PRIMĂRIA MOCIU

32320 Vizualizări
Mociu
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 26(Cod poștal: 407420), Județ: Cluj,Romania
Cuvântul primarului

Misiunea Primăriei Comunei Mociu rezidă în soluţionarea şi gestionarea, în numele şi interesul colectivităţii pe care o reprezintă, treburilor publice şi de a fi permanent în slujba nevoilor comunităţii locale pentru a le rezolva într- o manieră legală,  transparentă, echitabilă, competentă şi eficientă, asigurând astfel creşterea prosperităţii comunei Mociu şi a bunăstării locuitorilor, prin furnizarea de servicii la un înalt standard de calitate în context naţional şi internaţional.
Obiectivul general al primăriei ţinteşte dezvoltarea economică a comunei în funcţie de potenţialul oferit de spaţiul geografic şi de resursele materiale şi umane de care dispune.
Avem în vedere o administraţie bazată pe  bun- simt şi respect, în care abuzul, neglijenţa sau nepăsarea faţă de grijile cetăţeanului să nu- şi mai aibă locul în activitatea pe care o depunem în sprijinul colectivităţii, care ne- a învestit cu încrederea lor. 
Suntem oameni  cu credință în Dumnezeu şi avem  convingerea că mocenii au nevoie de seriozitate, onestitate şi transparenţă din partea celor care îi conduc. Cetăţenii comunei  Mociu merită respect şi înțelegere, merită o viaţă mai bună. Avem  nevoie de servicii publice de calitate în condiţii decente, lucru realizabil prin  proiecte şi atragerea de fonduri pentru dezvoltarea şi modernizarea comunei.
Oamenii trebuie să- și cunoască drepturile, trebuie să ştie că nimeni nu e mai presus de lege, deci nici aleşii locali, şi trebuie să primească răspuns la orice întrebare cu privire la cheltuirea banului public.
Eu, Focşa Vasile, în calitate de primar al comunei consider ca un  aspect foarte  important este munca în echipă, buna colaborare/consultare cu cetăţenii şi echipa de consilieri în toate proiectele importante pentru comună.
​Cred, că în viaţă, e important să- ţi pese şi de alţii şi că nu vei fi niciodată împlinit dacă nu faci ceva şi pentru semenii tăi
Împreuna facem diferența!

Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Vasile Focșa
Viceprimar:
Consilier primar: Ganfalean Maria -Ioana
​Contabil: Szasz Ildi Rozi

  • Suprafață: 7251, 49 ha
  • Intravilan: 474 ha
  • Extravilan: 6867 ha
  • Populație: 3167
  • Gospodării: 1264
  • Nr. locuințe: 1447
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 2
Numele localităților aflate în administrație:

Mociu, Ghirișu- Român, Chesău, Crișeni, Zorenii de Vale, Boteni, Roșieni, Turmași, Falca

Așezarea geografică:

Comuna Mociu ocupă o poziţie centrală în Câmpia Transilvaniei, situându- se în sud- estul judeţului Cluj, la o distanţă de 40 km de Municipiul Cluj-Napoca.
În raport cu căile rutiere majore, teritoriul comunei este anexat pe DN 16 (Aphida-Mociu-Reghin) care traversează Câmpia Transilvaniei legând judeţul Cluj de judeţul Mureş.
Situată într- o zonă depresionară, aşezarea este înconjurată de coline domoale şi ramificate, favorabile cultivării cerealelor. Fertilitatea solurilor brune de pădure predominante şi climatul temperat- continental ferit în general de vânturi, au conferit zonei denumirea de "Câmpie", denumire ce nu are legătură cu formele de relief existente, ci mai degrabă cu faptul că multe veacuri zona a fost considerată "Grânarul Transilvaniei".
Potenţialul agricol ridicat, reţeaua de drumuri ce străbate teritoriul comunei, târgurile de ţară ce se organizează periodic, încă din cele mai vechi timpuri, îi conferă localităţii o poziţie cheie în Câmpia Transilvaniei, fapt ce a determinat dezvoltarea aşezării. 
Prima atestare documentară datează din anul 1219, localitatea fiind menţionată în Registrul de la Pradea ca sat aparţinător cetăţii Dăbâca, sub sintagma "Villa Mochy". În decursul evului mediu se fac mai multe referiri la această aşezare precum şi la satele aparţinătoare: Chesău - 1312, Boţeni - 1349, Ghirişul Român - 1377, Crişeni - 1378.
Astăzi, comuna este una din cele mai importante aşezări rurale din sud- estul judeţului Cluj, populaţia acesteia fiind de 3167 locuitori, diversitatea etnică (români, maghiari, rromi) precum şi cea religioasă (ortodocşi, reformaţi, greco- catolici, romano- catolici etc.) rezultând în urma proceselor istorice ce şi- au lăsat amprenta aici
Este demn de remarcat faptul, că la nivelul comunei se manifestă un grad ridicat al toleranţei etnice şi religioase, drept dovadă, stau numeroasele acţiuni social- culturale ce se desfăşoară în comună. Astfel ansamblurile de dansuri populare sunt recunoscute în întreaga regiune tocmai pentru caracterul multietnic al acestora, participând cu succes la diferite manifestări ce au avut loc atât în judeţul Cluj cât şi în judeţele învecinate

Activități specifice zonei:

Agricultură
Zootehnie
Prelucrarea lemnului

Activități economice principale:

Comerţ
Firme reprezentative:
SC Agro Cosm Fan SRL;
Seceratoarea Agroserv SRL;
Auto Horvath SRL;
Salval Serv SRL;
Athos Prodcom SRL;
Aqua Blue Motors;
Agromec Imob SRL;
SC Euleda SRL;
SC Horvimex SRL;
SC Erseb SRL;
Paul Family Club SRL-D.

Obiective turistice:

Biserici monumente:
Bisericile ortodoxe din Crișeni și Chesău
Biserica reformată Chesău
Pensiunea "Casa Bunicului"
Meteoritul de la Mociu, care este și cel mai cunoscut din România, a căzut în urmă cu peste 130 de ani pe 3 februarie 1882, iar bucățile rezultate după intrarea sa în atmosfera terestră s- au împrăștiat pe o distanță de 15 kilometri. Cea mai mare bucată, care cântărește 35,7 kilograme, este păstrată în prezent la Muzeul de mineralogie din Cluj, în timp ce bucăți mai mici au ajuns în peste 100 de muzee din întreaga lume. 
Se estimează că resturile meteoritului căzute la Mociu ar fi cântărit în total peste 300 de kilograme, din care mai multe bucăți, cu o greutate totală de circa 42 de kilograme, sunt la muzeul clujean.
Rezervaţia botanică Suatul cu o suprafaţă de 4 ha
Rezervaţia "Lacul şi Valea Legii" pe o suprafaţă de 300 ha
Monumentele eroilor din Mociu, Chesău şi Ghirişul Român
 

Evenimente locale:

Târgul secerii - 16 august
Festivalul Jocul de pe Câmpie - prima duminică din septembrie
1 Decembrie

Facilități oferite investitorilor:

Localități înfrățite:
Cămărașu, Căianu, Frata, Palatca, Suatu, Sărmașu (județul Mureș)

Proiecte de investiții:

Realizare rețea edilitară în localitățile Crișeni și Boteni
Dispensar medical și locuințe de serviciu în comuna Mociu
Reabilitare și modernizare școala primara în localitatea Crișeni
Asfaltare drumuri în comuna Mociu
Amenajare bază sportiva
Introducere apă în localitatea Mociu și Zorenii de Vale
Extindere iluminat public în Fanatele Ghirișului și Botaș
Reabilitare drumuri in comuna Mociu
Trotuar Cheșau
Acoperiș și împrejmuire cămin cultural Ghirișu Roman
Acoperiș școala din Ghirișu Roman
Amenajare vestiar sport la Ghirișu Roman
Camere de supraveghere în Comuna Mociu
​Studiul de fezabilitate pentru introducerea gazului în comuna Mociu

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...