelor
Firme reprezentative:
Calantha SRL
​Sediul: sat Legii, nr. 222, comuna Geaca, județul Cluj, telefon: +40766467649

Obiective turistice:

Salba de lacuri
Pe terenurile comunei se află o parte din salba de lacuri ce alcătuiesc "Complexul de lacuri de pe Valea Fizeşului", o adevărată bogăţie datorată fenomenelor naturale şi amenajărilor hidrotehnice.
Salba de lacuri este un loc de atracţie pentru turişti, care la sfârşitul săptămânii se relaxează aici pescuind, făcând baie, plajă şi plimbări cu barca.  
Pădurea Legiului
Amplasată în mijlocul păşunii din localitatea Geaca la 300 metri de lac, unde primăvara înfloresc cel mai devreme ghioceii care sunt o atracţie totală întinzându-se până în mijlocul păşunii.
Rezervaţia zoologică Legii
Este situată pe valea Legiului la sud de satul cu acelaşi nume, care în prezent este o zonă de importanţă naţională cu valoare ştiinţifică deosebită, aici întâlnindu-se foarte multe specii de păsări şi plante, renumitul "bou de baltă". Această rezervaţie a fost declarată zonă protejată prin Decizia Consiliului Judeţean Cluj nr.147/1994. Pentru suprafaţa de 23,9 ha a rezervaţiei s-au instituit reglementări severe care constau în principal în interzicerea activităţilor privind pescuitul, vânătoarea, recoltarea şi arderea stufului, săpături, arături şi păşunat.
Pădurea Lacului
În pădurea numită Pădurea Lacului pe raza comunei Geaca se găseste o plantă rară numită bibilica (Fritillaria Megeagris), plantă cu bulb, având o floare mare de 3-5 cm, de culoare violetă, pătată sub forma unei table de sah,  înfloreste în martie - aprilie -plantă ocrotită ca monument al naturii. Trebuie precizat că este o plantă otravitoare, bulbii acesteia conţin un alcaloid puternic.
Castelul Béldy
Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea.  Akos Béldy (1846-1932), membru al familiei Béldy, a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicând castelul.
În 1880 a fost ridicat edificiul, în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară. Intrarea este flancată de coloane dorice, care susțin terasa cu parapet metalic.
Interiorul clădirii este distrus, scările spre subsol și etaj fiind ambele nepracticabile.
 Biserica din lemn "Cuvioasa Paraschiva"
Este situată în satul Lacu, datează din anul 1771, păstrând pictura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei şi până în prezent. Biserica deţine o carte şi patru icoane din lemn care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional.
Casa satului (Faluház) - satul Legii
O casă ţărănească de mai bine de o sută de ani a fost transformată într-un mic muzeu popular de catre comunitatea maghiară din satul Lacu. Într-o cameră se pot regăsi obiecte tradiţionale, nelipsite în trecut din casa fiecărui ţăran ardelean: cufere şi piese de mobilier pictate, obiecte de ceramică şi de uz gospodăresc. În cealaltă cameră se află o mică bibliotecă, televizor şi calculator donate de localnici.
Biserica reformată - satul Legii
Este situată în satul Legii şi datează din anul 1449, păstrând pictura, sculptura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei până în prezent.
Monumente istorice
În satul Legii, aproape de centrul comunei Geaca, remarcăm monumentul istoric ridicat în memoria celor căzuţi în primul război mondial.
De asemenea, în satul Sucutard, în intersecţia cu drumul spre Pălatca, se află un monument istoric înălţat tot pentru eroii din primul război mondial.

Evenimente locale:

În fiecare an, în perioada Postului Crăciunului Parohia ortodoxă din Geaca în parteneriat cu Primaria comunei Geaca, organizează un concert de colinde compus din: o conferinţă pe temă religioasă şi un recital de colinde susţinut de diferiţi artişti locali şi invitaţi. Evenimentul se bucură de un real succes în fiecare an, dovadă stă sala arhiplină.
Ca manifestare prilejuită de întâlnirea dintre locuitorii comunei şi personalităţi ale vieţii sociale şi economice originare din comuna Geaca, ar fi "Fiii comunei Geaca".
​Activităţi în cadrul evenimentului Fiii comunei Geaca:
Ziua începe cu săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica din sat. După, are loc o agapă frăţească în curtea bisericii, agapă la care participă toţi credincioşii.
Partea a doua a zilei este dedicată unui program artistic de muzică şi dans la care sunt invitaţi să participe atât  invitaţi de seamă din viaţa artistică cât şi săteni.
La acest eveniment vor participa fiii satului, împrăştiaţi în toate colţurile lumii, locuitorii din toată comuna, locuitorii comunelor învecinate  şi turiştii aflaţi în zonă. Cu această ocazie meşteşugarii populari, producătorii agricoli, agenţii economici din zona îşi valorifică produsele.
Prin acest eveniment se urmăreşte realizarea unei mai bune cooperări interetnice între locuitorii comunei noastre, comunele învecinate şi turiştii aflaţi în zonă, transmiterea valorilor culturale locale prin participarea unui număr mare de  locuitori de toate vârstele la manifestările culturale specifice zonei, precum şi atragerea spre locurile natale a unor personalităţi.
O altă manifestare culturală prezentă în fiecare an ar fi "Eroi au fost, eroi sunt încă", manifestare dedicată eroilor neamului, realizată în colaborare cu Şcoala Gimnazială din Geaca şi Biserica ortodoxă din Geaca, în cadrul căreia se oficiază o slujbă de pomenire a eroilor neamului, se depun coroane, iar elevii Şcolii Gimnaziale susţin un recital de cântece şi poezii dedicate momentului. Această sărbătoare se oficiază de Înălţarea Domnului.

Facilități oferite investitorilor:

Localitatea este situată pe DJ 109C
Infrastructura comunei
Zonă foarte bună pentru construirea de case de vacanţă
Drumuri comunale pietruite
Vânzări terenuri agricole, teren piscicol şi păduri
Oportunități:
Realizarea unor produse cosmetice din lavandă
Crearea unor locuri de muncă

Proiecte de investiții:

Apă-canal
Infrastructură drumuri
Extindere reţea gaz metan
Extindere reţea electrică
Extindere rețea apă
Colectarea deşeurilor
Împădurire teren agricol
Modernizare drumuri agricole
Actualizare PUG în comuna Geaca

Galerie
bgallery_16-Geaca-Lacu-Biserica-de-lemn3.jpg
bgallery_16-Geaca-Lacu-Casa-Satului.jpg
bgallery_16-Geaca-Legii-Biserica-reformata.jpg
bgallery_16-Geaca-Legii-Monument1.jpg
bgallery_boul-de-balta3.jpg
bgallery_Castel-Beldy-Geaca.jpg
bgallery_Geaca-Lacul-Geaca1-e1387965216369.jpg
bgallery_Geaca-Sucutard-Monument.jpg
<
>
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...