Obiective turistice

Parohia Romano-Catolică Gioseni
Prezența credincioșilor romano-catolici din Gioseni are o vechime mare în negura istoriei. Ei au un trecut frământat, cunoscându-se de prin secolul al XV-lea apariția lor în aceste ținuturi, când au format o comunitate compactă cu emigranți transilvăneni sosiți de peste Carpați în ținuturile și satele Moldovei. Monedele găsite aici, prima biserică ce datează din timpul lui Ștefan cel Mare, cât și cimitirul din curtea Mănăstirii Sfântul Carol Borromeu reprezintă vestigii ce atestă stabilirea catolicilor pe aceste meleaguri. Asistența religioasă s-a facut la parohia Faraoani până în 1850. Ulterior, comunitatea a fost repartizată la parohia nou înființată-Văleni.
Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Botezatorul"
Între anii 1840-1850 s-a construit o capelă în centrul satului și un cimitir în jurul acesteia. Acest lacăș a fost însă provizoriu, pentru că, între anii 1855-1864 a fost construită pe un deal în afara satului, biserica veche "Sfântul Ioan Botezătorul" cu dimensiunile de 25 mX10M. Pictura a fost realizata de pictorul Skaia în anul 1869. Biserica a fost dotată cu o orgă clasică "Colonvitz" în anul 1877. În timpul cutremurului din anul 1940 turnul bisericii a fost dărâmat iar la 4 martie, în urma altui cutremur, biserica a suferit daune importante, devenind impracticabilă și foarte periculoasă pentru celebrările liturgice.
În anul 1977 au început lucrările pentru biserica nouă cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul", cea pe care o știm și astăzi. Lucrările bisericii s-au finalizat în anul 1983, iar sfințirea lacășului a avut loc în ajunul sărbătorii "Sfântul Ioan Botezătorul", în anul 1991, participând la consacrare Episcopul Petru Gherghel, Episcopul Ioan Robu și Nuntiul apostolic de atunci, John Bucovski. În ziua de 24 iunie se serbează hramul acestei biserici, fiind o zi însemnată pentru comunitatea romano-catolică din comună, această sărbătoare fiind păstrată și transmisă din generație în generație. 
Mănăstirea Romano-Catolică "Carol Borromeu"
Este localizată în partea de sud a comunei, fiind o construcție impunătoare.
Hramul este sărbătorit pe data de 4 noiembrie
Biserica ortodoxa "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril"
În anul 1990, lângă biserica veche s-a construit o biserică nouă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Această biserică a fost dotată cu centrală termică proprie
Lacul de acumulare

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...