Obiective turistice

Principalele obiective turistice şi antropice, de interes major existente în comuna Dofteana, sunt:
A. MONUMENTE ISTORICE
Monumentul Făuritorilor României Mari căzuţi în războiul dintre anii 1916-1919 a fost inaugurat la 29 mai 1930 şi se află situat în partea de est a clădirii Primăriei Dofteana. A fost construit din piatră cioplită, având pe cele 4 laturi aplicată câte o placă de marmură, pe care se află inscripţionate numele eroilor din localitatea Dofteana căzuţi pe câmpul de luptă. La partea superioară se află montată o cruce.
B. CLĂDIRI CU VALOARE ISTORICĂ ŞI DE ARTĂ
Castelul Ghica - unul dintre cele mai frumoase şi mai impunătoare monumente de arhitectură din judeţul Bacău. Este situat într-un minunat decor natural, format dintr-un parc de aproximativ 11 ha.
Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, după planurile unui arhitect italian, castelul a aparţinut familiei Ghica din Comăneşti, servind ca reşedinţă, sediu administrativ şi pavilion de vânătoare.
Este o clădire P+2 şi cuprinde 40 de încăperi de diferite mărimi şi cu destinaţii diferite: dormitoare , camere de lucru, bibliotecă, etc. Interiorul este bogat ornamentat, holul de la intrare fiind placat cu lemn.
Staţia C.F.R. Dofteana- construită în perioada 1898-1899 şi dată în folosinţă odată cu inaugurarea tronsonului de cale ferată Târgu Ocna- Palanca.
C. CADRUL NATURAL- IZVOARE
Pe Valea Sărăriei, precum şi în zona Ciunget există izvoare puternic mineralizate; gradul şi tipul mineralizaţiei fiind diferite de la un izvor la altul. 
Au fost remarcate şi apreciate pe plan european prin calităţile lor terapeutice, în special în afecţiuni gastrice.
Comuna dispune de un potenţial turistic aparte , marcat şi de Parcul Dendrologic Dofteana care constituie o colecţie ştiinţifică dendrologică-silviculturală formată din peste 660 de specii şi varietăţi de arbori, ce se întinde pe o suprafaţă de 24 ha.
Întemeietorul acestui parc, inginerul silvic Iuliu Moldovan, este originar din Arad, a lucrat ca şef de ocol în Slovacia şi apoi ca inspector în administraţia Imperiului Austro-Ungar la Viena, după care, datorită patriotismului său a venit în România la începutul secolului XX, unde s-a împrietenit cu familia Brătianu, care domina viaţa politică la acea dată. Brătienii, mari iubitori de pădure i-au asigurat fondurile necesare creării acestui parc, unde s-au adus seminţe forestiere din America, Asia şi Europa.
Situarea parcului şi a izvoarelor într-o zonă de un pitoresc deosebit impune valorificarea şi darea acestora spre folosinţă turistică.
Rezervația Naturală Nemira- rezervație cu caracter floristic și forestier- Sit Natura 2000,
Ochiul Huitorii- barometru natural , care prevestește venirea ploii.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...