Persoane din institutie
Primar: Vasile Borș Viceprimar: Secretar General interimar: Ioan Andronesi Contabil: Scripet Cornelia
Anieş
Comuna Maieru este situată în partea de nord-est a judeţului Bistriţa-Năsăud, la o distanţă de 58 de km de Municipiul Bistriţa şi la 5 km de Sângeorz-Băi. Comuna Maieru este situată într-o depresiune aflată la contactul dintre cristalinul Munţilor Rodnei şi rocile vulcanice ale Munţilor Bârgăului. Este mărginită de 3 măguri de peste 100 m: Măgura Caselor (la est), Măgura Porcului (la nord), Măgura de Jos (la sud).
Turism Agricultură Exploatarea lemnului
Creşterea animalelor Creşterea animalelor, la fel ca si cultura plantelor este o activitate de bază a populatiei locale, dar nu se face la scară mare. Un avantaj mare oferit creşterii animalelor este productivitatea solului pentru plante furajere, ceea înseamnă că se pot dezvolta ferme pe baza resurselor locale. Industria Pe raza conumei Maieru există agenţi economici cu activităţi în industria lemnului şi în industria uşoară - confecţii textile. Prelucrarea pietrei prin cioplire este o ocupaţie tradiţională pe care o întâlnim şi în prezent.
Potenţialul turistic se caracterizează prin existenţa resurselor turistice naturale şi antropice. Resursele naturale abundă, începând cu relieful foarte spectaculos, cu contraste morfologice rezultate din fragmentarea ridicată, culmi şi piscuri cu rol de puncte de belvedere. Alernanţa culoarelor cu zonele înalte oferă un peisaj deosebit de frumos. Valea Anieşului este cea mai promiţătoare din acest punct de vedere datorită sălbăticiei reliefului, prin pitorescul creat de cursul râului Anieş flancat de versanţi abrupţi. Ca şi zone protejate cu valoare naturală există Izvoarele Mihăiesei şi Parcul Naţional Munţii Rodnei, unde se interzice păşunatul, vânatul şi culegerea plantelor. Rezervaţia mixtă Izvoarele Mihăiesei este o rezervaţie care conţine ca suprafaţă protejată 50 ha iar ca obiective protejate - roci cristaline şi cocoşul de mesteacăn - LYRUX TETRIX. Ca şi obiective de real interes sunt fauna şi vegetaţia regiunii, caracterizate prin specii ocrotite ca floarea de colţ. Prezenţa bioclimatelor prezentate anterior reprezintă, de asemenea, un punct în plus dat potenţialului turistic natural. Potenţialul turistic hidrografic este generat de Valea Someşului şi de Valea Anieşului, care sunt văi de tip bârgaie, caracterizate prin lărgiri şi gâtuiri successive, care dau peisajului o frumuseţe aparte. În plus, râurile pot fi folosite pentru agreement ca pescuitul sau înotul. Resursele antropice sunt reprezentate atât de patrimoniul construit cât şi de tradiţiile şi obiceiurile locului. Muzeul "Cuibul Visurilor" Biserica din piatră cu hramul Cuvioasa Paraschiva
Ziua localităţii, în luna august a fiecărei an Târg în fiecare duminică Omagierea cuplurilor cu peste 50 de ani de căsătorie În septembrie festivalul de împlinire a 11 ani de la înfrăţirea cu localitatea Nort-Sur-Relre din Franţa.
Factori favorabili dezvoltării economiei: - poziţia geografică este un factor favorabil dezvoltării turismului - înfiinţarea şcolii postliceale cu profil turistic - existenţa resurselor turistice - existenţa unor pieţe neacoperite de alţi agenți economici pentru toate tipurile de turism.
Amenajare torenți împotriva inundaților Amenajare spații verzi Colectarea apei menajere
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor! Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.