Cuvântul primarului

În calitate de Primar al Comunei Gioseni, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.
Cu stimă, Tamaș Bernadin

Prezentarea Localității

Persoane din institutie:

Primar: Tamaş Bernadin
Viceprimar:
Secretar General: Baltag Alina-Maria
Contabil: Pravăţ Mirela
Administrator public: Buhuceanu Bogdan Ionuţ

  • Suprafață: 2932 ha
  • Intravilan: 2675 ha
  • Extravilan: 257 ha
  • Populație: 4287
  • Gospodării: 1300
  • Nr. locuințe: 1288
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 1
Așezarea geografică

Comuna Gioseni este situată în partea estică a României, în zona centrală a Moldovei, pe malul stâng al râului Siret, în judeţul Bacău, la aproximativ 20 km depărtare, spre sud-est de Municipiul Bacău 
Este compusă dintr-un singur sat, cu acelaşi nume, care se întinde pe o suprafaţă de 3407, 31 ha. Este situată geografic în regiunea şesului format de cursul râului Siret şi afluenţii pe care îi primeşte, pe o terasă inferioară de pe malul stâng al râului şi pe costişele din zonă (dealurile Răcea şi Clopoţei).
În vecinătatea comunei Gioseni se află comuna Tamaşi în partea de nord, râul Siret în partea sudică, comuna Horgeşti, în partea estică şi râul Siret, dincolo de care se află comunele Cleja şi Faraoani în partea vestică. Între aceste limite comuna are o suprafaţă de 34 km pătraţi.
Comuna Gioseni este strabătută de drumul judeţean 252 B, casele însoţindu-l pe direcţia nord-sud pe o distanţă de cinci kilometri; drumul acesta este cel care face legătura între comuna Gioseni si comuna Horgeşti, în partea de sud-est, şi cu comuna Tamaşi în partea de nord.
Condiţiile naturale din perimetrul comunei Gioseni sunt cele caracteristice Culoarului Siretului, cu particularităţi determinate de aşezarea geografică într-o zonă de dealuri, de câmpii joase (subsidente) şi lunci.
Scurt istoric
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Siretul de Jos a județul Bacău și avea în compunere satele Gioseni, Otești, Bâzga, Horgești și Răcea, având în total 2636 de locuitori.
În comună funcționau două școli mixte (una la Gioseni din 1866 și una la Horgești din 1890) cu 50 de elevi, două biserici ortodoxe în satele Gioseni și Horgești și două catolice în aceleași două sate, o moară cu aburi, două mori de apă și o fabrică de spirt, iar principalii proprietari de pământ erau fiica lui Ion Strat, pe nume Alisa D. Lecca, Profira Strat și Ioan Gh. Lecca.
Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Siret a aceluiași județ, având 2904 locuitori în satele Chetrișu, Fântâneanu, Gioseni, Racova și Tamași.
În 1950, comuna a trecut la raionul Bacău din regiunea Bacău; în timp, reședința s-a mutat la Tamași, și a luat numele de Tamași, nume sub care a revenit în 1968 la județul Bacău, reînființat.Comuna Gioseni a fost reînființată în anul 2005, prin desprinderea satului Gioseni din comuna Tamași. (prin Legea nr. 67 din 23 martie 2005).
Personalități:
Dimitrie I. Leca (1864 - 1907) a fost primar al comunei în 1898, 1899 și 1900 iar în 1904 a ajuns prefectul județului Bacau. În 1907 a fost ambasadorul României la Viena, unde a și murit, fiind adus într-un sicriu din plumb și îngropat în cimitirul din Gioseni.
Petre Giurgea - Negrilești (1869 - 1939) a fost prefectul județului Bacău în 1928
​Ion Strat (1836 -1879), doctor în științe juridice, diplomat, primul rector al Universității din Iași este înmormântat în cimitirul ortodox din Gioseni, școala din comună purtându-i astăzi numele.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...