PRIMĂRIA CIUMANI

30467 Vizualizări
Ciumani
Tip: Comuna
Adresa: P-ţa. Borsos Miklós, nr. 208(Cod poștal: 537050), Județ: Harghita,Romania
Prezentarea Localității
b_66812_zej0pl.jpeg

Persoane din institutie

Primar: Márton László Szilárd
Viceprimar:
Secretar General: Balog Zita
Contabil: Simon Ibolya

  • Suprafață: 9541,49 ha
  • Intravilan: 181 ha
  • Extravilan: 9360,49 ha
  • Populație: 4334
  • Gospodării: 1617
  • Nr. grădinițe: 4
  • Nr. școli: 4
Așezarea geografică:

Comuna Ciumani se află în estul Transilvaniei, în centrul județului Harghita, în Depresiunea Gurghiulului, la 46o 30’ grade latitudine nordică și 25o 30’ 26’’ grade longitudine estică. 
Localitatea se întinde pe cele două maluri al Râului Mureș, la poalele muntelui Amza, care leagă Munții Harghitei de Munții Gurghiului.

Activități specifice zonei:

Agricultură
Prelucrarea lemnului
Turism rural
Meșteșuguri tradiționale

Activități economice principale:

Prelucrarea lemnului
Turism

Obiective turistice:

Vârful Amza(1695 m): cu potecă turistică marcată. Pe această potecă se găsește Piatra cu urma lui Isus. Baia de apă minerală: a fost construită în 2008 prin clacă. Baia are un diametru de 6 metri, iar adâncimea apei minerale este variabilă în general cu o adâncime de aproximativ un metru. Lângă baie a fost construită o filagorie de salcie. În 2010 a avut loc construirea unei șuri pentru petreceri și evenimente, și a unei saune. 
Șura pentru petreceri găzduiește evenimente culturale, activități de reînviere a unor tradiții populare date uitării. Belvedere: a fost construită pe dealul Veresvirág, paralel cu claca care a construit baia, de aici se poate fi studiată toată Depresiunea Giurgeului cu ajutorul unei fotografii de panoramă.
Vârful Délhegz
Dealul Veresvirág cu foișor
Pârtia de schi Veresvirag: este alcătuită din două pârtii, care se completează reciproc, a fost deschisă în 2008. Se află la 2.5 kilometri de Ciumani.
Pârtia Snowpark: a fost finalizată în 2009, este alcătuită din trei pârtii. 
Biserica catolică Sfântul Petru și Pavel: a fost sfințită în anul 1878 de episcopul Fogarassy Mihaly. Biserica a fost construită în stil neoclasic. Odinioară ceasul de pe turn a fost foarte renumit, deoarece a fost construit de un om local foarte îndemănatic, în așa fel, încât a arătat anul, luna și ziua în același timp.
Sabia regelui Sfântul Ștefan: a fost inaugurat în 2000 în cadrul serbării mileniului nou. Este copia mai mare a sabiei Sfântului Ștefan păstrată în Praga. Gorganul, în care a fost împinsă sabia, a fost făcut din pământ adus din diferitele regiuni ale Bazinului Carpatic.
Monumentul eroilor: a fost ridicat în amintirea eroilor din Ciumani, pieriți în primul război mondial. După 1945 au fost scrise și numele eroilor căzuți în al doilea război mondial, ca și numele celor 213 oameni care au fost soldați în timpul luptei pentru libertate.
Statuia lui Kossuth Lajos: creația lui Köllő Miklós a fost dezvelită în 2001. Inițial statuia a fost sculptată la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost ridicată în Târgu Mureș.
Statuile lui Köllő Mikló (sculptor) și ale lui Borsos Miklós (sculptor, grafician, pictor) au fost inaugurate în 2011. Statuia Flóra: creația lui Borsos Miklós a fost prima statuie ridicată în Ciumani în 1995.
Casa Memorială Borsos Miklós: a fost inaugurată în 2002 cu scopul de a păstra și a îngriji arta și moștenirea morală lăsată de artistul Borsos Miklós, născut în Ciumani.
​Muzeul Satului: clădirea a fost construită în 1907 (fosta clădire a primăriei), azi păstrează colecția etnografică, în același timp dă loc unei grădinițe a comunei. Obiectivele expuse aici au fost colecționate de elevi. Obiectele cele mai vechi datează de la începutul anilor 1800.

Galerie
bgallery_ivaby_Eros_Z_Csomafalva_14092010_22.jpg
bgallery_lnac9_Eros_Z_Csomafalva_16092010_77.jpg
bgallery_4dozn_Eros_Z_Csomafalva_14092010_21.jpg
bgallery_um3b2_altalanos1.jpg
<
>
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...