Persoane din institutie
Primar: Gorcea Mihaiu Liviu Viceprimar: Secretar General: Micula Dorina Contabil: Manea Mihaela Rozalia
Baia de Criş, Rişca, Baldovin, Rişculiţa, Caraci, Ţebea, Lunca, Carastău, Văleni
În Nord Vestul judeţului Hunedoara Este aşezată la poalele Munţilor Bihor şi Metaliferi, pe cursul inferior al Văii Crişului Alb, în zona depresionar - deluroasă cunoscută sub denumirea Brad - Halmagiu.Vecin ăt ăţi Municipiul Brad (8 km), comuna Vata de Jos (11 km), comuna Tomeşti (7 km), comuna Bulzeştii de Sus (22 km). sud: Munţii Metaliferi (Zarandului), cu Vârful Caraci (832 m), la nord: Munţii Bihariei.
Cultivarea terenului agricol Creşterea animalelor Exploatarea lemnului Activităţi meşteşugăreşti
Confecţionare feţe încălţăminte Prelucrarea primară a lemnului şi uscarea lemnului Prelucrarea laptelui
Monumentul lui Avram Iancu A fost realizat în 1925 de sculptorul Cornel Medrea. Obeliscul lui Iancu – inaugurat în 1972 (la centenarul morţii eroului) şi amplasat în parcul central al comunei Obeliscul îl reprezint ă pe Avram Iancu, al ături de scene simbolice din timpul Revoluţiei de la 1848 – 1849. În parcul care îl înconjoara au fost plantaţi arbori rari, aduşi de la rezervaţia "Arboretum" din Simeria. Printre ei se remarca trei exemplare de tulipan (arborele de lalele). Crucea Iancului – a fost ridicată în 1996, cu sprijinul localnicilor, pe locul în care a murit "Craiul Munţilor". Este realizată din marmură albă de Ruschiţă, iar pe postament este menţionat un fragment din testamentul marelui revoluţionar: "Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită". Plăcile comemorative – sunt trei plăci, amplasate pe casa construită în vecinatatea celei în care a murit Avram Iancu (str. Florilor, nr. 1). Cea din mijloc este cea mai veche: a fost amplasată în 1924, prin grija Asociaţiei ASTRA. Celelalte au fost aşezate în 1992 (120 de ani de la moarte) şi în 1999 (175 de ani de la naştere) Crucea de piatră din Pădurea Bouarie – ridicată de localnici la ieşirea din comună spre Vata, lânga podul peste Valea Caraciului (în zona se afla fosta Casă de Copii şi popasul turistic „Nu mă uita"). Crucea marchează drumul spre locul numit „La Furci", situat la marginea pădurii Bouarie, unde au fost executaţi (spânzurati) mai mulţi fruntaşi ai revoluţionarilor români de la 1848 – 1849. Izvorul Traian - are o semnificaţie deosebită, pentru că a fost amenajat în ziua Marii Uniri a Transilvaniei cu România, 1 Decembrie 1918. Este situat la marginea Parcului Tineretului, pe malul drept al pârâului care străbate satul. Lacul Caraci – este situat pe Valea Caraciului, la o altitudine de 600 m. Este un loc de agrement ideal, care aşteapt ă înc ă investitori pentru a fi amenajat.
Manifestăriile Cultural patriotice de la Ţebea (Duminica în preajma datei de 10 septembrie)
În urma restructurării unor ramuri productive predominante cum a fost mineritul, comuna Baia de Criş se află într-un îndelungat proces de reorientare a activităţilor productive. Primaria şi Consiliul local acordă o mare atenţie oricărei tendinţe de a dezvolta activităţi productive sau comerciale care angrenează forţa de muncă locală. De asemenea, turismul este una dintre ţintele pe care Consiliul Local şi Primaria doresc să le susţină. Pe teriroriul comunei activează câteva unităţi productive care ar putea oferi câteva oportunităţi de afaceri. Zonă defavorizată Acces direct la E 79 Deva-Oradea Acces cale ferată Brad-Arad Posibilitate de a cumpăra terenuri la preţ rezonabil
Reabilitare drumuri comunale Canalizare şi staţii de epurare în satele Baia de Criş, Baldovin, Rişca şi Rişculiţa Alimentare cu apă a satului Ţebea Pregătirea terenului pentru construire Cămin Cultural Baia de Criş Lucrări de regularizare a văilor Amenajare spaţii verzi - parc şi locuri de joacă pentru copii
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor! Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.