PRIMĂRIA HAŢEG

Hateg

Tip: Oras

Adresa: Piaţa Unirii, nr. 6 (Cod postal:335500), Hateg, Jud. Hunedoara, Romania

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Marcel Adrian Goia
Viceprimar: Viorel Demian
Secretar: Valentin Păsconi
Contabil: Mihaela Badea

Suprafata: 6156 ha

Intravilan: 624,58 ha

Extravilan: 5531,42 ha

Populatie: 12300

Gospodarii: 1641

Nr. locuinte: 5163

Nr. gradinite: 2

Nr. scoli: 2

Nr. licee: 1

Numele localitatilor aflate in administratie:

Teritoriul administrativ al oraşului se întinde pe o suprafaţă de 61,6 kmp în care se includ şi localitaţile Nalatvad, Silvasu de Sus, Silvasu de Jos.

Asezarea geografica:

Situată la confluenta Râului Mare cu Râul Strei, Depresiunea Haţeg (310-350 m altitudine) se află la întalnirea a trei drumuri care fac legătura între regiunile principale în sud-vestul Transilvaniei.

Activitati specifice zonei:

Exploatarea lemnului
Producţia de energie hidroelectrică

Activitati economice principale:

Producţia de energie hidroelectrică
Producţia de bere
Construcţii hidroelectrice
Recoltare, prelucrare melci şi ciuperci
Materiale de construcţii
Industrie alimentară

Obiective turistice:

Rezervaţia de zimbri Slivuţ-Haţeg aflată 3 km de oraş
Rezervaţia din pădurea Slivut se mândreşte cu faptul de a fi pe primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european şi-a făcut apariţia. Acest fapt s-a întâmplat în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri - Podarec şi Polonka - a fost adusă din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus încă un exemplar din Polonia, Pumila. Aceştia s-au înmulţit, astfel încât în anul 1979, în Rezervaţia de Zimbri Slivuţ - Haţeg, existau un număr de 12 zimbri. Cei născuţi în România au primit nume începând cu litera R. În timp, o parte dintre zimbri născuţi la Haţeg (in total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervaţii de zimbri, respectiv Vanatori Neamţ şi Neagra Buscani. Familia de zimbri de la Slivuţ - Haţeg  numără astăzi 12 membri, în vara anului 2012 înregistrându-se si un record, adică venirea pe lume a 4 pui
Mănăstirea Prislop Aşezată într-o poiană, înconjurată de un peisaj mirific, Mânăstirea Prislop se află la 13 km de Haţeg. De aproape şapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante aşezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Pe lângă frumuseţea şi unicitatea construcţiei bisericeşti, ridicată, prin strădania celor trei mari ctitori (Părintele Nicodim, Domniţa Zamfira şi Părintele Arsenie Boca), locaţia atrage ca un magnet mii şi mii de credincioşi din întreaga ţară, veniţi aici pentru a înţelege o parte cât de mică din ceea ce a însemnat, şi mai ales, înseamnă încă, spiritul "Sfântului Ardealului"CASTELE SI CETATI
SARMIZEGETUSA
Ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla la 17 km de Haţeg pe DN68. Din anul 108 şi până în 271 cea mai importanta metropola de pe teritoriul Daciei Române.
SANTAMARIA ORLEA
Castelul feudal construit in sec.XVI pe malul Râului Mare - cel mai bine păstrat monument din zona, azi han turistic
SUBCETATE (CETATEA REGALĂ A HAŢEGULUI)
Cetatea regală a Haţegului, ridicată la sfârşitul sec.XIII, o fortăreaţă redusă, de dimensiuni modeste, în fapt doar un turn hexagonal cu latura de 6,2-6,3 metri, înconjurat de un şanţ de apărare şi un val de pământ, cetatea de la Haţeg a avut în perioada medievală principalul rol militar şi politic în Ţara Haţegului. Fortificaţia este situată la circa patru kilometri de oraşul Haţeg
NALAT
Conacul Nalatz-Fay apartinand unei famalii cu rol important în istoria Transilvaniei.
COLT
Cetate construită de fam.Candea în sec.XV în apropierea com. Râu de Mori.
RĂCHITOVA
Una dintre cele mai vechi cetăţi (sec. XIV) înălţate pe patru nivele, înconjurat atunci când era funcţională de şanţ de apărare ce încadra mai multe construcţii de pământ şi lemn.
SALASU DE SUS
Curte nobiliară fortificată din sec.XV a cnejilor din Salas.
MALAIESTI
Datează de la anul 1400 .Stăpânii cetăţii au fost membii familiei cneziale Sărăcin din Sălaşul de Sus . Cea de-a doua fază a construcţiei cu zidul oval din jurul turnului a fost datată în mijlocul secolului XV-lea.

Evenimente locale:

Zilele oraşului Haţeg - ultimul week-end din luna august

Facilitati oferite investitorilor:

Localitatea Hateg prezinta atractivitate pentru investiţii atât prin poziţia geografica deosebit de prietenoasa cât şi prin forţa de munca disponibila bine pregatită, constituind o bună alternativă mai ales în domeniul agriculturii şi turismului.
Amplasată la intersecţia drumurilor către Banat şi Valea Jiului, la numai 40 km de Coridorul European Arad-Deva-Bucureşti, în apropierea magistralei CF Simeria - Târgu Jiu - Craiova, localitatea prezintă multe particularităţi care sporesc atractivitatea zonei pentru investiţii.
Resursele naturale sunt constituite în special din lemn, fondul cinegetic, fructe de pădure, cariere de piatră şi nu in ultimul rând pitorescul peisajului

Proiecte de investitii:

Reabilitarea reţelei de alimentare cu apă a oraşului
Extinderea reţelei de canalizare
Extinderea reţelei de alimentare cu gaz
Lucrari de reparaţii şi modernizare Spitalul Orasenesc Hateg
Asfaltare strazi
Construirea unei noi gradiniţe
Construirea unei noi şcoli

Locatia noastra

Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.