PRIMĂRIA IBĂNEŞTI

26271 Vizualizări
Ibanesti
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 708(Cod poștal: 547325), Județ: Mures,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Dan Vasile-Dumitru
Viceprimar:
Secretar General: Dan Codruţa-Alexandrina
Contabil: Mircea Ioana Roxana

  • Suprafață: 31315 ha
  • Intravilan: 1300 ha
  • Extravilan: 30015 ha
  • Populație: 4357
  • Gospodării: 1507
  • Nr. locuințe: 1854
  • Nr. grădinițe: 5
  • Nr. școli: 4
Numele localităților aflate în administrație:

Ibăneşti, Blidireasa, Brădăţelu,Dulcea, Ibăneşti Pădure, Lăpuşna, Pârâu Mare, Tireu,  Tisieu, Zimţi

Așezarea geografică:

Comuna Ibăneşti se află în judeţul Mureş, la 20 km spre răsărit de oraşul Reghin, în Depresiunea Gurghiului, pe cursul superior al râului Gurghiu
Aşezare liniştită de munte în stilul câmpulungurilor şi de o frumuseţe asemănătoare cu Rucărul sau Dragoslavele, cu o lungime de 11,35 km. Se învecinează în partea de răsărit cu judeţul Harghita, la sud cu ţinutul Sovatei, comuna Chiheru de Jos, la vest cu comuna Gurghiu iar spre nord cu comunele Hodac, Stânceni şi Lunca Bradului.
Latitudinea 46º47’, longitudinea 24º28’, altitudinea 530-350-570m.
Relieful e deosebit de felurit. Valea pe care este situată comuna Ibăneşti, poartă denumirea maiestuoasei corole a Munţilor Gurghiu. În limitele comunei sunt cuprinse masivele Fâncel (1684m), Bătrâna (1634m), Tătarca (1688m) şi Vârful Saca (1777m) care până la cota de 1600m poate fi urcat cu maşini de transport sau alt gen de maşini pe drumul forestier ce se avântă apoi spre sud-vest până-n Sovata.
Reţeaua hidrografică din aceste masive şi de pe întreaga zonă a Văii Gurghiului este colectată de apele Gurghiului. De sub masivele Bătrâna izvorăsc pâraiele Lăpuşna şi frumoasa Creanga Albă, iar Frăţileasa, Găinuşa, Tătarca cu frumoasa ei legendă şi Drăguşa lasă să iasă pline de energie toţi afluenţii Secuieului care-şi au obârşia sub Vârful Saca Mare şi care dirijează drumul tuturor suratelor lui, aducându-i şi vărsându-i în Valea Lăpuşnei; care împreună cu Gâtea şi Meşteriţa pe dreapta, Sebeşul pe stânga, croiesc frumosul drum şi dau naştere Văii Gurghiului care adună: Pârâul Nergu, Fâncel, Fătăciuniţa, Tisieu, Tireu, Isticeu, Valea Caşvei, pe dreapta, iar în stânga Călin, Sirodul, Prislopul, Bucin, Floreşti, Dulcea, Pietroasa şi Orşova, ca să le ducă şi să le lase în Mureş.
Cea mai mare suprafaţă a comunei aparţine climei "muntelui şi dealului" cu uşoare diferenţieri de la est la vest. Izotermele anuale sunt cuprinse în medie între 6º+8ºC. Ploile din zona Fâncel, punctul maxim al precipitaţiilor, sunt de 1244,2 mm anual. Iarna precipitaţiile sunt bogate, stratul de zăpadă în munţi atingând grosimea de 0,75 m – 2,5 m. (în anul 1975/1976). 
Vegetaţia este foarte diferită: bradul alb, fagul, molidul (pe văile Sirod, Meştera, Sebeş etc.), alunul, zmeurul, murul, afinul, fragii, jneapănul, ienupărul, aninul. Plante medicinale: măcieşul, socul, izma etc., sunt folosite în tratamentul diferitelor boli. Câmpurile sunt pline de : narcise, bulbuci, garofiţe, campanule, stânjenei de baltă, ghiocei şi căldăruşe.
Fauna este constituită din mulţi cerbi, cerbul lopătar, râsul, jderul, mistreţul, lupul, căpriorul, cocoşul de munte, buha, huhurezul ş.a. în apele curgătoare de munte, sunt specii de păstrăv, lipan, mreană, clean, grindel, rac şi ţipar.

Activități specifice zonei:

Creşterea animalelor
Prelucrarea brută a lemnului
Exploatări fortestiere şi silvicultură

Activități economice principale:

Prelucrarea laptelui
Prelucrarea lemnului
Comerţ
Pe raza comunei există: 
3 cămine culturale în satele Ibăneşti, Ibăneşti Pădure, Dulcea iar în zona Isticeu a fost amenajată o sală de manifestări culturale
Bibliotecă comunală
Filială CEC BANK + bancomat
Centru SMURD

Obiective turistice:

Castelul de vânătoare Lăpuşna
Mânăstirea "Sfântul Nicolae" Lăpuşna
Trasee turistice montane

Evenimente locale:

Festivalul Văii Gurghiului - luna august
Ibăneşti - Tradiţie între mit şi realitate - omagierea  persoanelor de vârsta a III-a şi a cuplurilor care au convieţuit împreună o jumătate de secol - luna octombrie
Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă - luna decembrie

Facilități oferite investitorilor:

Forţă de muncă
Dezvoltarea turismului şi agroturismului

Proiecte de investiții:

Implementarea proiectului integrat - finanţat prin Măsura 322
Modernizarea infrastructurii de bază în comuna Ibăneşti, judeţul Mureş
Extinderea reţelei de alimentare cu apă
Construcţie canalizare şi staţie de epurare
Modernizare străzi
Înfiinţare serviciu de asistenţă socială
Modernizare şi dotare cămin cultural Ibăneşti Sat

Galerie
bgallery_no-image2.png
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...