PRIMĂRIA GĂLEŞTI

27898 Vizualizări
Galesti
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 64(Cod poștal: 547245), Județ: Mures,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Karácsony Károly
Viceprimar:
Secretar General: Tóth Ferenc
Contabil: Tanászi Rozália

  • Suprafață: 5779 kmp
  • Intravilan: 530 kmp
  • Extravilan: 5243 kmp
  • Populație: 3067
  • Gospodării: 1392
  • Nr. locuințe: 1271
  • Nr. grădinițe: 4
  • Nr. școli: 4
Numele localităților aflate în administrație:

Găleşti, Sânvăsii, Troiţa, Bedeni, Maiad, Adrianu Mare, Adrianu Mic

Așezarea geografică:

Teritoriul comunei Găleşti se situează pe ambele maluri ale cursului mijlociu al Râului Niraj şi valea acestuia, la o distanţă de aproximativ 24 km de Municipiul reşedinţă de judeţ, Târgu Mureş, cu o altitudine medie de 345 m
Teritoriul comunei se învecinează: la vest cu comuna Livezeni şi Păsăreni, la sud cu comuna Fântânele şi Sângeorgiu de Pădure, la nord cu comuna Miercurea Nirajului
Este o zonă colinară mai mult sau mai puţin împădurită cu lunca majoră şi terasele în general plane ale râului Niraj
Este alcătuit din şapte sate, după cum urmează: Găleşti (reşedinţă comună), Troiţa, Maiad, Sânvăsii, Bedeni, Adrianu Mare şi Adrianu Mic
Primele date sigure despre Gălești apar în registrul din anul 1567. Primele date privind populația comunei reiese din recesământul militar din anul 1600, care arată statutul de stat secui, precum și faptul că cele mai bogate erau familiile Ozdi și Szentivani. Istoria comunei este strâns legată de istoria familiei Szentivani, în special a lui Szentiváni Mihály (1813-1842), poet și politician.

Activități specifice zonei:

Agro-industrial

Activități economice principale:

Agricultură
Învăţământ
În comună funcţionează în prezent 5 unităţi de învăţământ de stat după cum urmează:
- 2 şcoli cu clasele I-VIII şi grădiniţă cu câte două grupe la Găleşti şi Troiţa
- 2 şcoli cu clasele I-IV şi grădiniţă cu câte o grupă la Maiad şi Sânvăsii
Cultură
În comună există 5 cămine culturale (Găleşti, Troiţa, Adrianu Mare, Bedeni, Maiad) şi o bibliotecă comunală. Vechile obiceiuri populare sunt păstrate, astfel ele pot fi urmărite cu ocazia sărbătorilor tradiţionale. Portul popular secuiesc al strămoşilor, dansurile populare maghiare sunt prezente aproape la toate manifestările culturale.
Sănătate
În comună există două cabinete de medici de familie şi o farmacie.
Economie
Funcţiunea de bază a comunei este agro-industrială. Agricultura constă în cultivarea plantelor şi creşterea animalelor, ce se practică aproape exclusiv în sistem particular. În comună funcţionează următoarele unităţi de producţie: SC Solvoplant SRL (detergenţi-chimicale, plante medicinale), SC Tothpek SRL (panificaţie), SC Pacplat SRL (mase plastice). În comună există mai mulţi agenţi economici cu profil de servicii, comerţ-alimentaţie publică, 1 farmacie, poştă. 
Societăţi civile
Pe lângă comunităţile religiase în comună sunt prezente următoarele ONG-uri:
Asociaţia Găleşti-Nyárádgálfalva 2001 (dezvoltare rurală)
Asociaţia Pro Troiţa 2004 - Szentháromságért 2004 Egyesulet (cultural)
Asociaţia sportivă Hal-Kan (pescuit sportiv)
Asociaţia de Dezvoltare Rurală CELERITAS Vidékfejlesztési Egyesület(ecologie-dezvoltare rurală)
Asociaţia de Dezvoltare Regională VITALITY

Obiective turistice:

Pensiune Sânvasii - www.pasztortuz.szekelyszallas.hu
Bază sportivă Adrianu Mare - www.dorman.ro
În ultimii ani pe teritoriul comunei s-au facut investiţii importante în ceea ce priveşte turismul.
Aici amintim principalul facilitator al acestui gen de activităţi care este Asociaţia Focus Eco Center din Târgu Mureş - care în Adrianu Mic a creat un Centru de informare şi dezvoltare ecologică, unde se organizează tabere cu privire la educaţie ecologică pentru copii şi studenţi. Cu ocazia acestor tabere vizitatorii pot să cunoască speciile de animale şi plante ocrotite din zonă şi pot lua parte la pregătiri privind educaţia ecologică şi conservarea biodiveristăţii. Tot aici se pote vedea primul model de amenajare hidrologică sustenabilă, pe Pârâul Dorman, care străbate satul Adrianu Mare şi Adrianu Mic. Pe lângă acestea s-au marcat două poteci turistice "Tüzeshegz" şi "Hét Forrás".
În Pensiunea Pasztortuz, nouă deschisă în satul Sânvasii sunt oferite mai multe programe atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Dintre acestea putem aminiti drumeţiile şi excursiile precum şi activităţi ale atelierelor artizanale după cum urmează: împletit rogojini, sculptură lemn, pictură mobilier, ţesut.
Pensiunea are 80 locuri în 6 căsuţe de lemn şi o casă ţărănească reabilitată, precum şi un restaurant. Căsuţelele de lemn au câte 2 camere şi baie.
În satul Adrianu Mare s-a deschis pensiunea şi baza sportivă Dorman, situată în pitoreasca vale a pârâului cu acelaşi nume, care este locaţie ideală pentru recreere şi activităţi sportive în mijlocul naturii. Înconjurată de dealuri împădurite, într-un mediu curat şi natural, Dorman oferă o experienţă inedită combinând condiţile prielnice practicării sporturilor cu stilul de viaţă sănătos, apropiat de natură. Încurajează practicarea tuturor sporturilor, de aceea Dorman este deschis atât echipelor de fotbal, handbal, baschet, volei cât şi orcui alt sportiv.
Pe teritoriul comunei mai funcţionează câteva case cu destinaţia turismului rural care sunt înregistrate în sistemul ECEAT (European Center for Ecological and Agricultural Tourism)
În prezent se află în construcţie şi dezvoltare Centrul de recreere din satul Găleşti unde s-a înfiinţat un teren de sport multifuncţional, vestiare, teren de fotbal şi un luciu de apă unde se poate practica pescuitul sportiv.
Atracţii turistice:
Biserica Unitariană din satul Găleşti
Biserica Unitariană din satul Sânvasii
Bisericuţa de lemn greco-catolică din satul Troiţa
Biserica Unitariană din satul Maiad
Casa părintească a lui Szentiváni Mihály (1813-1842), în prezent sediul primăriei comunei Găleşti.

Evenimente locale:

Expoziții de ovine anual - 25 aprilie
Expo-târg agroalimentar și artă populară - 22 august 

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...