PRIMĂRIA PIETROASA

28293 Vizualizări
Pietroasa
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 109(Cod poștal: 307320), Județ: Timis,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Ciocea Virgiliu
Viceprimar:
Secretar General: Jr. Hriscu Nicoleta-Adriana
Contabil: Ec. Vasii Serafin

  • Suprafață: 15646 ha
  • Intravilan: 108 ha
  • Extravilan: 15538 ha
  • Populație: 1096
  • Gospodării: 238
  • Nr. locuințe: 275
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 4
Numele localităților aflate în administrație:

Pietroasa, Crivina de Sus, Poieni, Fărăşeşti

Așezarea geografică:

Comuna Pietroasa este aşezată în partea estică a judeţului Timiş, la circa 28 km de Făget - oraşul cel mai apropiat şi la circa 122 km distanţă de Municipiul Timşoara, pe relaţia DN 6, DN 68 A şi DJ 684 B, această comună se învecinează: 
La nord cu comuna Margina
La vest cu comuna Curtea
La sud-vest cu comuna Tomeşti
La est cu judeţul Hunedoara.
Se află la o distanţă de 78 km de Municipiul Deva.

Activități specifice zonei:

Agricultură
Creşterea animalelor
Exploatarea lemnului

Activități economice principale:

Exploatarea și valorificarea lemnului
Activități comerciale cu amănuntul

Obiective turistice:

Regiunea dispune de un bogat potenţial turistic natural, nevalorificat încă în întregime, deşi drumul judeţean 684 B şi cele comunale oferă posibilităţi de a se intra cu mijloacele auto până în inima acestei frumoase zone naturale, iar de aici se poate înainta pe văile apelor sau pe cărări ce urcă şerpuind spre culmile munţilor.
De un deosebit pitoresc sunt sectoarele de defileu şi chei care alternează cu zone de lărgire a văilor şi sălbăticia cursului superior al Begăi care formează mici cascade, praguri şi repezişuri.
Peşterea de la Pietroasa este unică în felul ei datorită unei dominanţe cromatice atent studiată de către speologi (Albastrul de Pietroasa). De pe Valea Pustiniş se poate urca pe versantul nordic al Dealului lui Filip la peştera cunoscută de localnici sub denumirea de "Peştera de la Româneşti", unde sunt organizate anual concerte simfonice. Se află la cota 340 m şi are o lungime totală de 370 m. Intrarea orientată spre nord- nord- vest este lată de 9,5 m şi înaltă de 2 m, fapt ce permite iluminarea difuză până la 70 m. Merită menţionată şi peştera aflată în apropierea localităţii Poieni.
O altă atracţie oferită de această zonă de munte, cu multe păduri, este fondul de vânătoare, unde se organizează vânători la speciile: mistreţ şi cerb carpatin. Cazarea şi masa este oferită oaspeţilor la Cabana de vânătoare "Cheia", la preţuri atractive, cabană ce aparţine RNP Romsilva şi care are un potenţial de 8 camere a 2 paturi.
O atracţie sportivă sunt în această zonă terenurile pretabile la practicarea motocrosului (drumuri forestiere) şi a ciclismului montan, organizându-se în luna octombrie al fiecărui an concursul "Pietroasa Country Ride"
Salba de biserici de lemn - monumente istorice, prezente aproape în fiecare sat, mărturie peremptorie dăltutită în lemn a romanismului şi ortodoxismului nostru, dau specificitate zonei. Biserica de lemn din Crivina de Sus datează din anul 1676, aşa cum rezultă din inscripţia dăltuită pe ancadramentul uşii de intrare "Făcută-i această biserică în anul Domnului 1676 luna februarie 8 zile". Consolele terminate ale ultimului rând de bârne sunt deosebit de ingenioase, sunt crestate în retrageri succesive. Această biserică prezintă o varietate a planului dreptunghiular a două străvechi forme: pronaos poligonal (cu trei laturi) şi absida nedecrosată. Simţul artistic al meşterilor care au înălţat această biserică i-a dat o înfăţişare sobră. Biserica este declarată monument istoric fiind amplasată pe o colină în interiorul cimitirului. Începând cu anul 2014, prin colaborarea dintre Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Peisagiștilor din România - Filiala Teritorială Vest, biserica de lemn din Crivina de Sus este centrul unui proiect multidisciplinar de restaurare, gândit ca o sumă de ateliere interdisciplinare (de arhitectură şi urbanism, peisagistică, restaurare de pictură şi piatră, antropologie şi studii culturale), cu scopul salvgardării patrimoniului de lemn din Banat.
Biserica de lemn din Pietroasa a fost construită în anul 1779 în stil baroc. Este acoperită cu ţiglă. Pictura murală a fost realizată în anul 1779 de un pictor necunoscut. Biserica este construită din bârne de stejar şi lucrată din secure, în formă de corabie, fiind împodobită în interior cu pictură şi obiecte de cult.
Biserica de lemn din Poieni a fost construită în anul 1800, fiind amplasată în mijlocul satului, într-o frumoasă poiană. Biserica prezintă planul dreptunghiular cu absida altarului decrosată cu 7 laturi. În formă de navă orientată spre răsărit cu pereţii din bârne de stejar, biserica nu are pronaos propriu- zis ci doar un fel de tinde deasupra căreia, pe un sistem de grinzi puternice se ridică turnul.
Zonă de o frumuseţe rară, cu monumentele sale naturale şi religioase, a fost aleasă pentru amplasarea taberelor de copii Poieni sat (în conservare) şi Poieni Strâmbu.
Capacitatea de cazare în aceste tabere a fost de 180 de locuri la tabăra Poieni sat (aflată în conservare) şi este de 40 de locuri în prezent la tabăra Poieni Strâmbu.
​În amonte de tabăra școlară Poieni Strâmbu, pe drumul forestier spre satul Bătrâna, se poate ajunge la Cascada Șopot, vijelioasă și zgomotoasă, care arată diferit în funcție de debitul de apă, de anotimp, ploios sau secetos, dar și din cauza trunchiurilor cazute care se adună în partea ei superioară și blochează trecerea apei.

Evenimente locale:

Ruga satului, care se organizează cu prilejul sărbătorii Hramului Bisericii Ortodoxe din fiecare localitate
Concurs de ciclism montan "Pietroasa Country Ride" - octombrie

Facilități oferite investitorilor:

Administraţia publică locală a comunei Pietroasa oferă sprijin, posibile concesionări (terenuri, clădiri etc) eventualilor investitori, atât din ţară cât şi din străinătate.
Oportunități:
Exploatarea și prelucrarea lemnului
Exploatarea calcarului
Condiții prielnice pentru înființarea unor păstrăvării
Construirea de cabane pentru vânătoare și pescuit

Proiecte de investiții:

Modernizare, reabilitare, extindere și dotare cămin cultural în satul Crivina de Sus, satul Poieni, comuna Pietroasa, județul Timiș
​Modernizare, reabilitare, extindere și dotare cămin cultural în satul Fărășești și satul Pietroasa, comuna Pietroasa, județul Timiș
Canalizare ape uzate menajere și stație de epurare în localitatea Pietroasa
Amenajare teren de sport în localitatea Crivina de Sus, comuna Pietroasa, județul Timiș Reabilitare sediu Primăria comunei Pietroasa
Amenajare centru civic în loc. Pietroasa, jud. Timiș
​Construire pod peste râul Bega în localitatea Crivina de Sus, comuna Pietroasa, județul Timiș

Galerie
bgallery_lteg9_Biserica monument istoric - Poieni.jpg
bgallery_6j7gh_Pestera albastră - Pietroasa.jpg
<
>
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...