PRIMĂRIA ALEŞD

33617 Vizualizări
Alesd
Tip: Oras
Adresa: Bobâlna, nr. 3(Cod poștal: 415100), Județ: Bihor,Romania
Cuvântul primarului

"Dragi vizitatori ai orașului Aleșd,
Orașul Aleșd este un oraș cu o bogăție rar întâlnită, oameni ospitalieri, priveliști de neuitat și locuri ce așteaptă să fie descoperite, zona acestui oraș fiind considerată cea mai apreciată zonă speologică din România.
Pe dumneavoastră, vă invităm să descoperiți istoria obiectivelor turistice, dar și zone minunate unde vă puteți relaxa în aer liber.
Aici am trăit tot ce a fost frumos de-a lungul timpului, aici ne bucurăm, aici plângem și tot aici vom plănui viitorul. Am reușit împreună în trecut și vom face același lucru și în viitor.
Facem o plecăciune cu respect în fața dumneavoastră, vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă dorim să vă bucurați de tot ceea ce înseamnă acest oraș."
Cu respect,
Primarul Orașului Aleșd
Todoca Ioan Coloman

Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Todoca Ioan Coloman
Viceprimar:
Secretar General: Lauran Nicoleta
Contabil: Dem Stelian

  • Suprafață: 7245 ha
  • Intravilan: 4703 ha
  • Extravilan: 2542 ha
  • Populație: 10655
  • Gospodării: 3499
  • Nr. locuințe: 4453
  • Nr. grădinițe: 8
  • Nr. școli: 4
  • Nr. licee: 2
Numele localităților aflate în administrație:

Peştiş, Tinăud, Pădurea-Neagră

Așezarea geografică:

Orașul Aleșd este situat în vestul Românie, la o distanță de 50 kilometri de granița cu Ungaria și în partea estică a județului Bihor pe DN 1 (E 60), la 38 kilometri est față de orașul reședință de județ, Oradea și la 112 kilometri vest față de Municipiul Cluj-Napoca. Orașul Aleșd este situat în nord-vestul țării, într-o zonă deluroasă pe terasa a II-a de pe malul drep al Crișului Repede, fiind înconjurat de dealuri cu înălțime cuprinsă între 235-320 metri. De asemenea este amplasată în Depresiunea Vad-Borod, pe Crișul Repede, la o altitudine medie de 224 m, la poalele Munților Plopiș în partea nord-estică și la poalele Munților Pădurea Craiului la sud de oraș.
Vecinii săi sunt:
- în nord comuna Popești;
- în nord-est comuna Șinteu;
- în est comuna Auseu;
- în sud comuna Magești;
- în vest comunele Lugasu de Jos și Brusturi.

Activități specifice zonei:

Exploatarea și prelucrarea lemnului
Exploatarea și comercializarea pietrei și materialelor pentru construcții
Industria încălțămintei
Agricultură

Activități economice principale:

Industria încălțămintei
Industria materialelor de construcții
Industria transporturilor
Industria alimentară
Industria exploatării lemnului
Industria de prelucrare și conservare a fructelor de pădure
Turism
Firme reprezentative:
SC GIRMAN RO SRL
SC PLASTEX SRL
SC HOLCIM SA
SC BETON CONSTRUCT SRL
SC ORAPLUMA SRL

Obiective turistice:

Cetatea Piatra Șoimului - se află la 4,5 kilometri de centrul localității în care se găsec, Peștiș, pe malul Văii Secătura și la 4 kilometri de Aleșd, aceasta fiind amplasată pe un pinten de calcar cu cota de altitudine de 484 metri.Cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII -lea, fiind menționată pentru prima dată într-un document din anul 1306. De aesemenea, cetatea a fost centrul unui întins domeniu feudal, care în secolul XIV se întindea până dincolo de Cetatea Bologa (zona Huedin), în perioada 1658-1660 aceasta aflându-se în posesia domnului Țării Românești, Constantin Șerban Basarab. Patru secole mai târziu, în anul 1711, trupele imperiale austriece au aruncat în  aer Cetatea Piatra Șoimului, astfel încât în prezent aceasta se prezintă doar sub forma unor ruine. În plus, în Peștera de sub Cetatea Piatra Șoimului au fost găsite fragmente de ceramică neolitică și piese scheletice ale rinocerului lânos. În privința importanței istorice a Cetății Piatra Șoimului trebuie spus că aceasta a fost importantă pentru rolul său de protecție în nord-vestul Transilvaniei, în special împotriva încercărilor de supunere venite din partea marilor puteri rivale, imperiul otoman și cel habsburgic. De asemenea, ca orice altă cetate medievală mai avea și rolul de-a adăposti populația în caz de primejdie. Cetatea Piatra Șoimului face parte din seria cetăților care s-au construit în această parte a Transilvaniei după retragerea tătarilor, atestate la scurt timp după 1241: Adrian, Palota, Finiș, Șoimuș-Pietroasa, Rîmetea-Trascău, Bologa, Deva.
Peștera Piatra Jurcoaiei - în satul Peștiș la confluența Văii Morii cu Valea Lion, pe un promotoriu cu coaste abrupte care separă cele două văi, se află peștera numită de localnici "Piatra Jurcoaiei". Peștera constituie cea mai dezvoltată formațiune caracteristică de pe versantul drept al Văii Crișului Repede. Portalul peșterii are o deschidere ce nu depășește 3 m lățime, iar înălțimea de 1,60 m. Peștera comportă o singură galerie lungă de 5,50 m, având în medie aceeași lățime. La capătul galeriei se găsesc două mici ramificații, una mai îngustă spre nord și alta mai largă în sens opus, dând impresia unor galerii colmatate.
Tavanul este neuniform, în treimea mijlocie urcă brusc în formă de cupolă (cca. 4 m de la planșeu). Peștera uscată și relativ însorită, a ofertei condiții prielnice de locuire încă din cele mai vechi timpuri. În peșteră s-au descoperit: vas fragmentat în formă de oală cu fundul drept și plat, vas lucrat din pastă fină, binde frământaă, omogenă, de culoare roșie-cărămizie (vasul este prevăzut cu două proeminențe în formă de "cioc de pasăre"), mărgelele în număr de 5 sunt lucrate din os, având forma aplatizată și sula de os, are lungimea de 10,1 cm și este lucrată din metapodiu de căprior.
Ștrandul cu apă termală de la Aleșd - stă la dispoziție cu 2 bazine în aer liber, (un bazin cu suprafața de 497 mp respectiv unul de 490 mp) și un bazin acoperit. Capacitatea ștrandului acoperit este de 250-300 persoane, acesta fiind compartimentat în trei părți. Dintre acestea, două au apă termală, iar unul este destinat înotului, bazinele au apă încălzită, tratată și recirculată.
Castelul Bathyany (azi spitalul Aleșd) - în anul 1779 împărăteasa Maria Tereza a donat domeniul Aleșdului contelui Iosif Batthyany, astfel, Palatul Batthyany a fost construit de acest conte la începutul secolului al XIX -lea, mai exact în anul 1794, într-un stil baroc. În prezent, este una dintre cele mai reprezentative clădiri din arealul urbanistic central și este înscris pe lista monumentelor istorice, reprezentând totodată expresia frumuseții funcționale a decorației din sfera Barocului.
Biserica de lemn "Buna Vestire" din Peștiș - monumentul edific[rii ei nu se cunoa;te cu exacticitate, forma actuală fiind probabil o refacere a bisericii vechi ce a avut loc în anul 1797, după cum este menționat în iscripția de pe portal, care conține inscripții în limba română și în limba latină, cu caractere chirilice și latine ce amintesc de momentul edificării. Modificările importante i-au fost aduse în anul 1862, atunci când turnul a fost refăcut și când i-a fost adăugată prispa ce înconjoară biserica, pentru ca în 1922 aceasta să fie din nou reparată, semnele crestate pe stâlpii prispei scoțând în evidență faptul că aceasta a fost supusă la diferite intervenții de-a lungul anilor, intervenții ce i-au modificat considerabil forma. Pictura iconostasului este una ce are o puternică infulență barocă, datând din anul 1810, iar biserica se află pe lista monumentelor istorice.
Biserica "Sfântul Dumitru" din Tinăud - localitatea Tinăud este una dintre așezările cu cea mai veche atestare documentară scrisă de pe Valea Crișului, fiind menționată în 1214 în cadrul domeniului Piatra Șoimului. În plus, prezența domnitorilor români justifică construcția între anii 1658-1659 a primei biserici ortodoxe de zid din Bihor cu hramul "Sfântul Mucenic Dumitru", aceasta fiind ctitorită de Constantin Șerban. Biserica a fost construită în stil baroc și a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice în anul 2004. De asemenea, trebuie menționat că primul slujitor al bisericii, Popa Pătru, protopopul scaunului românesc din părțile Aleșdului, "copistul" de carte românescă pentru bisericile din zonă, a lăsat peste 18 manuscrise, care au intrat în fondul de carte veche românească de patrimoniu.
Castelul de vânătoare Zichy (azi mănăstirea "Sfântul Ilie") - amplasată în Poiana Florilor din localitatea Peștiș, construit de familia Zichy în locul unei case de vânătoare care a ars în aceeași perioadă, împădurindu-se și terenului sterp din zonă. Acesta a avut mai multe funcții de-a lungul timpului, la sfârșitul secolului al XVIII- lea fiind reședința de vară a familiei Zichy, transformându-se ulterior într-un castel de vânătoare, pentru ca apoi să devină un complex naționalizat de regimul comunist. Referitor la istoria recentă a castelui, aceasta a trecut în proprietatea Bisericii Ortodoxe, a Mănăstirii "Sfintei Cruci" din Oradea, fapt ce a dus la demararea primelor intervenții de reparații ale castelui.
Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a Mănăstirii "Sfântul Ilie" - așezată în Poiana Florilor din localitatea Peștiș și care a aparținut anterior localității Subpiatră, dar a fost mutată în 1997 pentru a sluji ca biserică a schitului "Sfântul Ilie". Aceasta se află într-un cadru natural cu totul deosebit, într-o pădure aflată la 15 kilometri distanță de Aleșd și îndeplinește în continuare rolul pentru care a fost construită, păstrând totodată măiestria și trăsăturile artei populare tradiționale. Astfel, caracteristicile tradiționale ale bisericii care s-au păstrat de-a lungul timpului impun lăcașul ca un excepțional obiect de arhitectură populară. 
Situl Arheologic de la Aleșd - care se află pe malul stâng al râului Crișul Repede, în apropierea albiei acestuia. Aici pot fi văzute vestigiile vechiului Aleșd medieval care ocupă o suprafață de aproximativ 3 hectare și ruina bisericii de piatră și cărămidă numită "Pusta Bisericii".

Evenimente locale:

Zilele "Octavian Goga" sunt organizate de biblioteca din Aleșd și se desfășoară în fiecare an pe parcursul unei săptămâni din luna mai, dedicată patronului spiritual al bisericii orășenești din Aleșd, Octavian Goga, evenimentul ajungând în anul 2013 la a 19-a ediție
Târgul de vară Aleșd este o manifestare tradițională care are tradiții încă din vremea comunismului, fiind o acțiune ce adună la un loc toți locuitorii de pe Valea Crișului. Aceasta are loc în ultima săptămână a lunii august a fiecărui an și este cel mai important eveniment care se desfășoară în cadrul zilelor orașului Aleșd.

Facilități oferite investitorilor:

Turism și agroturism
Industrie ușoară
Proiecte de cooperare transfrontalieră în perspectiva dezvoltării sustenabile și durabile a frontierelor de est ale Uniunii Europene
Existența mâinii de lucru calificată în domenii precum: industria textilă, electrotehnică, construcții montaj
Potențial agricol al localităților aparținătoare
Oportunităţi:
Teren pentru investiții
Forță de muncă
Facilități fiscale conform legii
Asigirare utilități
Parteneriat public privat
Asistență pentru obținerea avizelor și autorizațiilor pentru începerea investiției
​Stație de sortare deșeuri

Proiecte de investiții:

Extindere și modernizare rețele de apă și canalizare orașul Aleșd și localitățile aparținătoare
Modernizare străzi în UAT Aleșd
Extindere și modernizare sistem supraveghere video
Lucrări de construcție centura ocolitoare Aleșd Sud
Proiect de introducere rețele de gaz în localitatea Aleșd
Extindere și modernizare rețea electrică în orașul Aleșd
Modernizare spital orășenesc
Modernizarea unităților de învățământ
Modernizarea locurilor de joacă și zonelor de recreere
Modernizare baza sportivă
Realizarea unui centru regional de calificare a persoanelor (tâmplărie, dulgherie, construcții, personal hotelier, Mecanică, elecrtrotehnică, proiectare IT, design)
​Extindere și modernizare ștrand termal

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...