ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU SMART CITY ȘI MOBILITATE
Bucuresti
Transformarea Digitală a celor mai importante instituții publice și companii din România

Câștigătorii Premiilor Industriei Smart City și provocările pandemiei
2020 este fără nicio urmă de îndoială, unul dintre anii care va marca omenirea. Pandemia de COVID-19 poate fi considerată atât o încercare, cât și o oportunitate. Dacă până în februarie 2020, administrațiile locale își concentrau atenția către diverși piloni de dezvoltare în direcția Smart City așa cum a fost vizibil la Smart City Industry Awards 2019, pandemia de coronavirus a impus noi direcții de dezvoltare. Vorbim despre modernizare, digitalizare, transformare digitală, în esență de o schimbare de paradigmă în ceea ce privește traiectoria de dezvoltare a comunităților. 


Transformarea digitală - o necesitate pe perioada stării de urgență

Dezvoltarea continuă și implementarea proiectelor Smart City sunt deja țeluri asumate de multe administrații locale, dar și de companii care susțin mediul public și furnizează soluții optime, de tip Smart City. Pentru că inițiativele Smart pe timp de pandemie reprezintă adevărate modele de bune practici care reflectă potențialul de dezvoltare Smart al comunităților din România, Asociația Română pentru Smart City a derulat un studiu pentru a afla răspunsul administrațiilor publice locale la pandemia de COVID-19. Iar rezultatele sunt optimiste pentru dezvoltarea industriei Smart City, chiar și într-un context atipic, al provocărilor. Administrațiile au fost interesate de implementarea soluțiilor Smart City chiar și pe perioada stării de urgență, iar colaborarea cu mediul privat a fost unul dintre factorii care au asigurat succesul. 
Digitalizarea a fost un obiectiv rapid asimilat de către administrațiile publice din România. Pentru că relația cetățean-instituție nu s-a mai bazat exclusiv pe mijloace tradiționale de comunicare și interacțiune, mediul online a devenit un important factor de coeziune, un liant între cetățeni și autorități. Iar autoritățile au fost responsabile de digitalizarea activităților pe care le desfășoară și a interacțiunii cu cetățenii, pentru o eficiență sporită pe perioada stării de urgență.


Câștigătorii SCIA din sfera administrației publice pe perioada stării de urgență

Pe perioada stării de urgență, Primăria Sectorului 4, București, a realizat o aplicație de gestiune integrată a situațiilor deosebite și a persoanelor aflate în izolare la domiciliu, sau a celor vulnerabile. Tot în sfera digitalizării, la nivelul Primăriei Sectorului 4 s-a realizat și punctul online de informare - solidaritate.ps4.ro. De la apelul telefonic în Call-center-ul Primăriei Sector 4, până la soluționarea unei situații pentru cel care a apelat, întreg procesul a fost digitalizat și automatizat, fiind astfel posibil sprijinul pentru sute de familii, zilnic, inclusiv cu preluarea unor comenzi de alimente și produse de necesitate pentru ei. Mai mult decât atât, în Sectorul 4 au fost continuate proiectele de dezvoltare inițiate înainte de pandemie, precum finalizarea construcției noii piețe a Sudului, a parcărilor etajate, a bazinului de înot și a sălii de sport de la Școala nr. 190, precum și remodelarea Pieței Progresul. 
Totodată, Municipiul Iași este un exemplu de administrație care a intensificat comunicarea online cu cetățenii săi pe perioada stării de urgență. Toate activitățile ce țin de serviciile de încasare de taxe au fost transferate exclusiv în mediul online, prin intermediul platformelor e-Tax şi Ghişeul.ro. Preluarea cererilor cetățenilor s-a realizat prin intermediul mai multor canale online: e-mail, aplicația Iași City Report și pe site-ul oficial. Pentru informarea cetățenilor, a fost realizată, de asemenea, platforma „Iași.digital” unde sunt comunicate în timp real: străzile dezinfectate, informații despre procesul de colectare a deșeurilor sau despre serviciile de transport public. Pentru a asigura continuitatea activității școlare în mediul online, la nivelul Municipiului Iași au fost construite 40 de Centre de Educație On-line dotate cu televizoare pe care sunt afișate imaginile elevilor ce participă la curs.

Câștigătorii SCIA 2019 din mediul privat pe perioada stării de urgență

Inovarea, sprijinul și dezvoltarea continuă pe perioada stării de urgență au fost fundamentul acțiunilor desfășurate de companii câștigătoare în cadrul SCIA 2019. Alături de alte companii, BMG Grup, câștigător la categoria Best FM Company la SCIA 2019, a contribuit la amenajarea celui de-al doilea centru de suport medical la Cluj-Napoca, dar și la amenajarea ”Unității de suport medical - Bucureștii Noi”. De asemenea, compania a transformat un sector al activității sale de producție pentru a putea construi tunele de dezinfectare, dezvoltând o serie de soluții inteligente de prevenire și combatere COVID-19. 
Câștigător la categoria Best Mass Media Supporter, Ziarul Bursa s-a adaptat rapid perioadei stării de urgență și a asigurat continuitatea activității sale prin organizarea de videoconferințe, bazate pe prezența a numeroși invitați, printre care amintim: Videoconferința „Telecomunicație și Educație”, videoconferința „Investiții imobiliare și achiziții publice în pandemie” sau videoconferința „Digitalizarea României și tehnologia 5G”. 
Potențial de dezvoltare în direcția Smart City Pandemia pe care o trăim și perioada stării de urgență au fost și continuă să fie un imbold pentru digitalizarea instituțiilor publice, a interacțiunii acestora cu cetățenii și pentru orientarea către strategii de dezvoltare fundamentate de conceptul Smart City. Proiectele Smart City sunt cheia unui viitor sustenabil, al eficienței și al cooperării mediului public cu cel privat. 
Anul acesta Smart City Industry Awards a ajuns la ediția V.  Gala Premiilor Industriei Smart City se va desfășura online. Proiectele pot fi înscrise, gratuit până la data de 8 decembrie 2020.  Mai multe detalii regăsiți accesând: scia.ro. Profesioniștii industriei se întâlnesc în 20 decembrie 2020, de la ora 20:00. 

Pentru mai multe detalii despre activitatea Asociației Române pentru Smart City: info@romaniansmartcity.ro | www.romaniansmartcity.ro


Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...