PRIMĂRIA CAVNIC

19974 Vizualizări
Cavnic
Tip: Oras
Adresa: 22 Decembrie, nr. 7(Cod poștal: 435300), Județ: Maramures,Romania
Prezentarea Localității
b_174302_tk14e.jpg

Persoane din institutie

Primar: Petruţ Vladimir
Viceprimar:
Secretar General delegat: Pavel Rita Maria
Contabil: Bretan Antonela

  • Suprafață: 2359 ha
  • Intravilan: 540 ha
  • Extravilan: 1819 ha
  • Populație: 5003
  • Gospodării: 1041
  • Nr. locuințe: 2130
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 2
  • Nr. licee: 1
Așezarea geografică:

Aflat în centrul judeţului Maramureş, la o distanţă de 30 km de municipiul Baia Mare, aşezat pe o vale îngustă la poalele munţilor Gutâi (1445m) şi Mogoşa (1249), Cavnicul se întinde pe o lungime de aproximativ 10 km si 500 m diferenţă de nivel (550 m la Flotație-1050 m în Cartierul Roata) pe valea care îl străbate de la est la vest, reprezentând ultima ramificație a golului depresionar al Băii Mari.
​Cavnicul este unul din cele 13 oraşe ale judeţului Maramureş, care a fost un important centru de exploatare a metalelor nobile şi neferoase (aur, argint, cupru, plumb, zinc).

Activități specifice zonei:

Activitatea turistică în Cavnic a început să se dezvolte în 2002, când a fost inaugurată pârtia de schi din zona Icoana. Cavnicul, datorită numărului mare de zile de iarnă este cunoscut şi ca polul zăpezii din Maramureş, lucru care constituie un avantaj pentru cei ce iubesc sportul hibernal. Maramureşul a fost inclus în topul domeniilor schiabile din România. După lucrările executate în vara lui 2007, suprafaţa pe care se poate schia în fostul oraş minier a crescut la 8,5 kilometri. Cele şapte pârtii (Icoana 1, Icoana 2, Roata 1, Roata 2, Rainer 1, Rainer 2 si Pârtia Albastră), din care trei sunt noi, au o lungime de 800 - 2.200 de metri şi o înclinaţie între 19 şi 37 de grade, ceea ce le face potrivite atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi sau chiar profesionişti.
Turismul, ca formă de valorificare a resurselor naturale și a patrimoniului antropic a devenit în oraşul Cavnic din ce în ce mai pregnant. Fost oraş minier, Cavnicul a început să ,,renască” după închiderea minelor, axându-se pe activități turistice .
Cavnicul dispune de resurse naturale variate : peisaj montan, păduri de foioase şi conifere și ape repezi de munte, fiind o zonă în care se îmbină mediul natural și pitoresc cu valoarea de patrimoniu cultural .
Turismul montan se dezvoltă din ce în ce mai mult, cu focus pe practicarea turismului hivernal, concentrat pe evenimente de iarnă. Această zonă mai este atractivă şi prin învecinarea cu cele mai cunoscute şi notabile atracţii turistice naționale : Parcul Natural Munții Maramureșului, Rezervația Biosferei Munții Rodnei, Valea Vaserului cu celebra Mocăniţă, Stațiunea Ocna Şugatag, Mănăstirile şi Bisericile de lemn monumente UNESCO, Memorialul Sighet , etc
Firme Reprezentative:
SC DUNAV PROD
​ILIES LAMAITA SRL
SC ICOANA CAVNIC SRL
SC WINTER EVENT SRL
SC MITIONI SRL
POPESCU EMIL II

Activități economice principale:

Comerţ
Turism
IMM

Obiective turistice:

a) Pârtia de ski
Pârtia de ski Icoana este situată la aproximativ 6,5 km de oraşul Cavnic chiar la marginea drumului ce duce spre Sighetul Marmației. Datorită climei, de obicei beneficiează de strat de zăpadă până la începutul lunii aprilie.
Pârtiile Icoana Cavnic se află în munții Gutâi, în Maramureş, la capătul vestic al oraşului Cavnic, pe drumul județean 109F, la 32 km de Baia Mare şi la 45 km de Sighetu Marmatiei.
Este o pârtie de ski cu grad de dificultate mediu dotată cu teleschi dublu cu o capacitate mare şi nocturnă. Lungimea pârtiei Icoana 1 este de 700 de m iar cea a pârtiei Icoana 2 de 800 de m. La baza pârtiei se pot închiria echipamente de schi şi snowboard. Tot aici pentru cei care nu doresc să se avânte pe pârtia de schi Icoana există snowmobile, sănii şi o pârtie de tubing
b) Pârtia de ski Roata
Pârtiile de ski de la Roata sunt dotate cu trei instalații de teleschi moderne cu posibilitate de acces în sistem hands-free, sunt nivelate la standarde europene şi sunt foarte bine întreținute. Din 2009 există şi nocturnă şi instalație de producere a zăpezii artificiale. Pârtiile de ski pornesc de la o altitudine de 950 m până spre 1260 m având o înclinare medie de 24%. Pârtiile uşoare au înclinări de 14%, pârtiile medii 21% iar pârtiile grele 33%. Domeniul schiabil Roata include 5 pârtii de schi ]n lungime totală de 6 km, având trasee atât pentru începatori, dar şi pentru avansaţi
c) Biserica Romano-Catolică Sfânta Varvara
A fost construită în stil baroc în perioada anilor 1800-1803,dar finalizată în anul 1812, de când este şi datată. Picturile din interior şi de pe tavan datează din anul 1909. Pereții au o formă rectangulară, iar în partea dreaptă se află o icoană reprezentând-o pe Sfânta Varvara, protectoarea minerilor, prizonierilor, geologilor şi arhitecților. Turnul bisericii are o înălțime de 34 m . Altarul şi amvonul sunt sculptate în sare masivă. Inițial întreaga capelă era căptușită cu lemn, dar în 1904 lemnul a fost îndepărtat și s-a construit un mare sanctuar în masivul de sare
Înainte de a coborî în adâncurile minelor, minerii se adunau zilnic în fața altarului Sfintei Varvara pentru ca ea sa îi ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească în timpul muncii lor. La întoarcere, se adunau aici pentru a înălţa rugi de mulțumire. În fiecare zi, se oficia Sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici și ortodocşi
d) Muzeul mineritului
A fost amenajat și deschis publicului în anul 2003 pentru a face cunoscute misterele mineritului și pentru a-i cunoaşte pe cei doi renumiți geologi născuți la Cavnic : Born Ignac şi Papp Simon.
Born Ignac ( 1742-1791 ) a devenit renumit pentru cercetarea minereurilor, iar bornitul îi poartă numele (bornitul este o sulfură naturală de cupru și fier care se găsește sub formă de cristale cubice de culoare roșie – arămie, cu luciu metalic).
Cel mai mare merit al său este punerea la punct a unei metode de „extragere a metalelor perfecte din minerale și alte substanțe, prin amalgamare cu mercur”. Însăși Maria Tereza îl cheamă la Viena pentru a-i ordona și a-i descrie colecțiile de minerale din cabinetul imperial de ştiințe naturale.
Ignaz von Born, pe lângă un pasionat om de ştiinţă, el a rămas în istoria culturii europene a secolului al XVIII-lea și ca scriitor satiric. Mozart i-a dedicat cântata Die Mauerfreude, iar figura lui Sarastro din „Flautul Fermecat” evocă personalitatea acestui mare savant.
Geologul Papp Simon ( 1886-1970 ) a avut un rol important în dezvoltarea tehnologiei de extracţie a țițeiului. A realizat pentu Ministerul de Finanțe al Ungariei lucrări de cartografie geologică în Ardeal, Croația, Slovacia. A fost o persoană marcantă a industriei petrolifere maghiare şi a împărtășit colegilor cunoştinţele sale din străinătate. Muzeul adăposteşte o colecție bogată de lucrări ştiinţifice, fotografii, documente, unelte şi minerale care au aparținut celor două personalități ale geologiei mondiale
e) Ruinele de la Logolda ( topitoria pentru extragerea aurului)
Logolda este locul în care cu sute de ani în urmă (sec. XIX ) se extrăgea cel mai pur aur din lume. Aici s-a folosit pentru prima dată în emisfera nordică și în Europa metoda cianurării pentru extragerea aurului, fiind a cincea din lume de acest fel.
Tehnologia a fost adusă de englezi , din ţările Africii de Sus, iar denumirea „Logolda” are o evidentă legătură cu termenul de „gold” care se traduce ,aur”. Aici se aduceau minereuri din munții Matra, Boemia și din Grecia. Pentru randamentele foarte bune care se obțineau aici, inginerii de la Logolda au fost trimiși în regiunea Altai a Rusiei pentru punerea în funcțiune a unor instalații similare. După anul 1900 topitoria este închisă şi lăsată în paragină, iar astăzi se mai pot vedea doar ruinele.
f) Stâlpul tătarilor - monument în cinstea victoriei din 1717 împotriva tătarilor
​În anul 1717 Cavnicul a fost atacat de tătarii veniți din Crimeea și care înaintau spre Baia Mare. Atunci oamenii locului împreună cu locuitorii din satul învecinat - Şurdești, s-au înarmat, şi-au pus pe față măști din blană de oaie, şi-au prins pe haine clopote, iat tătarii când au ajuns în Cavnic și au vazut măștile înfricoşătoare şi sunetul asurzitor scos de clopote, au fugit îngroziți .
În memoria acestui eveniment s-a ridicat în anul 1736 acest monument de piatră înalt de 7,2 m , denumit „Stâlpul Tătarilor” sau „Piatra Scrisă” cu inscripția: ,, Anno 1717, usque hic fuerunt tartari” (Anul 1717, până aici au ajuns tătarii).
În anul 1852 cu ocazia vizitei prințului Rainer, a fost ataşată o placă pe care apare inscripția „aVe CeLse Vlator! TrIstIs haec fuit ora prIUS grassantlbUS tartals anno qUeM signat hic Lapls ast nUnC transeUnte francisco rege toto gestīt peCtore” („, Te salut mândrule călător! Trist a fost acest ținut odinioară datorită năvălirilor tătarilor în anul înscris pe această piatră. Find în trecere regele Francisc tresară de bucurie din toată inima”)
g) Galeria Rainer / Grădina Regelui
În apropierea Spitalului de Psihiatrie Cavnic şi a Galeriei Rainer – în care în perioada 1951-1955- au fost obligați să lucreze deținuții politici, liderii partidelor istorice, condamnați la muncă silnică, este Grădina Regelui- o frumoasă arie dendrologică cu suprafaţa de 15 ha situată pe dealul Brazilor

Evenimente locale:

Sărbătoarea Lenkerului
Raliul Zăpezii
Zilele oraşului Cavnic
Târguri de artă şi meşteşuguri
Lăsatul Secului
Parada Brondoşilor
În Câşlegi
Festivalul de colinde " Sub ramură de brad"
Expoziții de pictură
Tabere sportiv - educative

Facilități oferite investitorilor:

Concesionări parcele de teren în domeniul schiabil
Opotunități:
Cea mai mare oportunitate de care dispune zona, TURISMUL
Localității Înfrățite:
Înţelegere de colaborare cu comuna KARTAL, din Ungaria, semnată în anul 2010
Înţelegere de colaborare cu oraşul ANDERLUES, din Regatul Belgiei
​Protocol de Îfrățire și parteneriat cu orașul Rojneativ Regiunea Ivano Frankivsk, Ucraina.

Proiecte de investiții:

Proiecte realizate 2016 – 2020 :
Reabilitare și modernizare străzi în orașul Cavnic, pe 26 de Străzi cu o lungime totală de 11 515 m, cu o valoare de 11.554.476,39 lei. Proiect finanțat prin PNDL II. Perioada de implementare 05.07.2018-07.10.2019
ACORD DE GRANT- Prin mecanismul pentru interconectarea europei WiFi4EU, și finananțat prin Agenția Executivă pentru Inovare, valoare 15 000 euro. Internet gratuit în spațiile publice din orașul Cavnic (parcuri, stații de autobuz, centrul orașului, etc.). Contract de execuție semnat / În faza de proiectare/ Termen de execuție 12 luni
​Achiziție mașină de curățare stradală, proiect finanțat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - GALIAFIR (agenția pentru finanțarea investițiilor rurale - România), cu o valoare de 70 000 euro, fonduri nerambursabile.

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...