PRIMĂRIA DORNEŞTI

28637 Vizualizări
Dornesti
Tip: Comuna
Adresa: (Cod poștal: 727210), Județ: Suceava,Romania
Cuvântul primarului

"În calitate de primar al comunei Dornești, sper ca acest instrument modern de informare să vă ajute în a afla cât mai multe informații despre comuna noastră, despre oamenii care locuiesc aici, despre evenimentele pe care le organizăm, cât și despre proiectele pe care le derulăm.
În egală măsură, vă așteptăm să ne vizitați, să ne cunoașteți mai bine și astfel să contribuiți la promovarea unei guvernări locale moderne și transparente."

Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Luţa Gheorghe
Viceprimar: Luchian Constantin
Secretar General: Andrişan Elena Emilia
Contabil: Şpac Nicoleta Daniela

  • Suprafață: 3234,13 ha
  • Intravilan: 1025,29 ha
  • Extravilan: 2208,71 ha
  • Populație: 3791
  • Gospodării: 1244
  • Nr. locuințe: 1498
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 3
Numele localităților aflate în administrație:

Dorneşti, Iaz

Așezarea geografică:

Comuna Dorneşti este aşezată în partea nord-estică a ţării noastre, pe Valea Sucevei, în Depresiunea Rădăuţi, la întretăierea de drumuri (DN 17A) dintre oraşele Rădăuţi şi Siret. Este înconjurată de dealuri spre nord şi est, dealuri ce fac parte din Podişul Sucevei cu o altitudine de circa 360-365 m.
Situat la 33 km pe calea ferată ce duce spre Suceava, Dorneştiul se învecinează la nord cu oraşul Siret, la est cu aşezările Bălcăuţi şi Grăniceşti, la sud cu comuna Satu-Mare, iar sud-vest cu oraşul Rădăuţi şi la vest cu comunele Frătăuţii Vechi şi Noi. Amplasată în plin Podiş al Sucevei, într-o mică depresiune, pe ambele maluri ale râului Suceava, Dorneştiul capătă un plus de frumuseţe, lunca Sucevei conferindu-i o privelişte deosebită.

Activități specifice zonei:

Creşterea animalelor şi cultivarea plantelor: cereale, legume şi flori reprezintă principalele ocupaţii ale locuitorilor comunei Dorneşti.

Activități economice principale:

Activităţi desfăşurate preponderent sunt cele de comerț cu produse alimentare și industriale, prelucrare lemn în ateliere particulare de tâmplărie, service în ateliere de mecanică, panificație - activitate desfășurată într-o secție de profil, transport mărfuri prin intermediul unor firme ce dispun de baza logistică desfășurării unei asemenea activități, precum și prin intermediul gării CFR în ceea ce vizează traficul de mărfuri aât intern cât și înspre Ucraina.

Obiective turistice:

Din punctul de vedere al turismului, comuna Dornești nu figurează pe lista localităţilor cu monumente, ansambluri şi situri istorice. Singurul obiectiv turistic din comună este "Muzeul Furman" înfiinţat în anul 2002. Asociaţia cultural-rurală a Muzeului Furman a fost înfiinţată cu scopul de a prezenta tuturor date istorice referitoare la comună şi la etniile care au locuit în acest loc de-a lungul timpului, muzeul funcționând într-un corp de clădire independent de locuința domnului Furman Radu (care se ocupă de acest muzeu)
Expus la vedere, pe poliţe special amenajate, protejate de un acoperiş care se sprijină pe piesa esenţială a muzeului o grindă masivă de brad de la una din casele ungureşti ale satului (pe care se vede încrustată data de 23 iunie 1880) se înşiruie o mulţime de obiecte vechi, dar bine păstrate. În prezent muzeul numără în jur de 2000 de piese, iar printre cele mai semnificative piese este o piatră neagră şi lucioasă care se dovedeşte a fi un meteorit căzut pe teritoriul comunei Dorneşti şi care a fost testată şi confirmată de un laborator din Bucureşti. Printre piese se află o ladă de zestre, o trască, o mulţime de scule gospodăreşti, lămpi de iluminat şi felinare, fiare de călcat cu cărbuni, calapoade de cizmărie şi o hartă cadastrală a Dorneştiului din anul 1912, câteva căşti militare, măşti de gaze de diverse modele şi fotografii vechi cu personalităţi importante ale comunei. În mijlocul ogrăzii se poate vedea un stâlp de stejar unde sculptorul Emil Ianoş a încrustat numele generaţiei familiei Furman, pe linie paternă. "Este arborele genealogic. E Stâlpul Familiei, care urmăreşte spiţa Furmanilor de la începutul secolului al XIX-lea, pornind de la străbunicii Hers – Jeti, pâna la nepoţii de azi’’.
Domnul Furman deţine 13 ha de teren în extravilan din care pe 3 ha le-a plantat cu 15.000 de copaci, dat fiind faptul că nu mai făcea faţă lucrărilor agricole. A plantat un hectar de trandafiri şi altul de zmeură, iar alte trei hectare sunt plantate cu salcâm, brad şi mesteacăn.
În localitate se mai poate vizita biserica din comună, traseele spre celelalte localităţi, putând oferi condiţii pentru dezvoltarea turismului de tranzit.

Evenimente locale:

O activitate de mare amploare care are loc în comuna Dornești este Sărbătoarea "Hramul Satului " desfășurată în data de 15 august. An de an, la 15 august se sărbătorește Hramul bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - Dornești când credincioșii din sat,dar și din satele învecinate participă la slujba închinată sărbătorii Adormirea Maici Domnului. Cu prilejul acestei ocazii, membrii Ansablului "Codrișorul" (ansamblu înființat în aprilie 2008 de către dl. Cucu Constantin și soția acestuia - Cucu Elvira, cu numeroase apariții pe scena diferitelor concursuri și festivaluri naționale și internaționale) bucură auditoriu cu dansuri și programe culturale artistice deosebite.
De asemenea, cu prilejul acestei sărbători, grupuri de pelerini unguri vin pentru a vizita locurile natale ale rudelor care au locuit în această zonă, participând la liturghie și la celelalte activități desfășurate în această zi.

Facilități oferite investitorilor:

Consiliul Local Dorneşti îşi propune următoarele obiective:
Ridicarea calităţii vieţii locuitorilor comunei
Promovarea unei agriculturi performante, modernizarea infrastructurii fizice şi de utilităţi publice pentru revigorarea spaţiului rural în vederea creerii condiţiilor de viaţă compatibile cu mediul urban
Promovarea parteneriatului public-privat şi crearea de oportunităţi şi facilităţi pentru potenţialii investitori autohtoni sau străini
Oportunități: 
Înființarea unor ferme gospodărești (în agricultură și zootehnie) și atragerea tinerilor în mediul rural pentru desfășurarea activității prin măsuri specifice de finanțări prin fonduri europene nerambursabile. Această măsură de încurajare este evidentă și în domeniul afacerilor mici desfășurate în ateliere tâmplărie, ateliere mecanice, etc. prin finanțarea unor echipamente, linii tehnologice, instalații de măsură și control, precum și achiziții de software necesare desfăşurării activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.  

Proiecte de investiții:

Proiecte realizate 2016 - 2020
1. Modernizare drumuri Dornești- Mușenița- Frătăuți Noi
2. Extindere supraveghere comuna Dorneşti, județul Suceava
3. Racorduri de canalizare și branșamente de apă
4. Modernizare,renovare şi dotare Cămin Cultural sat Dorneşti, comuna Dorneşti, județul Suceava
5. Extindere, reabilitare, modernizare și dotare Grădinița cu program normal nr.1
6. Extindere,reabilitare,modernizare şi dotare Şcoala Primară Nr. 1 Dorneşti
7. Reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială Dornești
8. Modernizare iluminat stradal în comuna Dorneşti, județul Suceava
9. Amenajare alei pietonale
10. Amenajare intersecţie tip sens giratoriu DN 17A KM 78+282
11. Înfiinţare distribuție de gaze naturale

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...