Viziune de Primar 2020-2024: Bányai István, primarul Comunei Livezeni, județul Mureș

Proiectul național dedicat primăriilor din România - “Viziune de Primar” îl are ca invitat pe domnul Bányai István, primarul comunei Livezeni din județul Mureș (situată la aproximativ 7 km de Târgu Mureș).

Bányai István vorbește despre ultimele realizări ale mandatului, despre planurile de viitor ale comunei și despre proiectele de finanțare din Livezeni, Ivăneşti, Sânişor şi Poieniţa. Printre cele mai importante realizări se numără: renovarea grădiniței, asfaltarea cartierului Orizont, precum și a străzilor Dealul Csuta și Livezii, finalizarea stațiilor de autobuz, renovarea vestiarului sportiv, modernizarea clădirii primăriei și a casei de cultură, sprijinirea producătorilor locali cu foliile necesare pentru solare și crearea unei piețe online, introducerea sistemului online de achitare a taxelor și impozitelor locale.

Ghidul Primăriilor: Care au fost principalele provocări pe parcursul mandatului dumneavoastră de primar?

 Bányai István: Cea mai mare provocare a fost să creăm condițiile pentru o viață bună în Livezeni din punct de vedere social, cultural, economic și să îmbunătățim infrastructura.  Provocarea a fost să creăm o bază solidă, pe care să putem construi și dezvolta proiecte care sa aibă impact în viața de zi cu zi a locuitorilor comunei Livezeni.


G.P: Care au fost principalele realizări ale instituției ? 

Bányai István: Datorită eforturilor depuse în acești 4 ani, avem acum apă potabilă, iar rețeaua de alimentare se extinde. Avem stații de autobuz moderne (șapte stații în cele patru sate), trotuare asfaltate, avem o casă de cultură renovată, frumoasă și dotată modern. Am dorit să punem accentul și pe educație și am construit o grădiniță modernă în Livezeni. Noutatea este că la toamnă va fi înființată o grupă cu program prelungit în cadrul grădiniței.Acum avem în comună o viață culturală, sportivă și socială în dezvoltare. Am lucrat mult și cu spor, avem multe realizări mici și mari. Și nu în ultimul rând, am creat o echipă pe care mă pot baza – este o realizare de care pot să fiu cu adevărat mândru. 

G.P: Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare?

Bányai István: Avem mai multe proiecte în desfășurare, cele mai importante fiind: canalizarea, care este în curs de construcție în satul Livezeni. Am început asfaltarea drumurilor în limita posibilităților acolo unde am terminat canalizarea. Construim capela mortuară din Poienița și am început lărgirea drumului județean, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș. În plus, desfășurăm un program European multianual pentru combaterea sărăciei și a marginalizării în Livezeni, cu rezultate benefice pentru comunitate.


G.P: Ce vă propuneți să realizați în următorii patru ani?

Bányai István: Să pregătim documentația pentru asfaltarea tuturor străzilor din comună și să atragem bani pentru finanțare. Monitorizăm intens posibilitățile de câștigare a finanțărilor pentru asfaltare. În plus, îmi doresc foarte mult racordarea localităților Poienița, Sânișor și Ivănești  la sistemul de canalizare. Când am câștigat finanțarea pentru lucrările din Livezeni, condițiile proiectului nu au permis să includem și satele menționate, dar acum a devenit o prioritate racordarea lor. Sistemul din Livezeni este construit in așa fel încât să fie posibilă racordarea satelor. Proiectele există deja, urmează să le implementăm.


GP: Care au fost principalele surse de finanțare pe care instituția dumneavoastră le-a accesat ?

Bányai István: Cei mai mulți bani au venit din fonduri europene. Suntem atenți la aceste posibilități și ne mândrim cu faptul că nu există niciun proiect care putea fi depus și noi nu l-am depus pentru obținerea de fonduri noi destinate investițiilor.Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...