PRIMĂRIA AVRAM IANCU

31564 Vizualizări
Avram Iancu
Tip: Comuna
Adresa: Str. Principală, Nr. 167(Cod poștal: 417035), Județ: Bihor,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Chirla Dan
Viceprimar:
Secretar General: Sabău Sorin Marius
Contabil: Jurca Luminiţa

  • Suprafață: 8216 ha
  • Intravilan: 302 ha
  • Extravilan: 7914 ha
  • Populație: 3311
  • Gospodării: 1300
  • Nr. grădinițe: 2
Numele localităților aflate în administrație:

Avram Iancu, Tămașda, Ant

Așezarea geografică:

Comuna Avram Iancu, una din aşezările tipice ale judeţului Bihor şi ale ţării noastre, este aşezată în extremitatea de sud-vest a judeţului Bihor. În vest ea este delimitată de graniţa de stat cu Ungaria, la est-nord-est de comuna Ciumeghiu, iar la sud şi sud-est se învecinează cu judeţul Arad, prin intermediul comunelor Zerind (sud-vest) şi Mişca (sud-est).
Caracteristici geografice:  
În fundamentul câmpiei din zona comunei Avram Iancu se găsește soclul cristalin scufundat al masivului Tisia, care apare la zi doar la extremitatea estică a Depresiunii Panoice, reprezentat prin munții Codrului și Măgura Șimleu. Petrografic fundamentul cristalin este alcătuit din micașisturi, cuarțite și calcare cristaline.
În întreaga Câmpie a Crișurilor există un sistem de falii foarte vechi de vârsta paleozoica, care au generat pe alocuri apariția unor izvoare termale spre est. Întreaga regiune, deci și a zonei Avram Iancu a suferit etape de evoluție materializate printr-o succesiune stratigrafică diferită preneogenă, neogenă și cuaternară, etapa când se formează câmpia actuală, când apare și se dezvolta relieful actual.
Principala formă de relief a comunei este câmpia, câmpie joasă care coboară în trepte de la est spre vest, situație pusă în evidență de valorile hărții hipsometrice. Analizând aceasta harta rezultă că altitudinile cele mai mari nu depășesc 100 de metri, iar cele mai mici nu coboară sub 80 de metri. Astfel cele cele mai mari altitudini sunt în extremitatea de est cu hotarul Șura de apriximativ 96 de metri, la est de satul Tamașda, iar cele mai mici valori altrimetrice sunt în extremitatea vestică în jur de aproximativ 82 de metri.
Relieful se caracterizează prin larga dezvoltare a luncii Crișului Negru, care datorită înclinării mici, formează numeroase meandre, difluențe, despletiri și cursuri părăsite.
Câmpia este străbătută de o întreagă rețea de canale care contribuie la fragmentarea reliefului, densitatea fragmentaăii având valori cuprinse între 0,51-0.7 km². Cea mai puternică fragmentare este în zona de convergență a Teuzului cu Crișu Negru, unde gradul de meandrare este pronunțat și unde sunt numeroase cursuri părăsite. Aici separarea interfluviilor joase și plate este făcută de vâlcele și de văile Crișurilor, Teuzului, cera de multe ori sunt transpuse în relief prin sectoare de văi părăsite cu sau fără apă.
Această valoare crescută a densității fragmentării a fost accentuată în ultimul secol de către oameni prin săparea a numeroase canale colectoare sau de irigații. Dintre canale cele mai cunoscute sunt: Canalul Colector al Crișurilor care străbate partea de est a comunei, canalul Foca, care leagă pârâul Foca și trece pe teritoriul ungar, iar spre nord o mare fragmentare a reliefului poartă pârâul Ghepes și Viroaga Ghepes, care sunt foarte meandrate. Valorile energiei reliefului exprimă profunzimea pâna la care a pătruns eroziunea pe verticală care este între 0-3 m și care pe alocuri dau aspectul de șanțuri umplute cu apă.
Un alt element morfologic este gradul de înclinare, dominantă fiind forma orizontală cu înclinare foarte slabă, nedepășind 0,8%. Există un raport strâns între altimetrie, grad de înclinare și energia reliefului.

Activități specifice zonei:

Agricultură

Activități economice principale:

Cultivarea terenului
Creşterea animalelor
Prestări servicii

Obiective turistice:

Bazilică turcească în localitatea Tămaşda

Evenimente locale:

Manifestare organizată de ziua satului la sfârșitul lunii august și alte activități culturale și sportive

Facilități oferite investitorilor:

Gaz natural introdus în localitatea Avram Iancu
Telefonie digitală în comună
Terenuri agricole cu posibilităţi de irigare
În caz de inundaţii există staţie de desecare în localitatea Ant
Populaţie cu multe persoane tinere
Oportunități:
Concesionare teren pentru realizarea de investiții în domeniul procesării legumelor etc

Proiecte de investiții:

Construire grădiniță cu program prelungit
Reabilitare și dotare școală Avram Iancu și Tămașda

Galerie
bgallery_17345_5.jpg
bgallery_17345_6.jpg
bgallery_17345_7.jpg
bgallery_17345_348.JPG
bgallery_17345_5.jpg
bgallery_17345_6.jpg
bgallery_17345_7.jpg
bgallery_17345_348.JPG
<
>
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...