PRIMĂRIA DĂBULENI

31760 Vizualizări
Dabuleni
Tip: Oras
Adresa: Str. Unirii, Nr. 15(Cod poștal: 207220), Județ: Dolj,Romania
Cuvântul primarului

”Să facem în așa fel încât, ca și lucrurile prețioase, viața noastră să atârne în greutate, nu să aibă volum mare, s-o măsurăm după faptă, nu după durată!”

Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Băjenaru Aurel
Viceprimar:
Secretar General: Cojocaru Ion
Contabil: Mişcu Marinela

  • Suprafață: 18303 ha
  • Intravilan: 1048,20 ha
  • Extravilan: 17255 ha
  • Populație: 12196
  • Gospodării: 3945
  • Nr. locuințe: 3646
  • Nr. grădinițe: 5
  • Nr. școli: 2
  • Nr. licee: 1
Așezarea geografică:

Orașul Dăbuleni este situat în Câmpia Olteniei, în partea de sud- est a județului Dolj, la o distanță de 80 km de municipiul Craiova, 45 km față de municipiul Caracal și 35 km față de orașul Corabia.
​Fluviul Dunărea constituie granița de Sud a orașului Dăbuleni, fiind și cea mai importantă resursă hidrologică a orașului. De altfel, orașul Dăbuleni este oraș de frontieră la granița cu vecinii bulgari, terasele joase ale Dunării sunt acoperite de nisipuri. Tocmai aceste nisipuri au făcut ca Dăbuleni să fie declarat ”Arie naturală protejată” - cod ROSPA0135 ”Nisipurile de la Dăbuleni” – arie specială de protecție avifaunistică.
​Spitale: Spitalul ”Așezămintele Brâncovenești” Dăbuleni Unitatea medicală are săli de operaţie moderne, saloane cu mobilă nouă şi aparatură de ultimă generaţie.  Aproximativ 5000 de oameni beneficiază de asistenţă medicală aici în fiecare an. Spitalul are 10 secţii, 92 de paturi, 76 de cadre medicale lucrează aici, iar unitatea are inclusiv secţii de ATI, nou născuţi, boli infecţioase şi psihiatrie.

Activități specifice zonei:

Dincolo de celelalte profesii și îndeletniciri specifice secolului al XXI – lea, principala ocupație a cetățenilor din orașul Dăbuleni rămâne cultivarea fructelor și legumelor, în special a pepenilor verzi.
Consiliul Local Dăbuleni are înregistrată, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, marca individuală ”Dăbuleni Casa Pepenilor”- încă din anul 2010. Oamenii din localitate sunt recunoscuți pentru hărnicia lor, produsele cultivate de ei fiind vândute în întreaga țară. Calitatea incontestabilă este cea care determină recunoașterea produselor agricole de Dăbuleni pe piața românească.
”Lubenița de Dăbuleni” este brandul care cuprinde în denumirea sa toate soiurile cultivate la Dăbuleni, la momentul de față. Inițial, numele de ”Lubenița de Dăbuleni” a fost impus de soiul ”Dulce de Dăbuleni”, după anul 2000 și mai ales după intrarea României în U.E, sortimentul de pepeni verzi a fost mult diversificat, toate marile firme europene și mai ales, cele olandeze, introducând la Dăbuleni, hibrizi foarte timpurii, de mare productivitate. În prezent, brandul ”Pepene de Dăbuleni” cuprinde peste 50 de soiuri și hibrizi provenind din toată lumea. ”Dăbuleni – Patria Lubenițelor” reprezintă Cooperativa Agricolă din Dăbuleni, înființată în anul 2018, cu un număr de 63 de membri. Entitatea vine cu ”noul” asocierii producătorilor de lubenițe de aici în vederea generării de prețuri stabile, calitate maximă, cantități impresionante și mai ales, respectul cumpărătorilor și a marilor companii interesate de lubenița de la Dăbuleni.
Dincolo de orice, la Dăbuleni sunt oameni supuși și harnici și chiar dacă lubenițele nu le aduc profitul dorit, raportat la munca depusă, tot acestea le-au dus renumele muncii asidue și a seriozității lor.
​Dulce ca lubenița de aici este și firea oamenilor, primitori și deschiși, care doresc să evolueze și să aducă noul în oraș, nelăsând însă să se depună strat de praf pe tot ce înseamnă tradiții la Dăbuleni.

Activități economice principale:

În ultimii ani, comerțul a căpătat și aici o dezvoltare fără precedent, înscriindu-se în rigorile economiei de piață, bazate pe cerere și ofertă. De asemenea, în Dăbuleni se află filiale ale mai multor bănci, există servicii de televiziune prin cablu, firme cunoscute în materie de telefonie mobilă, materiale de construcții, minimarketuri, supermarketuri, farmacii. Există la nivelul orașului, și activități în domeniul comerțului agricol. În prezent, la nivelul orașului sunt înregistrați un număr de 148 de agenți economici.
Firme Reprezentative:
CEC Bank S.A; BRD GSG SA; Adrilex Imp. Exp SRL; Incomm S.R.L Dăbuleni; Silvprest; Cerealcom Dolj S.A; Lincoln Valter Trans SRL; Agro Service Dabuleni SA; Valdopan prod SRL Dabuleni; Rovirot SRL; Bamir com SRL Dabuleni; Soroli srl; Moara noua SRL Dabuleni; Chimplant SRL Dabuleni; Dunlite Com SRL Dabuleni; Iolaserv SRL Dabuleni; Soimu si Soimu SNC; Iuroco Trans SRL; SolarexImpex S.R.L; Vasilmar SRL; Bîrsoghe Impex SRL; Fan Trans SRL; Nova chim exim SRL; Agrochimical-forest; Velbil trans com SRL; Dumigher SRL; Flaviean com SRL; Ocolul silvic Dăbuleni; Amandina SRL; Domani Farm; Gv oil Luk SRL; D&G Software; Profi Rom Food; Hortitom; Vigil Oil Constrauct SRL; Orizont Sud Oil Srl; Espa Oil SRL; Miro serv Panif SRL; A.G.group construct SRL; Patria Bank SA; TDL logistics SRL; etc.
Oportunităţi:
Fluviul Dunărea
(circa 150 km de-a lungul județului Dolj) ca atare, precum și bălțile pe care le formează prin inundare oferă zonei un potențial piscicol și pescăresc important, însă valorificat puțin în ultimii ani.
Canalul C0 (parte componentă a sistemului de irigații Sadova-Corabia) care aduce apele Dunării pe teritoriul agricol al orașului reprezintă o locație cu un mare potențial pentru turism sportiv, pentru agrement și chiar zonă propice desfășurării activităților de turism gastronomic (la Dăbuleni, se servesc delicatese, mâncăruri neaoșe, cu rețete unice, care o dată gustate, vor rămâne mereu imprimate în memoria gustului: ”turtițe de mălai”, ”mâncare de gogonele”, ”lutiniță”, ”colarez”, ”raci umpluți”, ”mâncare de urzici”, ”pacele”, ”friptură țărănească”, ”cocârțău”, etc).
​”Nisipul” în sine, care constituie solul devenit fertil, prin munca și inventivitatea oamenilor din Dăbuleni, poate deveni un obiectiv și o oportunitate, dacă ne gândim că peste 15% din producția pe țară de pepeni verzi și legume provine de pe aceste nisipuri.

Obiective turistice:

Istoria devenirii Orașului Dăbuleni, din județul Dolj, începe la data de 31 martie 1864, odată cu promulgarea legii administrative care a recunoscut această așezare umană, conferindu-i, oficial, statutul de comună. Dezvoltarea acestei localități, în anii care au urmat, au dus la declararea sa ca oraș, în anul 2004, conform Legii nr. 83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune.
Istoria unei localități este istoria oamenilor săi, venind din generații străvechi și ducându-se mai departe, într-un viitor a cărui întindere este egală cu voința și planul lui Dumnezeu în legătură cu această lume. Și cum trecutul este frate bun cu prezentul și cu viitorul care va să vină, toate aceste ”borne” temporale au adus și aduc schimbări și evenimente care dinamizează evoluția societății umane, în general, și a conștiinței omului, în particular.
Vă invităm să vizitați locul natal al celei care a fost MAREA Ionela Prodan, artista de muzică populară de nivel național, cea care va rămâne ”doamna cântecului de la Dăbuleni”.
Născută la Dăbuleni, în luna octombrie a anului 1947, solista nu doar că nu a uitat de locurile natale, dar a și rămas activă pe plan local, implicându-se în viața localității Dăbuleni, până la sfârșitul vieții, ”Zilele orașului Dăbuleni” fiind ultimul eveniment la care a luat parte înainte să părăsească scena și viața.
Dăbuleni este locul unde venea la bunicii materni - Gil Dobrică (n. 14 februarie 1946, d. 17 aprilie 2007). A fost un solist vocal de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues. A avut în repertoriu melodii proprii și preluări după piese celebre semnate Ray Charles și alți artiști de gen, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată "Country roads" ("Drumuri de țară" - modificată în "Hai acasă") a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.
S-a născut la țară, în comuna Călărași, județul Dolj, mama, dăbuleancă, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic.
Biserica parohiei 1, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, zidită între anii 1817-1819, este monumentul istoric aflat în centrul orașului.
Insula Papadia este un alt loc de vizitat aici, arhitectul acestei creații fiind însuși fluviul Dunărea care de-al lungul timpului a creat numeroase insule, dune și terase, fiecare cu frumusețea ei unică.
Orașul Dăbuleni dispune și de un muzeu etnografic, care își mărește anual spațiul și obiectele de expoziție, reușind să imortalizeze, prin exponatele de aici felul de trai, viața materială și spirituală, influențele, originea și evoluția locuitorilor de pe aceste meleaguri dunărene.
”Marele târg săptămânal” vă așteaptă la Dăbuleni, în fiecare duminică și este evenimentul care strânge laolaltă comercianții și cumpărătorii de produse variate, de la cele animale, la produsele agricole, păsări și toată gama comercială deschisă publicului larg.
​Un alt obiectiv turistic al orașului Dăbuleni pe care îl aducem în față este unul de o factură aparte, fiind vorba de un altfel de turism, acela care solicită vizualul și partea sensibilă a sufletului omului – tradițiile și obiceiurile fiind cele care aici se perpetuează prin orice mijloace și de la cele mai fragede vârste – iar ”Ansamblul Trandafirul” (ansamblu de dansuri folclorice tradiționale) este cel care pune în valoare jocurile și cântecele neaoșe, portul popular unic și într-un cuvânt, firea oamenilor din micul orășel de pe malurile Dunării.

Evenimente locale:

BÂLCIUL DE FLORII
Eveniment organizat de Primăria orașului Dăbuleni
Perioada de desfășurare: săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale
HORA CA LA PAȘTE
Eveniment organizat de Primăria orașului Dăbuleni, Casa de Cultură, Biblioteca orășenească
Perioada de desfășurare: aprilie
ATESTAREA DOCUMENTARĂ A ORAȘULUI
Eveniment organizat de Primăria orașului Dăbuleni, Casa de Cultură, Biblioteca orășenească
Perioada de desfășurare: 05 iunie
FESTIVALUL LUBENIȚEI
Eveniment organizat de Primăria orașului Dăbuleni, Casa de Cultură
Perioada de desfășurare: iunie
ZILELE ORAȘULUI DĂBULENI
Eveniment organizat de Primăria orașului Dăbuleni, Casa de Cultură, Biblioteca orășenească
Perioadă de desfăşurare: august
BÂLCIUL DE CÂRSTOV
Eveniment organizat de Primăria orașului Dăbuleni
​Perioada de desfășurare: septembrie

Facilități oferite investitorilor:

Unitatea Adminstrativ - Teritorială Dăbuleni dispune de următoarele suprafețe de teren care sunt pretabile fie pentru vânzare, închiriere sau asociere, de asemenea, pentru investiții de orice fel, în vederea utilizării acestora în maniera de a deservi localitatea și a îmbunătăți situația locuitorilor din Dăbuleni:
- Teren extravilan ”Bază” – 4 ha
- Teren extravilan ”Grajduri Țucu” – 52578mp
- Teren extravilan ”Făbricuța Țucu” – 5524mp
- Teren extravilan situat lângă platforma pentru comercializarea produselor agricole – 3000mp
- Teren extravilan situat lângă târgul săptămânal de animale – 5000mp - ”Smile” – suprafață clădire bloc mono familiști 546mp și teren intravilan 1763mp (pretabil cazare).
Orașul Dăbuleni dispune de oameni calificați în diverse domenii de activitate, astfel încât potențialul uman cât și cel al proprietăților disponibile și al terenurilor deținute, dar și a profilului agricol al zonei face din localitate, un loc propice pentru investiții de natura unor fabrici de procesare legume și fructe, sau de depozitare și conservare a acestora si pentru afaceri în orice alt domeniu.
Priorități strategice:
Dezvoltarea capacităţii instituţionale la nivel local
Creşterea eficienţei energetice şi promovarea energiilor alternative
Reducerea poluării urbane
Îmbunătățire cadastrală
Îmbunătățirea mediului urban și revitalizarea orașului
Dezvoltarea infrastructurii de transport
Dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor de apă şi canalizare
Managementul riscurilor
Îmbunătăţirea infrastructurii și a serviciilor de sănătate și sociale
Îmbunătăţirea infrastructurii și a serviciilor educaționale
Managementul riscurilor
Managementul deşeurilor
Înființare de forme asociative
Campanii de informare și diseminare de cunoștințe privind stimularea practicării activităților economice agricole într-un mod sustenabil Instruirea fermierilor
Retehnologizare
​Dezvoltarea durabilă a sectorului de pescuit

Proiecte de investiții:

Proiecte realizate ale U.A.T Oraș Dăbuleni - 2016 – 2019 :
Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate constituite în perimetrul de ameliorare pe suprafața totală de 156,9 ha
Construire platformă pentru desfacere produse agricole, legume-fructe
Modernizarea căilor pietonale, amenajarea unor parcări și amenajarea unei zone verzi în orașul Dăbuleni, județul Dolj
Realizarea unui sistem de supraveghere în orașul Dăbuleni, județul Dolj
Reabilitare clădire administrativă str. Victoriei, nr. 78 și schimbare destinație din clădire administrativă în muzeu de etnografie și spații interactive, oraș Dăbuleni, județul Dolj
Modernizare bază sportivă în zona periurbană a orașului Dăbuleni, județul Dolj - * construire vestiare
Amenajare bază sportivă – tribună spectatori (gradene), amenajare locuri de parcare și iluminat teren
Lucrări de reparații și întreținere la teren sport, gard împrejmuitor și terase la școala cu clasele I - VIII, Orașul Dăbuleni, județul Dolj
​Lucrări de reparație sală de sport - Liceul Teoretic Dăbuleni
Refacere fațade blocuri de locuințe P+3, orașul Dăbuleni, județul Dolj
Modernizare strada Alexandru Vlahuță și str. Theodor Aman, oraș Dăbuleni, județul Dolj
Reabilitare strada Caracal și strada Dunării și Modernizare străzi etapa I, oraș Dăbuleni, judetul Dolj
Îmbunătățirea mobilității urbane și reducerea emișiilor de CO2 în Orașul Dăbuleni, județul Dolj
Reabilitarea și modernizare spațiilor verzi urbane din orașul Dăbuleni, județul Dolj: locație sală de sport și caiac-canoe

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...