PRIMĂRIA CARASTELEC

30231 Vizualizări
Carastelec
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 334(Cod poștal: 457065), Județ: Salaj,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Faluvégi Francisc-Ştefan
Viceprimar:
Secretar General: Mocan Florian Sorinel
Contabil: Szabó Valeria - Veronica

  • Suprafață: 3907 ha
  • Intravilan: 224, 57 ha
  • Extravilan: 3020 ha
  • Populație: 1034
  • Gospodării: 627
  • Nr. locuințe: 630
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
Numele localităților aflate în administrație:

Carastelec, Dumuslău

Așezarea geografică:

Comuna Carastelec este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la 47 km distanță de municipiul Zalău și la 18 km distanță de Șimleu-Silvaniei, în zona colinară a platformei sălăjene în colinele Toglaciului. Carastelec se învecinează cu comunele:
Camăr în partea de Vest
Ip în partea de Sud
Măeriște în partea de Est
​Bobota în partea de Nord Accesul în comună se face pe DJ 110, DC-100, la 20 km distanță de viitoarea autostrada Transilvania

Activități specifice zonei:

Folclorul și tradițiile culinare ale regiunii. Natura bine conservată și nepoluată
​Obiceiuri, tradiții și artizanat cu multiple influențe culturale etnice, ce atrag turiștii

Activități economice principale:

SC AGOBEN TIR TRANS SRL
SC ARBORETUM LAND SRL
SC ARNYAND COMPROD SRL
SC BARICOSAN RECYCLING SRL
SC BARICOSAN TRANS SRL
SC EURO TRANS PRODUCT SRL
SC IMI PESC-INST SRL
SC LA KAS-NIC SRL
SC PANIMAR SRL
SC PRO FORAJ SRL
SC RICHARD CONSTRUCT SRL
SC SOLO IMPEX SRL
SC SZAKY AGRO PRODUCT SRL
​SC VINUM PARTIUM SRL
Sat Dumuslău:
​SC EURO BOVINE SRL

Obiective turistice:

Fondul construit existent, cu gospodării îngrijite, specifice satelor cu populație majoritară maghiară, alături de tradițiile și obiceiuriel bine păstrate aici, fac din Carastelec un real atractiv din punct de vedere turistic. Cultivarea viței de vie a făcut posibilă remarcarea comunei și a locuitorilor acesteia.
Lacul de pescuit din Carastelec este situat lângă drumul DC 100, între comunele Carastelec și Camăr. Cu o suprafață de 1 ha, este situat la 1 km distanță de centrul comunei. Există trei căsuțe pentru cazare și o rulotă, teren pentru camping, locuri amenajate pentru grătare, apă potabilă, băncuțe și terase amenajate în umbra copacilor. Speciile de pești care popolează apele lacului sunt: amur, crap, caras, fitofag, somn african, lin, plătici etc. Zona este un loc ideal pentru pescuit și recreere.
Biserica Romano-Catolică din Carastelec a fost constuită la începutul secolului al XX-lea în stil neoroman, cu unele elemente ornamentale în stil gotic. Biserica a fost renovată în anii 2007 și 2008. Biserica închinată Sinților Arhangheli Mihail și Gavril din Dumuslău a fost ridicată între anii 1932-1934. De-a lungul anilor, odată cu scurgerea timpului, biserica s-a degradat și datorită infiltrațiilor, a fost în pericol iminent de prăbușire, conform excpertizei geologice. După lucrările de consolidare și stabilizare a bisericii, locașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.
Traseul ecumenic Via Mariae / Cale de pelerinaj
Trasee ecunemice din zona Carastelec:
Tășnad-Carastelec 27,5 km – m01/41
Carastelec-Șimleu Silvaniei 24,4 km m01/42b, durata 8 ore, Carastelec – Bilghez (Bürgezd) – Uileacu Șimleului (Somlyóújlak) – Șimleu Silvaniei (Szilágysomlyó)
Carastelec – Cehal (Oláhcsaholy) – Cehăluț (Magyarcsaholy): 28 km / durata 9 ore
Comuna Carastelec este pe traseul drumului ecumenic de pelerinaj Via Mariæ, pe direcția est-vest. Este un drum spiritual turistic. Un drum de pelerinaj, care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, fără să facă deosebire în funcție de religie. Are ca scop construirea în Europa Centrală a traseului turistic și de pelerinaj, respectiv a rețelei care să sistematizeze valorile religioase din această regiune. Via Mariæ face legătura în direcția est-vest între Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale ( Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino.
Pe parcursul anului 2015 au străbătut porțiunea Carastelecului din Drumul Via Mariae mai mult de 100 de pelerini.
Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe toți. Îi așteaptă pe cei, care – indiferent de naționalitate, religie, doresc să fie pelerini în scop religios, spiritual, de autocunoaștere și îi așteaptă și pe cei care doresc să pășească pe acest drum deocamdată doar în scopuri turistice sau sportive.
Anual aproximativ cu o lună înainte de rusalii, trec prin Carastelec 4-5 grupuri formate din 10-16 persoane/pelerini, care parcurg acest traseu pe jos până la Șumuleu Ciuc, din județul Harghita, pentru a ajunge exact în ziua Rusaliilor.
Fabrica de șampanie Vinum Partium
Vinum Partium are în total 22,4 hectare de podgori de vin, viță de vie plantată în anul 2011, din soiurile Riesling de Rin, Pinot Gris, Pinot Noir și Fetească Regală. Crama Carastelec este prima cramă din ţară care produce vinuri efervescente, de tip petiant.
Cartarea topografică iozefină arată că încă din 1770 s-au cultivat struguri în Carastelec. Istoricul demonstrează prezenţa plantaţiilor de viţă de vie în localitate.
Climatul este temperat-continentală moderată, beneficiind de precipitații moderate. Suma orelor însorite în perioada de vegetație este de 1200-1600 de ore, precipitațiile anuale sunt de 626 mm, respectiv temperatura e mai scăzută în regiune, factori din care rezultă o aciditate mai ridicată a vinurilor, conferindu-le complexitate şi personalitate. Totodată, zona – latitudinea 47, altitudinea de 300 de metri – este propice pentru crearea de vinuri spumante de calitate excelentă.
În decursul anilor s-au cumpărat 68 de parcele mici, s-au unit și așa a luat naștere podgoria. Se produce vin spumant și vin perlant. Vinul perlant este un sortiment la care nu se adaugă dioxid de carbon, se bea mai mult în țările mediteraneene, vara când e cald. În Italia îl găsim sub numele de „frizzante”. Unitatea de procesare este dotată cu 22 de tancuri de fermentare, cu capacități cuprinse între 5000 de litri și 20.000 de litri, ce asigură o capcitate de procesare de 164.000 de llitri. Carassia Rosé Brut a câștigat medalie de argint la The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2017.
După medalia de argint câștigată la Campionatul Mondial de Șampanii și Vinuri Spumante, la prestigioasa competiție CSWWC 2018, Carassia Blanc de Blanc a câștigat medalie de aur. Două premii speciale de Best in Class pentru Carassia Classic Brut in Magnum și un trofeu National Champion, pentru cel mai bun spumant din România – acestea sunt distincțiile cu care sa întors echipa de la Vinum Partium, de la gala premianților CSWWC 2019, desfășurată la Londra.
SC ARBORETUM LAND SRL
​21 hectare de vii altoi, plantate în anul 2015 pentru cultivarea strugurilor, în prezent se Construiește depozit struguri și modernizare exploatație viticolă

Evenimente locale:

În fiecare an înainte de postul Paștelui în Carastelec se organizează Balul mascat, denumit în limba maghiară perioda de „Farsang”. Localnicii serbează „moartea” iernii și venirea primăverii
Zilele comunei Carastelec – organizate din doi în doi ani la începutul lunii iulie
Ziua Crucii – organizat anual în jurul datei de 14 Septembrie, în cadrul unei slujbe religioase, fiind un eveniment religios, la care cei plecați de pe melaegurile natale se reîntorc acasă cu drag.
Seara cântecelor populare, denumit NOTAEST– organizat anual în perioada: septembrie-decembrie
​Advent și Crăciunul vârstnicilor – organizat anual în perioada: noiembrie-decembrie. Se organizează activități culturale permanente cu tradiție ca: Corul femeilor din Carastelec și Fanfara tinerilor din Carastelec

Facilități oferite investitorilor:

Nivelul impozitelor la clădiri pentru persoane juridice la nivelul minim legal

Proiecte de investiții:

Finalizate în Anul 2019:
Schimbare învelitoare și modernizare interioară la școala gimnazială nr.1
Reabilitare sediu Primărie
Reabilitarea rețelei de supraveghere video a localității și extinderea și în satul Dumuslău
În derulare:
Modernizare drumuri în comuna Carastelec județul Sălaj
Amenajare piață agroalimentară în comuna Carastelec
Desființare anexă existentă și construire anexe gospodărești în curtea primăriei Carastelec
​Modernizare și dotare cămin cultural din localitatea Carastelec , județul Sălaj

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...