PRIMĂRIA MĂNĂŞTIUR

Manastiur

Tip: Comuna

Adresa: Principală, nr. 297 (Cod postal:307275), Manastiur, Jud. Timis, Romania

  • 0256-325850
  • 0256-325850

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Curuţi Ionel
Viceprimar: Rus Ioan
Secretar: Dejica Cosmin
Contabil: Bălu Călin-Ioan

Suprafata: 4186 ha

Populatie: 1658

Nr. gradinite: 2

Nr. scoli: 1

Numele localitatilor aflate in administratie:

Mănăștiur, Pădurani, Remetea Lunca, Topla.

Asezarea geografica:

Situată în partea de răsărit a județului Timiș, se află la cca. 82 km distanță față de Municipiul Timișoara și la cca. 25 km față de Municipiul Lugoj, accesibilă pe DN 6 Timișoara - Lugoj și în continuare pe DN 68 A Lugoj - Traian-Vuia și DC 119, Comuna Mănăștiur se învecinează:
- la nord - vest cu comuna Ohaba Lungă;
- la est cu comuna Bethausen;
- la sud-est cu comuna Dumbrava;
- la est cu orașul Făget.
Teritoriul comunei se întinde pe câmpia subcolinară a Câmpiei Timișului. Relieful comunei aparține de lunca Begheiului, care se întinde, sub forma unei fâșii înguste de-a lungul râului Bega, cu orientare de la est la vest.
Teritoriul comunei este străbătut de calea ferata Timișoara - Ilia - Lugoj, având stație CFR în localitatea Mănăștiur, stație atât de călători cât și comercială, cu interes global pentru toate satele comunei.

Activitati economice principale:

Principalele activități economice în cele patru localități ale comunei sunt: 
- prelucrarea lemnului;
- morărit;
- agricultură;
- creșterea animalelor.
Activitatea industrială pe teritoriul comunei este relativ dezvoltată, existând aproximativ 14 societăți cu activități în diverse domenii. Activități industriale de prelucrare a resurselor locale de produse alimentare, cât și pentru producerea de bunuri pentru consumul local, inclusiv lucrul la domiciliu în mici ateliere, pot asigura condiții de dezvoltare rurală. 
Firme reprezentative:
SC Pamirco SRL - prelucrarea lemnului
SC Cornu - Boulangerie SRL - produse de panificație

Obiective turistice:

În ultima perioadă un foarte mare accent s-a pus pe dezvoltarea agroturismului. Teritoriul comunei reprezintă o varietate de forme de relief care a contribuit la un prim avânt în dezvoltarea turismului.
Importante obiective turistice:
"Punctul arheologic" unde au fost descoperite oseminte și diferite obiecte cu valoare arheologică
Satul Pădurani cu casele din lemn ridicate între anii 1900 și 1920 folosindu-se lemn cioplit
Peștera de la Topla
"Parcul dendrologic în localitatea Mănăștiur pentru protecția și conservarea plantanilor" - obiectiv de patrimoniu natural local. Suprafața aparținând domeniului public al comunei Mănăștiur aflat în administrarea Consilului Local al comunei Mănăștiur.

Evenimente locale:

Marile sărbători creștine sunt prilejul întâlnirii membrilor comunității la spectacole de colinde, serbări, baluri și diverse alte activități culturale, activități care țin de lumea satului. Evenimentele culturale adună comunitatea locală și totodată satul Mănăștiur care a fost reprezentat de trupe de colindători la nivel județean.
Cea mai mare sărbătoare a satului este "Hora Câmpenească" (ruga). Această sărbatoare se celebrează în fiecare an în data de 15 august, marea sărbătoare creștina - Adormirea Maicii Domnului.

Facilitati oferite investitorilor:

Acces autostrada A1
Existența a 60 parcele locuri de casă (PUZ locuințe)
Parcele PUZ Industrie nepoluantă

Proiecte de investitii:

Lista proiectelor 2004-2016
1. Alimentare cu apă în localitatea Pădurani - proiect finanțat prin FRDS (2004), având o rețea cu o lungime de 2 km, foraj de adâncime și rezervor de 70 mc în 2004
2. Reabilitare iluminat public în comuna Mănăștiur cu lămpi economice fluorescente, (nici un bec incandescent), realizat în 2004 (75.000 USD). 2005
3. CABINET MEDICAL MĂNĂȘTIUR - obiectiv refăcut în urma inundațiilor din aprilie 2005 cu finanțare din partea USAID (Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite ), Centrului de Asistență Rurală și a Primăriei Mănăștiur (2005) - s-a reabilitat Dispensarul uman, s-a înființat un cabinet stomatologic, farmacie, cabinet medic de familie (cele din urmă finalizate în anul 2008)
4. Prin Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administrației la nivel local - proiect desfășurat în parteneriat cu Consiliul Local Dumbrava și Consiliul Local Traian Vuia și finanțat prin programul PHARE. (2005) - s-a modernizat sediul Primăriei cu mobilier, utilități, rețea de calculatoare, internet, etc.
5. Reabilitare clădire Post Poliție precum și sediul SAT SYSTEM - cablu TV (reabilitare construcții și utilități), în anul 2005, din venituri proprii.
6. Reabilitare Sală de Sport pe lângă Școala Generală cu clasele I-VIII Mănăștiur, investiție finalizată în anul 2005, investiție realizată cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării și bugetul local.
7. Deschiderea Bibliotecii comunale în localitatea Mănăștiur - permiterea accesului la cultură prin organizarea evenimentelor realizate cu sprijin din partea Consiliului Județean, Centrului de Cultură și Arta Timiș precum și Consiliului Local.
2006 - 2007
8. Alimentarea cu apă a localității Mănăștiur, județul Timiș, finanțator - Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului prin Programul Guvernamental de Alimentare cu Apă la sate aprobat prin H.G. 687/1997 (mai 2007) a presupus înființarea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Mănăștiur, stație de tratare a apei, rezervor de acumulare 200 mc, finalizată în 2006.
2007- 2008
9. MODERNIZARE DRUMURI COMUNALE DC 95 DIN DJ 609 B MĂNĂȘTIUR- REMETEA LUNCA-TOPLA km. 0+000-4+120 SI DC 99 DIN DC 95 - PĂDURANI, L= 3,500 km, COMUNA MĂNĂȘTIUR, JUDEȚUL TIMIȘ", finanțat prin programul SAPARD - valoare 1.000.000 Euro, finalizat
10. "Punte pietonală peste râul Bega în localitatea Mănăștiur, județul Timiș", prin Programul de Dezvoltare a Infrastructurii în Spațiul Rural – OG 7 (finalizat) ( 653.906 lei)
11. Modenizare străzi în comuna Mănăștiur;
12. Lucrări de reparații capitale la Școala cu cls. I-IV Remetea Lunca.
13. Reabilitare Școală cu clasele I-VIII Mănăștiur, cu finanțare de la Banca Mondiala și cofinanțare de la bugetul local, finalizată în anul 2008.
14. Reabilitare și utilități în toate școlile și grădinițele comunei, cu finanțare de la Ministerul Învățământului și bugetul local, investiție finalizată în anul 2007.
15. Construire Grădiniță cu P.N. 60 de locuri, investiție nouă, aflată în derulare;
16. Modernizarea (asfaltarea) DC 99, drum comunal Pădurani, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș și din bugetul local, diferența de drum neasfaltată prin programul SAPARD;
17. Modernizare străzi (asfaltare) în localitatea Mănăștiur, lucrări finalizate cu sprijinul Consiliului Judțean Timiș și bugetul local;
18. Prin Programul de dezvoltare a unor baze sportive în spațiul rural, instituit de Guvernul României s-a depus un proiect pentru construirea unei baze sportive în localitatea Mănăștiur ( 525.000 din partea Guvernului și 30 % cofinanțare din bugetul local);
2009
19. În luna iunie 2009, comuna Mănăștiur a încheiat un contract de finanțare în valoare de 2.567.078 euro cu sprijin financiar nerambursabil prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala și implementat prin PNDR , măsura 322 pentru proiectul
"Un plus de calitate a vieții adus comunei Mănăștiur prin prezentul proiect integrat" compus din:
• Înființare sistem de canalizare a apelor uzate menajere, cu stație de epurare în localitățile Mănăștiur, Remetea Lunca, Pădurani;
• Alimentare cu apă în localitatea Remetea Lunca;
• Recompartimentare și consolidare clădire publică Cămin Cultural comuna Mănăștiur, județul Timiș;
• Modernizare străzi în localitatea Mănăștiur;
• Amenajare parc dendrologic în localitatea Mănăștiur pentru protecția și conservarea platanilor, proiect aflat în implementare, urmând ca în anul 2011 și 2012 să se finalizeze lucrarile la acest proiect integrat și cele cinci obiective ale proiectului să fie funcționale și date în folosință.
20. De asemenea în anul 2011, comuna Mănăștiur derulează proiectul "MODERNIZARE STRĂZI ÎN COMUNA MĂNĂȘTIUR"- ce vizează modernizarea străzilor din localitățile Remetea Lunca și Pădurani, având ca sursă de finanțare fonduri bugetare (buget local, C.J.T., D.G.F.P.) . Valoarea proiectului este de  1.380.921,02 lei (TVA exclus), echivalent a 325.688,92 EURO, proiect ale căror lucrări vor fi începute în anul 2011 și finalizate în anul 2012.
21. Amenajare drum comunal DC 95 Remetea Lunca - Topla PNDL
22. Modernizare drum agricol DE 843 în comuna Mănăștiur FEADR-PNDR valoare totală 438.633 lei

Afaceri Locale

Ghidul Primariilor

Comanda GRATUIT editia tiparita Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management Sistem. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.