PRIMĂRIA VĂLENI

Valeni (Botesti)

Tip: Comuna

Adresa: Cozma Şarpe, nr. 3 (Cod postal:617097), Valeni (Botesti), Jud. Neamt, Romania

Cuvantul Primarului

Cuvantul Primarului:

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Murariu Gheorghe
Viceprimar: Grigore Dan Relu
Secretar: Achelăriței Emilia
Contabil: Tiba Lucica

Suprafata: 3490 ha

Intravilan: 323,78 ha

Extravilan: 3166,22ha

Populatie: 1580

Gospodarii: 760

Nr. locuinte: 760

Nr. gradinite: 2

Nr. scoli: 2

Numele localitatilor aflate in administratie:

 David, Văleni, Moreni, Munteni

Asezarea geografica:

Comuna Văleni este situată la aproximativ 30 km de Municipiul Roman și la 40 km de Piatra Neramț. 
Vecini: comuna Bârgaoani, comuna Dulcești, comuna Tupilați și comuna Gheraiești. 
Comuna Văleni este una dintre cele mai tinere comune din România, aceasta fiind reînființată în anul 2004, după nedreptatea făcută în anul 1968

Activitati specifice zonei:

Principala activitate a comunei este agricultura
Creșterea animalelor

Activitati economice principale:

Funcționează pe teritoriul comunei și un număr de 11 societăți comerciale din care 6 au profil agricol și celelalte comerțul cu amănuntul
Firme reprezentative:
S.C. MORENCUTA S.R.L.
S.C. TUTCOMRARES S.R.L.
S.C. MAO COM PROD S.R.L.
S.C. CMAGRO V S.R.L.
S. C. AGRO AGLIDI S.R.L.
I.I. MITITELU VASILE

Obiective turistice:

Biserica cu hramul "Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia", din localitatea Văleni, construită în anul 1519 de către postelnicul Cozma Șarpe, în stilul monumentelor religioase din vremea lui Ștefan cel Mare. 
Planul este asemănător cu cel al bisericii "Sfântul Ioan" din Piatra Neamț, în formă de navă, fără sanuri laterale, dar cu pridvor la sud-vest. Acoperișul simplu, fără turle și fără clopotniță este rotunjit deasupra absidei altarului. Ușa de la intrare pastrează portalul gotic, ogival, cu toruri și cavete îmbinate în unghi frânt, iar sistemul de boltire este specific moldovenesc. Peretele dintre naos și pronaos a fost redus la forma unui arc masiv, de care s-a fixat partea superioara a vechii tâmple, remarcabilă prin stilul renascentist în care a fost realizată, dar care a fost înlocuită, ajungând într-o proastă stare de conservare
Pisania originara se păstrează deasupra intrării: 
"Cu voia lui Dumnezeu, eu robul lui Dumnezeu Cozma Șarpe postelnic a zidit acest hram la curtea din Scheia, întru numele Sfinților celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn Io Ștefan Voievod și s-a început a zidi la 7027 (1519) luna lui martie 30 și s-a săvârșit în acvelași an, luna iunie 22"
În anii 1898-1879 s-a construit de către Ecaterina Valeanca - proprietare moșiei - un zid de incintă în jurul bisericii, cu o clopotniță masivă deasupra intrării conferind ansamblului aspectul unei mănăstiri intarite. În aceeași perioadă se construiește Conacul familiei Starcea. Valoarea întregului ansamblu crește și prin amenajarea parcului dendrologic din apropiere, ce mai păstrează numeroși arbori exotici. 
În anul 1864, prin grija boerilor Elisabeta și Ioan Starcea, sfântul lăcaș beneficiază de unele reparații. Cele mai importante lucrări de refacere și consolidare au fost făcute în anul 2005. Biserica a fost resfințită pentru prima oara în anul 1864, apoi fiind iarași resfințită în anul 2006, odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a bisericii.
Parcul dendrologic Văleni, situat în comuna Văleni cuprinde o floră foarte variată. Dintre arborii exotici amintim: arboreal de lalea (Oiercus Vilmorinyana), ginko biloba, pinul roșu canadian (Pinus Silvestris, Lorium Dendrinum), thuia, magnolia, sequoia, tisa (taxus baccata), brazi argintii, molizi, carpeni de Carolina, brazi de Normandia, chiparos japonez, salcâm galben, ienupăr de Virginia, liliac chinezesc, merișor, gadita, oțetar. 
Are o suprafață de 2 ha (din cele 3.4 ha inițiale) și cuprindea 100 specii de arbori și arbuști din care 40 erau exotici. Vorbim la trecut pentru că parcul a făcut obiectul unui lung proces de retrocedare (moștenitorii boierului Starcea) și mulți dintre arbori au fost tăiați de diverși cetățeni

Evenimente locale:

Ziua Comunei Văleni se organozează în fiecare an în ultima duminică a lunii iunie, în cadrul căreia sunt organizate diferite evenimente.
Oaspeții la eveniment – primari, oameni de afaceri, politicieni, prieteni - sunt așteptați în fiecare an să participe la marea sărbatoare a comunității.
La ceas de sărbătoare, sunt întotdeauna premiați elevii comunei pentru rezultatele bune obținute la învățătură în anul școlar rspectiv, sunt premiați deasemenea și cuplurile căsătorite care au împlinit 50 de ani de la căsătorie și veteranii de război pentru dăruirea, patriotismul și spiritual de sacrificiu de care au dat dovadă în timpul celui de-al doilea război mondial
Muzica populară, voia bună și omenia sunt ingredientele care contribuie la atractivitatea acestei sărbatori. Grătarul, berea, vinul, băuturile răcoritoare, precum și micul comerț cu amănuntul completează acest lucru.
Hramul Bisericii "Sfinţii 40 Mucenici" - Văleni - 9 martie
Hramul Bisericii "Sfânta Cuvioasa Paraschiva" - Moreni - 14 octombrie

Facilitati oferite investitorilor:

Eventualii investitori sunt primiți cu brațele deschise în cadrul comunității Văleni și beneficiază de toată disponibilitatea autorităților locale.

Proiecte de investitii:

În viitor se va moderniza și cladirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Local Văleni, prin proiectul denumit:
Înlocuire acoperiș și parțial șarpantă sediu Consiliului Local Văleni.
Ținând cont de stare avansată de deteriorare în care se află acoperișul se impunea înlocuirea acestuia. Se va realiza decopertare și înlocuire scânduri (tavan), prin acopirea cu folie izolantă și apoi cu tablă de tip Lindab. Se vor identifica Și în satul Văleni persoane nevoiașe cărora li se vor da colile de eternită recuperate.
Valoarea proiectului suportat de la bugetul local este de 204.475,59 lei.
Cerdacul clădirii în care funcționează momentan și Grădinița Văleni este și el într-o stare mare de degradare și acesta va fi schimbat.
Un alt proiect de viitor: Demolare și executare cerdac terasă sediu Consiliul Local, va fi și el realizat anul acesta. Schimbarea va fi majoră, demolându-se învelitoarea cerdacului și pornindu-se de la schimbare stâlpilor de susținere ai cerdacului, executarea unei noi dușumele, înlocuirea căpriorilor și deregilor vechi cu unii noi, din lemn, cu modele tradiționale, vopsite și lăcuitte. Clădirea va avea o față nouă a cărei vaoare va fi de 45.135,85 lei.
Deoarece din bugetul propriu nu putem susține tot ce este nevoie în comună se lucrează la proiecte de viitor relizabile prin obținere de finanțare din fonduri de la Uniune Europeana.
Aceste proiecte vizează Modernizarea drumurilor comunale DC 180 si DC 181, pe tronsoanele rămase neexecutate:
- strada Eternității, satul Văleni, și
- strada Morilor din satul Moreni, ambele având lungimea de 7 km.
Tot prin fonduri europene se lucrează la obținerea finanțării pentru construirea unei grădinițe în satul Văleni, pentru a putea pune la dispoziția copiilor mici a unui spațiu corespunzător.
Fondurile europene ne vor ajuta și în obținerea unui buldoexcavator, Cererea de finanțare pentru acest utilaj a fost aprobată, urmând ca proiectul "Achiziție utilaj, în comuna Văleni" să fie implementat. 
Proiectele pe care le-am întreprins până acum și cele viitoare sunt făcute pentru a îmbunătăți viața locuitorilor comunei. Datorită faptului că ne-ați sprijinit atunci când a fost nevoie vreau să vă multumesc și să vă asigur că ne vom bucura împreună de fiecare proiect finalizat.

Galerie foto

Afaceri Locale

Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management Sistem. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.